Земята в България е най-концентрирана в малко стопанства

Европейският парламент призовава държавите и ЕК да се борят с тази тенденция

Земята в България е най-концентрирана в малко стопанства

© Shutterstock

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


България е държавата с най-силна концентрация на земеделски земи в малко на брой стопанства, а същевременно европейският парламент смята подобна тенденция за тревожна и призовават правителствата и Европейската комисия да вземат отношение по проблема, съобщава в. "Капитал".


В края на април Европейският парламент прие с голямо мнозинство резолюция, с която призовава комисията и държавите членки да се борят с концентранцията на земи чрез различни инструменти, включително промени в законодателството, данъчното облагане и модела на субсидиране. И макар истинският дебат в конкретика да предстои, отсега е ясно, че България ще бъде сред най-засегнатите държави - тук 1.5% от стопанствата управляват повече от 82% от общата земя в страната, обяснява "Капитал".


Евродепутатите смятат, че концентрацията на земя е в разрез с устойчивия модел на земеделие, важна характеристика на който са семейните стопанства, а освен това се затруднява достъпът на малки и средни производители до основен актив за производство, какъвто е земята. Допълнително са посочени и други негативни последици, включително свързани с обезлюдяването на малките населени места, загуба на работни места, екологични последствия, разходването на европейските фондове. Затова и документът призовава ЕК и държавите членки да вземат мерки срещу това явление.
Според доклада, на базата на който стъпва резолюцията на Eвропейския парламент, концентрацията на земи е по-голяма в държавите от Централна и Източна Европа, а България държи лидерството - по-малко от 5500 компании (или 1.5% от всички) управляват над 36. 8 млн. дка земи, което е 82.4% от всички. Подобен, но все пак много по-лек дисбаланс има в държави като Чехия и Словакия, където под 20% от фирмите в сектора контролират повече от 80% от парцелите


Резолюцията на Европейския парламент няма задължителен характер, но е силен политически сигнал към ЕК и националните правителства. Възможно е тревожната статистика със засилващата се концентрация на земя да се отрази и на дебатите за бъдещето на Общата селскостопанска политика след 2020 г., още повече, че в самата резолюция е посочено, че Европейският парламент "счита, че директните плащания ще бъдат икономически по-изгодни, ако се изплащат въз основа на екологичните и социално-икономически обществени блага, които стопанствата произвеждат", вместо настоящия модел. Освен това европейските депутати препоръчват да се създадат нови инструменти, насърчаващи достъпа до земята от малки и средни стопанства, включително като им гарантират "справедлив достъп до устойчиви кредити" с цел придобиването и владението на земи.
Европейските депутати отправят призиви за използване на два инструмента на национално ниво - промени в законодателството и данъчното облагане. Така например е посочено, че Европейският парламент "насърчава" националните правителства да използват инструменти за регулиране на пазара - държавно лицензиране на продажбите на земя и арендите, преимуществено право на изкупуване, задължение за обработка на земята от арендаторите, горна граница на хектарите, които могат да бъдат изкупени, и др.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK