Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

От юли започва прием на проекти от програмата за селските райони

През лятото предстои прием за малки и млади производители

От юли започва прием на проекти от програмата за селските райони

© Цветелина БелутоваОт юли се възстановява подаването на проекти по Програмата за развитие на селските райони, след като повече от половин година кандидатстването беше блокирано покрай промените в правителството. Според публикувания актуален график за прием на документи по програмата предстои да се отворят няколко схеми за подпомагане през летните месеци. Средствата по тях са от т.нар. втори стълб на Общата селскостопанска политика на ЕС и от националния бюджет.


Първи за финансиране ще могат да кандидатстват дребните производители по т.нар. тематична подпрограма, осигуряваща средства за най-малките фермери. Предстои да тръгнат две мерки- от началото на юли ще могат да бъдат подавани проекти по схемата за консултантски услуги за малки стопани, а от август- за инвестиции в дребни стопанства.


Лятото предстои да бъде отворен прием и на друга мярка за консултантски услуги - за земеделски и горски стопани, която е насочена към всички. В края на август пък е насочен прием и за проекти на млади фермери - една от мерките, по която се очаква по-висок интерес от кандидати и за която вероятно ще бъдат отделени над 40 млн. евро.


През летния период ще се кандидатства и по схеми, свързани с т.нар. подход "Лидер" и общностите за местно развитие. През юли и август е планиран прием по три схеми в тази област - за прилагане на операции в рамките на стратегии за местно развитие, за подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество с местни инициативни групи и за разходи за популяризиране на стратегии за местно развитие.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK