Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените мнения и становища обаче са само на автора (авторите) и не отразяват непременно мнението и становището на Европейския съюз. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган носят отговорност за тях.
Европейския съюз

Очаква се добра реколта на пшеницата

Очаква се добра реколта на пшеницата

© Георги КожухаровВ началото на жътвата прогнозата е за много добра реколта от пшеница - над 5 млн. тона, а на ечемика - 600 хил. т.


Това съобщи председателят на Асоциацията на земеделските производители Венцислав Върбанов след заседание на Консултативния съвет по зърното, цитиран от БТА.


Ако няма нови природни катаклизми, жътвата ще приключи до две-три седмици, прогнозират експертите.


Вече падналите дъждове и градушки няма да окажат влияние върху хлебния и зърнения баланс, увери министърът на земеделието Румен Порожанов. Той каза, че стопаните, чиято реколта е унищожена, ще бъдат подпомогнати от бюджета. Вчера пред парламентарната земеделска комисия той беше съобщил, че изцяло унищожени от градушките са 118 хил. декара, засети с пшеница, слънчоглед, царевица и рапица.


Днес от думите му се разбра, че до момента са постъпили 251 заявления за 158 хил. декара.


Пшеницата ще бъде с отлични хлебопекарни качества, увери председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева.


Прибирането на ечемика почти приключва. Очаква се реколта над 700 хил. тона, с което нуждите на страната ще бъдат задоволени. Ще има и за износ.


Според изпълнителния директор на Софийската стокова борса Васил Симов началната цена на борсовия пазар за пшеницата през тази година ще е с около 7 - 8 долара над миналогодишната.


Засетите площи с пшеница са малко над 11 млн. декара, а с ечемик - 1.301 млн. декара, съобщи Министерството на земеделието. Прогнозираният среден добив за пшеница е 476 кг/дка, при ечемика е 446 кг/дка, като тези стойности са по-високи с 6% при пшеницата и 7% при ечемика, в сравнение с миналата година.


Площите с маслодайна рапица възлизат на над 1.8 млн. дка, с царевица – 4.1 млн. дка, а със слънчоглед –
8.13 млн. дка.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK