Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Подадени са искания за субсидии за 38 млн. декара земя и 1.6 млн. животни

Над 1.2 млрд. лв. трябва да бъдат изплатени на земеделците в края на тази и началото на следващата година

Крайният срок за кандидатстване е 14 юни

© Цветелина Ангелова

Крайният срок за кандидатстване е 14 юни

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


Увеличение при регистрираните земеделски земи за субсидии и спад в животновъдния сектор. Това е равносметката от една от най-напрегнатите кампании за подаване на заявления за директни плащания, която приключи в края на май след административни неуредици и удължаване на срока за кандидатстване, съобщава "Капитал Daily". Според данните към момента средствата от ЕС по линия на т.нар. първи стълб от Общата селскостопанска политика и от националния бюджет, които годишно са за над 1.2 млрд. лв., ще се разпределят между стопанства с обща обработваема площ от над 38 млн. дка и 1.68 млн. отглеждани животни.


Парите традиционно започват да се превеждат в края на годината, като юни 2018 г. е крайният срок за получаването им.


Данните към момента показват, че до 29 май, когато беше крайният срок за подаване на заявления за субсидии без санкции, са подадени над 113 хил. заявления за подпомагане с обща декларирана земя от 38.33 млн. дка. От тях 37.8 млн. дка са заявени по схемите за плащания на площ, като кандидатите са повече от 62 800. Всъщност данните показват, че има ръст както при броя кандидати, така и при регистрираната земя. За 2017 г. увеличението на кандидатите за субсидии е с повече от 1000 стопанства, а заявената площ - с повече от 630 хил. дка спрямо предходната година, когато регистрираните земи са били 37.20 млн.дка.
Същевременно обаче има спад в животновъдния сектор. До 29 май в кампанията са успели да се включат над 21 хил. кандидати при повече 30 хил. за предходната година. Броят заявени животни сега е 1.69 млн. при 1.94 млн. година по-рано. Настоящото намаление според агроведомството идва от нови изисквания за кандидатстване, свързани с наложеното ограничение с едно животно да може да се кандидатства само по една схема за подпомагане, независимо дали тя е национална и специфична.


През тази година кампанията за директни плащания беше удължена след административни проблеми. Причината е, че земеделското министерство обяви едва в края на март обществена поръчка за избор на фирма, която да прехвърли данните от т.нар. правни основания (документ за собственост или наем на земите) в системата ИСАК, където земеделците очертават парцелите, с които кандидатстват за субсидии. Така официално тръгналата на 1 март кампания за субсидиране се забави като едва във втората половина на април фермерите можеха да финализират процедурата по кандидатстване.


Впоследствие се взе решение кампанията да бъде удължена - от 15 май на 29 май, като това е срокът, в който се подаваха заявления без санкции.


В момента продължава да тече срокът, в който закъснелите с документите производители могат да се включат в кандидатстването. Така срокът за корекция в заявленията за кандидатстване без санкция е 14 юни, а срокът, в който могат да се подават заявления и да се променят данните в тях, но с намаление на субсидията за всеки ден закъснение, е до 23 юни. Това е и крайната дата на кампанията за тази година, след което предстои да започнат проверки на подадените заявления от кандидатите.

Още от Европа - Земеделие

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK