Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Въпроси и отговори

Въпроси и отговори

© Цветелина Белутова, Капитал

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


Отговорите са подготвени от консултантите на "ЕЛАНА Инвестмънт"


Въпрос: Кога ще отвори подмярка 4.1. за проекти, свързани с напояване?


Отговор: През април 2016 г. беше публикувана Общата стратегия за управление и развитие на хидромелиорациите, подготвена от Световната банка, като на този анализ ще се базира и структурира приемът на проекти, свързани с напояване, по подмярка 4.1. "Инвестиции в земеделски стопанства". Според изявление на заместник-министъра на земеделието и храните Васил Грудев подмярка 4.1. "Инвестиции в земеделски стопанства" ще бъде отворена за прием при всички случаи до края на годината. Планира се да се отдели целия остатъчен бюджет от подмярката в размер на 200 млн. евро.
Въпрос: Мога ли да кандидатствам по ПРСР, за да купя автомобил за селски туризъм?


Отговор: Според информация от заместник-министъра на земеделието и храните Васил Грудев традиционната схема за подкрепа на селския туризъм - подмярка 6.4 "Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности", вече няма да финансира покупка на превозни средства.


Въпрос: Къде да кандидатстваме, за да възстановим манастир?


Отговор: Финансиране за строително-ремонтни дейности на сгради с религиозно значение е предвидено по подмярка 7,6 "Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата" на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Допустими бенефициенти са местни поделения на вероизповедания, регистрирани като юридически лица или признати за юридически лица съгласно Закона за вероизповеданията. Но сградите трябва да се намират в селски райони. От финансиране са изключени общини с развит масов туризъм и курортни комплекси, като черноморските общини и планинските курорти като Банско, Боровец, Самоков, Пампорово, Чепеларе, Смолян. Подмярката покрива до 100% от разходите по проектите, като максималният размер на допустимите разходи на един проект е 400 000 евро.


Въпрос: За какво може да се кандидатства по подмярка 7,6 "Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата"?


Отговор: Подмярка 7,6 "Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата" на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) е предвидена да финансира възстановяване, реставрация, ремонт и/или реконструкция на сгради с религиозно значение и свързаните с тях парцели, както и подобряване на прилежащите пространства в общините от селските райони на страната извън населените места с развит масов туризъм и курортните комплекси.
Допустими бенефициенти са местни поделения на вероизповедания, регистрирани като юридически лица или признати за юридически лица съгласно Закона за вероизповеданията. Допустими разходи са строително-ремонтни дейности, покупки на машини, оборудване, обзавеждане, свързани със сградите; също така може да се направят нематериални инвестиции като придобиване или развитие на компютърен софтуер; покриват се разходи за хонорари на архитекти, инженери и консултанти; хонорари, свързани с консултации относно екологичната и икономическата устойчивост. Подмярка 7,6 "Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата" отваря за прием на проекти от 9 май 2016 г. до 3 юни 2016 г.


Отговори на всички задавани досега въпроси може да прочетете на


http://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/slujebni_statii/2015/10/25/2636553_vuprosi_i_otgovori/?ref=miniurl


Въпроси може да задавате на http://www.dnevnik.bg/askquestion.php

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK