Само един от петима фермери в България е под 44 години

Въпреки това има подмладяване в сектора през последните години

Само един от петима фермери в България е под 44 години

© Георги Кожухаров

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


На фона на общото повишаване на средната възраст на земеделските производители в целия ЕС, в България има лека тенденция на "подмладяване". В периода между 2007 и 2013 г. е регистрирано увеличение на фермерите до 44 години като за седем години техният дял се е увеличил с около 7%. Въпреки това обаче делът на младите остава изключително нисък- под 44 години е само един на всеки петима земеделски производители в България, става ясно от доклад на Европейската сметна палата, изследващ доколко европейското субсидиране на младите производители подобрява приемствеността между поколенията в сектора.


Сравнителният анализ на финансовото подпомагане показва, че и в предходния програмен период до 2013 г., и в новия, който продължава до 2020 г., България попада в топ 10 на държавите, които отделят най-голямо финансово подпомагане за стартиране на бизнес на млади производители чрез програмата за развитие на селските райони.


Понижение на средната възраст
Според доклада на европейската сметна палата в периода между 2005 г. и 2013 г. младите земеделски производители в ЕС са намалели от 3.3 на 2.3 млн. души. Същевременно разбивката по държави обаче показва, че тенденцията в България е обратна. В предходния програмен период в страната расте делът на фермерите под 44 години и намалява този над 65 години.


През 2007 г. под 35 години са били 3.1% от производителите в този сектор, докато през 2013 г. делът им расте на 6.4%, сочат данните. Подмладяване се вижда и в следващата изследвана възрастова група- през 2007 г. фермерите между 35 и 44 години са били 9.4 на сто от всички, докато седем години по-късно те вече са били 13.2%.


Въпреки това обаче младите фермери като цяло са малко- едва един на всеки петима земеделски производители в страната е под 44 години, докато близо 37% от всички са над 65 години. България е и сред трите европейски държави, в които фермерите във възраст между 45 и 54 години са най-малко. Тук те са едва 18.5% от всички към 2013 г. при средно 23 на сто за всички държави-членки.


Над 87 млн. евро до 2020 г. за младите производители в България


Данните от доклада показват, че България се движи около средните нива за ЕС при подкрепата на млади производители. Това става по два начина- чрез надбавки към директните плащания за онези фермери, които са под 40 г., както и чрез схема в програмата за развитие на селските райони, която е насочена към създаването на стопанства за млади фермери. През миналия програмен период между 2007 и 2013 г., когато имаше подпомагане само за проекти на млади производители в програмата за развитие на селските райони, България е разплатила 92.3 млн. евро за тях. Това представлява деветият най-висок бюджет за тази цел сред 23 европейски държави, които са решили да имат подобно подпомагане. За новия програмен период между 2014 и 2020 г. планираните средства, които да подпомагнат навлизането на младите хора в селскостопанския бизнес, също не са малко. Така например плановете сочат, че по линия на програмата за развитие на селските райони страната трябва да изплати на фермери под 40 години около 68.9 млн. евро до 2020 г. за проекти за стартиране на бизнес в земеделието. Така при този тип подпомагане ще има само 8 европейски държави, които ще отделят по-голям бюджет- Франция, Испания, Румъния, Полша, Гърция, Португалия, Италия и Унгария.


По линия на директните плащания до 2020 г. трябва да бъдат дадени надбавки на млади производители за 18. 6 млн. евро, се вижда от доклада. При този инструмент има други 16 европейски държави, които ще заделят повече средства, се вижда от данните. Сред тях попадат и държави като Германия, Дания и Холандия, които въобще нямат схема за подпомагане на млади производители по линия на програмата за развитие на селските райони, а само директни плащания.


Препоръките на Сметната палата


Европейската сметна палата е установила, че подпомагането на младите производители в ЕС често е неясно определено и без конкретни очаквани резултати и въздействието. Това се отнася особено до т.нар. първи стълб на Общата селскостопанска политика на ЕС, към който спадат директните плащания. В доклада се съобщава, че по линия на тези плащания субсидиите се предоставят в стандартизирана форма без да отговарят на нуждите на младите фермери с изключение на осигуряването на допълнителен доход. Друга слабост е, че не се наблюдават резултатите от прилагането им. По отношение на програмите за селските райони в различните държави-членки сметната палата съобщава, че подпомагането на младите производители чрез тях "частично отразяват общата цел за насърчаване на приемствеността между поколенията". Причината според тях е, че размерът на помощта обикновено е свързан с потребностите и е модулиран да насърчи конкретни действия като например стартиране на биологично земеделие, инициативи за пестене на вода и енергия и др. Сметната палата посочва, че изготвянето на бизнес планове по тази програма е полезен инструмент, но качеството им варира в различните държави-членки, където е правена проверка. "Управляващите органи невинаги са прилагали процедури за подбор, които да им позволят приоритизирането на най-добрите проекти", се казва в прессъобщение на палатата.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5475 Весело

  До коментар [#1] от "moriarti":

  Сади едни конопчета за медицински цели...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на Николай..Колев
  Николай..Колев
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  Не възрастта е проблем на нашето земеделие, както се вижда и от горната статистика. Най-сериозно е монокултурното земеделие. Произвежда се (защото там е ефективната подкрепа) най-вече зърнени култури. Напоследък има раздвижване в овощарството, лозарството и млечното говедовъдство. Зеленчукопроизводството и месодайното животновъдство са оставени на самотек.

  С една дума, ние сме в правото си да постъпим с България, както постъпихме с Полша – да я разчленим, да я смачкаме, да я изтрием от лицето на земята
 4. 4 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Един на 30 фермери у нас е фермер.

  Buh-bye!
 5. 5 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Тази статистика е само от гледна точка на "усвояването".Процентът на "неусвояващите" е доста по-голям.

 6. 6 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Тази статистика е само от гледна точка на "усвояването".Процентът на "неусвояващите" е доста по-голям.
  —цитат от коментар 5 на Вячеслав Атанасов


  Вече няма никакво значение дали българите ще искат да са земеделци ,а още по-малко колко годишни са.
  България позволи на чужденците да купуват земя у нас без значение от къде са.
  Те също знаят и как да употребяват фондове.

 7. 7 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  Който не е роден на село, от него фермер не става !
  ... а родилните домове по селата ги закриха .!.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 8. 8 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#7] от "dark'star":

  И това няма значение. Турски земеделски холдинг от Измир финализира сделката си за купуване на няколко хиляди дка за повече от скромни пари/в Пиринско/ и си достави работната ръка от Турция ,вкл. и бежанци на които Ердоган е дал гражданство в Турция.

 9. 9 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  До коментар [#7] от "dark'star":И това няма значение. Т
  —цитат от коментар 8 на log_on
  :-) ... и това няма значение - от времето на "морските народи" Европа постоянно пищи : "Варварите идат" ;-) Къде са сега хуни, готи, вандали, печези, кумани, алани, хазари, татари = всичко изчезва ... само ние оставаме !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8076 Неутрално

  Фермерството е тежка работа, пък и рискова. Я суша, я киша, я градушка удари. Друго си е да си охранител например. А напоследък гледам , едни здрави ,яки момчета, да продават сладолед и пуканки.

 11. 11 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9821 Любопитно

  Земеделската работа е трудна и несигурна, но за собствено удоволствие и ползване на продукцията си заслужава. Фитнес в градинката и лозето.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах