Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Земеделие и Бизнес - какво трябва да знаем за селското стопанство и европарите

Състоянието на българското земеделие - какви са новите изисквания и възможности за европейско финансиране, как се развиват животновъдството и пазарът на зърно?

Земеделие и Бизнес - какво трябва да знаем за селското стопанство и европарите
Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


Европейското финансиране отново е на дневен ред за българското земеделие. След близо две нулеви години плановете са през тази да бъдат отворени 16 различни мерки за подкрепа по Програмата за развитие на селските райони.


Противоречивият опит от с еврофинансирането от предходните години доведе до много промени. Проектите ще се одобряват при по-стриктни правила, а субсидиите за тях подлежат на връщане, ако не започнат да се изпълняват в определен срок.


Това е причината специалното издание на Капитал Земеделие и Бизнес да е толкова важно. В него сме разгледали всички промени в Програмата за селските райони и сроковете за кандидатстване по различните мерки.
Новото тази година, освен новите изисквания и правила, е възможността стопаните да кандидатстват едновременно по две мерки от програмата и да подготвят проекти за колективни инвестиции.


Интересно развитие е извеждането на биоземеделието като отделна приоритетна мярка в ПРСР. Със сигурност е важна и темата за изграждането на ВЕИ инсталации, които все още могат да се финансират по тази програма. Как – може да разберете тук.


Останалите важни теми в Земеделие и Бизнес:


2016 – още една предизвикателна година за зърнопроизводството*
Изглежда, че светът е влязъл в период на стабилизиране цените на основните зърнени и маслодайни култури. Ще намерят ли българските фермери своето място на глобалните пазари?


Трудни дни за млечния бранш
Изкупните цени на суровината се сриват, около 33 000 ферми не отговарят на евроизискванията


Важното е да са здрави
Промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност не срещнаха отпор от страна на животновъдитеИзносът на агростоки: Между удари и надежди
Цените на продукцията падат в последната година, а запасите преди новата реколта през 2016 г. ще са рекордно високи


Застраховки по принуда
Стопаните сключват полиците главно когато е задължително или друг поема част от разходите


Иновациите в земеделието ще са винаги на мода
Прилагането им може да реши част от проблемите в отрасъла в България

Историята на една животновъдна биоферма и как оцелява тя въпреки ограниченото търсене на сурово биомляко
Зрънце оптимизъм
Въпреки низходящия тренд в световните цени на зърното годината за българските производители може и да не е толкова лоша, смята Мартин Русев, управител на "Витагрейн"

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK