Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Ябълките - полски, доматите - италиански, или откъде идват плодовете и зеленчуците на ЕС

Ябълката е най-разпространеният плод. От миналогодишната реколта на човек са се падали по 25 кг.

© Юлия Лазарова

Ябълката е най-разпространеният плод. От миналогодишната реколта на човек са се падали по 25 кг.

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


В Европейския съюз плодове и ягоди се отглеждат на над 2.8 млн. хектара, а зеленчуци - на над 2.1 млн. хектара, съобщи "Евростат".


Испания е лидерът по земеделски земи с овощни градини - 942 хил. хектара или една трета от общата площ в ЕС по данни за 2016 г. Италия и лидерът в производството на зеленчуци с 410 хил. хектара или една пета от зеленчуковите градини на ЕС са в тази страна.


Ябълките - полски, доматите - италиански, или откъде идват плодовете и зеленчуците на ЕС

© Eurostat


Ябълки и череши от Полша, праскови от Италия, ягоди от Испания
Ябълката е най-разпространеният плод, отглеждан на територията на Евросъюза - през миналата година са произведени 12.5 млн. тона или средно по 25 кг на всеки жител. Доматът е най-разпространеният зеленчук - 18.5 млн. тона е миналогодишната реколта, а на човек се падат по 36 кг годишно.


Една от всеки четири европейски ябълки е произведена в Полша, всяка пета е италианска, а близо 15% са узрели в градините на Франция.


Полша освен това е и европейският лидер в производството на череши (29.3%), следвана от Испания (11.9%), Италия (11.2%), Унгария (9.9%), Румъния (8.2%) и Гърция (7.9%).


Италия (33.9%), Испания (33.6%) и Гърция (23.3%) общо произвеждат девет десети от прасковите в ЕС. Испания (31.6%) е водещ производител на ягоди през 2016 г., следвана от Полша (17.4%) и Германия (12.0%).


Ябълките - полски, доматите - италиански, или откъде идват плодовете и зеленчуците на ЕС

© Eurostat


Доматите - италиански, краставиците - испански, морковите - полски


Две трети от реколтата домати в ЕС се падат на две държави - Италия (35.5%) и Испания (28.2%), сочат данните за 2016 г. Трета е Португалия с дял 9.1%, следвана от Гърция (5.5%), Холандия (4.8%), Полша (4.7%) и Франция (4.4%).


Две трети от краставиците са отгледани в три държави - Испания (28.1%), Полша (20.4%) и Холандия (16.5%). Водещи производители на моркови са Полша (14.7%), Великобритания (12.9%), Германия (11.5%), Холандия (10.7%), Франция (10.4%) и Италия (9.5%). Производството на тиквички е концентрирано в Испания (38.1%) и Италия (36.3%).

Ключови думи към статията:

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 495 Неутрално

  ""Производството на тиквички е концентрирано в Испания (38.1%) и Италия (36.3%).""

  Интересно къде ли е концентрирано производството на тикви и кратуни, на алабаш и гулии?

 2. 2 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2015 Весело

  А в производството и потреблението на суджук кой е лидерът?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 3. 3 Профил на svetla33
  svetla33
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Gnilite iabalki sa rodno proizvidstvo, vireiat na volia v stolichna rzi...

 4. 4 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 495 Неутрално

  А в производството и потреблението на суджук кой е лидерът?
  —цитат от коментар 2 на Lou


  Този продукт съществува само в голямата потребителска кошница, някъде между тиквите.

 5. 5 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Жалко и срамно.. Можеше и да сме ние, вместо Полша..
  Но като окрадохме субсидиите...

  Fail with honour then succeed by fraud
 6. 6 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 866 Неутрално

  В българските ниви най-добре вирее зеленчука коноп .
  Квалитетна стока. Никви инвестиции не иска.

 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  Ние имаме идеални почвено-климатични условия, за да сме водещи износители на земеделска продукция, както е било във вековете назад, когато от нашите земи са се прехранвали четири империи, но поради недалновидността на родните управници в момента селското стопанство у нас се крепи на шепа ентусиасти и на няколко латифундисти.

 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Наскоро разбрах, че най-големия производител на череши в Европа е .... Полша
  https://twitter.com/EU_Eurostat/status/890829220741603328

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 753 Неутрално

  В Полша няма един м2 незасята площ.
  Пръска се нощем на фарове, за да не се тровят пчелите. Това в България не знам дали ще го видя някога.

  Подпис - електронен ;)
 10. 10 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ""Производството на тиквички е концентрирано в Испания (38.1%) и Италия (36.3%).""Интересно къде ли е концентрирано производството на тикви и кратуни, на алабаш и гулии?
  —цитат от коментар 1 на gmbh


  В Българския парламент!

 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  До коментар [#5] от "#43c6dB":


  Жалко и срамно.. Можеше и да сме ние, вместо Полша..Но като окрадохме субсидиите...
  —цитат от коментар 5 на #43c6dB


  Няма критерий, по който да се сравним с Полша, но за мен учудващо е, че Испания и Италия, две съизмерими като площ и население държави, с много по-добър за това климат, са отсъпили първенство на Полша по череши.
  И още нещо, това е доказателство, че освен всичко друго, трябва и инициатива и култура на производство, каквато явно поляците имат, каквато уви, ние нямаме.
  Защото едва лв Полша Качински им гледа, бере и продава ябълките и черешите, но вероятно там от години има ред и мутрите са в ъгъла и не могат да хващат за гушата произвподители и търговци на дребно, чрез силовите хватки на нашите родни и силно партийни дистрибутори на едро, които освен всичко друго, са готови и съсипват местното производство, доколкото го има, като внасят контрабанда евтини и много по калпави турски, македонски и господ знае какви стоки.

 12. 12 Профил на g
  g
  Рейтинг: 42 Неутрално

  Малко вероятно е да сме водещи износители на нешо с 110 994 km² територия. Може би в житните култури, сега имаме шанс да сме фактор.

  По соца сме имали гарнатиран пазар, на който нашите продукти са били без голяма външна конкуренция, но пък са ни плащали с неконвертируеми валути :)
  Истината тогава беше да продаем нещо за долари.....

  В семействата, масово се стимулираше копане на градината и домашно производство, което беше много каèственно, но неефективно за икономиката (защото се правеше основно в работно време на хората от предприятията и учрежденията)
  Нещо което сега не можеш да обасниш на младите - и по добре.


 13. 13 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  А, ние май не сме никъде?

 14. 14 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 495 Неутрално

  А, ние май не сме никъде?
  —цитат от коментар 13 на daam


  За никъде...сме.

 15. 15 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#11] от "tsvetko_51":На черешите им е топло за Испания и Италия.
  Например в Северна Африка череши има само над 2000 метра - екзотика!

 16. 16 Профил на iget
  iget
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#11] от "tsvetko_51":

  Цялата тази работа се урежда на европейско ниво, както беше навремето със СИВ. За Полша не е въпрос на отвстъпване, а просто на липса на достатъчен капацитет на Испания и Италия. България като от последните присъединили се към ЕС има "предимството" да е номер едно по консумация на чужденстранно произведени селско-стопански продукти и да е обречена на затваряне и на малкото ферми които все още работят. И тук не играе роля качеството, просто е въпрос на планиране на европейско ниво. На никого не му е изгодно в БГ да се произвежда. Нали и затова беше срината, със съдействието на известни продажници, почти цялата индустрия.

 17. 17 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  Никога няма да имаме вече земеделие. След като цяла Европа е внасяла български зелечуци , а българите са били основните носители на земеделски иновацията....вече няма да е така. Шепа "побъркани шопи", решиха да капитализират вноса на зеленчуци. Над 90% от българският зеленчук се внася през София. Това беше малко , премахната бяха "изкупните структури и мрежи". Просто казаха капитализма се регулира. Гърция и Полша създаваха вторични мрежи за земеделците ( с държавни пари) . Сега двете страни са в състояние да отговорят на всяка поръчка за 100 000 тона ябълки ,домати ..........каквото се търси. България не може да организира и един камион. Дали нарочно не бяха спънати мерките от София за "организация на производители" ?? Отговорът е да! Вече няма никакъв човешки ресурс по селата , всъщност няма села. Няма ли села, няма и България. Досега винаги при катастрофите България е имала здраво и устойчиво село. Сега има зърнари (латифундидти от София ) с по 50 000 - 100 000 декара собственост

 18. 18 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  По субсидиите е друга бира . Полските ,унгарските ,гръцките са два пъти по големи. Някой преговарящ трябва да отговаря за предателство на българските национални интереси !??

 19. 19 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#11] от "tsvetko_51":

  Не е чудно, в Полша стават ябълки и череши, но за топлолюбиви зеленчуци им трябват оранжерии. Полски домати, краставици и пипер по-добре да не се купуват. Нямат добър вкус, въпреки, че те си ги харесват.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 20. 20 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Мен ме интересува къде сме ние,е ние сме НИКЪДЕ!!!

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8580 Неутрално

  А ние къде сме. Само жито и слънчоглед ли ще произвеждаме.

 22. 22 Профил на Margarita Sandeva
  Margarita Sandeva
  Рейтинг: 237 Гневно

  Е, така ни насадиха преговарящите, Куневица...... Обидно ми е да купувам домати от...Полша! Срам за нашите политици! Пребориха се за себе си! Браво!

 23. 23 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 343 Неутрално

  В Полша няма един м2 незасята площ. Пръска се нощем на фарове, за да не се тровят пчелите. Това в България не знам дали ще го видя някога.
  —цитат от коментар 9 на СърПичук


  В България вече няма градини, та да се налага да се пръска нощем... има само ниви с пшеница, царевица, слънчоглед... и някоя друга лавандула за цвят... Преди няколко дена, когато писах, че изнасяме само стоки с ниска добавена стойност, ме наблъскахте с минуси... яжте сега пластмасовите боклуци на западна Европа... от тука идват доматите:

  http://lh4.ggpht.com/-GVwdFatY5W4/UiGe2oPoHZI/AAAAAAAAr60/MBzKZdxoVLE/greenhouses-almeria-3 %25255B2%25255D.jpg?imgmax=800

  I shave with Occam's razor
 24. 24 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Аз си купувам праскови от Провадия. Сладки и мека, набрани сутринта. Не ми трябват европейски, набрани зелени преди 2 седмици...

 25. 25 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  Полша няма нито нашия чернозем за домати, чушки и други зеленщуци, нито прекрасният ни климат за ябълки, череши, ягоди по полупланинските райони, така че качеството на нашите продукти би било в пъти по добро и биха били предпочитани навсякъде. НО, Полша няма и нашите управници-еничари...

 26. 26 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1106 Весело

  До коментар [#2] от "Lou":


  А в производството и потреблението на суджук кой е лидерът?
  —цитат от коментар 2 на Lou


  В потреблението лидерът е ,,Кой''.

 27. 27 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1087 Весело

  тук виреят тикви, суджуци и гнили ябълки.

  има за всички.

 28. 28 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  До коментар [#11] от "tsvetko_51":Няма критерий, по който да се сравним с Полша
  ..>> Обаче можем да се сравняваме с Португалия и нашата съседка Гърция :
  "...Две трети от реколтата домати в ЕС се падат на две държави - Италия (35.5%) и Испания (28.2%), сочат данните за 2016 г.
  Трета е Португалия с дял 9.1%, следвана от Гърция (5.5%)..."
  Една от мантрите тук беше как СССР ни купувал на безценица доматите(краставиците ..).Сега и да искат , няма какво явно.

 29. 29 Профил на tonywalker
  tonywalker
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Аз съм от Петрич и спомените ми от тнр "комунизъм" избледняват. Все още си спомням напоителните канали, огромните, повярвайте, праскови и череши и масивите лозя. Семейството ми гледаше домати на акорд и си осигуряваше допълнителни доходи. Като деца обикаляхме с колелетата да си скъсаме нещо. На гарата беше пълно с хладилни вагони, които и сега можете да намерите като складове все още. А кажете вие сега какво ни отне този преход! Без здравеопазване, образование, армия и икономика сме.

 30. 30 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Интересна статия.Колкото до нас-произвеждаме,колкото можем,внасяме и изнасяме,колкото можем,и консумираме,колкото можем.Ако на някой статистиката не му харесва,да се захваща на работа.

 31. 31 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1344 Любопитно

  Я, плодовете и зеленчуците виреели различно в различните държави от ЕС - какво епохално откритие, направо съм потресен!
  Нещо повече, големите по територия държави произвеждали повече от малките - нечувано!
  И, разбира се, това е повод някои пак да приплачат какви "селскостопански гиганти" сме били едно време, а сега.......
  Щото доматите и краставиците са продукти с мнооого голяма принадена стойност........

  Хубаво е, че "Дневник" преписват статии оттук-оттам, но нямаше да е зле да си бяха дали труда 10-15 минути да поровят за да допълнят данните с позицията на България, която е в челото в маслодайните култури, например. Ако пък си бяха дали малко зор да сметнат по колко кила домати се произвеждат на квадратен километър площ и на единица население по света и у нас, цена нямаше да имат.
  Ама такива работи се правеха "едно време", когато журналята имаха елементарни познания и не ги мързеше чак толкова.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 32. 32 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4149 Неутрално

  По субсидиите е друга бира . Полските ,унгарските ,гръцките са два пъти по големи. Някой преговарящ трябва да отговаря за предателство на българските национални интереси !??
  —цитат от коментар 18 на dejmos

  Защо? Житарите още субсидии ли искат? Дебелите им .ъзове да не са заслабнали?

 33. 33 Профил на elling
  elling
  Рейтинг: 317 Неутрално

  До коментар [#16] от "iget":

  Пич, защо ли си мисля, че индустрията, а и селското стопанство в България бяха сринати, дори преди 90 % от българите да са чували изобщо за ЕС? Какви глупости се опитваш да вкарваш тук?

 34. 34 Профил на iget
  iget
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#33] от "elling":

  Важното е, че този 0.5%, от които тогава зависеха нещата, бяха чували и за ЕС и за вскичко. Нищо не се опитвам да прекарвам където и да било.

 35. 35 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#9] от "СърПичук":

  Аз пръскам нощем,освен пчелите,НЯМА И ВЯТЪР!

 36. 36 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Много рев, че нямало нашенски чушки и домати , па и ябълки , които да ядем, ама патрЕотете от всички цветове /ГЕРБ и БСП също/ , все реват , че не трябвало земята да се продава на чужденци. Щото, току виж и се повишила цената, а пък хората като видят че е ценна, може току виж с овошки или пипер да я насадят. А после , разбира се евробюрократите са ни виновни , че никой не гледа зеленчуци, нищо , че ни предписват точно това да направим. Мутренското дерибействане по села , паланки и пазари - отделно.

 37. Очаквайте скоро на пазара Лехчевското авокадо. Насадил съм 2 фиданки подарък от леля Гошка.

 38. 38 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 711 Разстроено

  Субсидиите убиха българското земеделие...

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 39. 39 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 351 Неутрално

  До коментар [#5] от "#43c6dB":

  никога!
  за съжаление!
  за това се иска трудр много труд а ние сме мързеливи

  Сидо
 40. 40 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 351 Неутрално

  За сведение, на испанските прасквови /средното качество/ костилките не се отделят.
  Също така и на некетарините.
  Докато прасковите от Сандански и Сливен са с по-високо качество.

  Сидо
 41. 41 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4030 Неутрално

  Когато преди 25 години върнаха земята предложих на роднините си да се заемем сами със земеделие, никой не се съгласи сега получават 1500/2000 лева рента на година и плачат че ги ограбвали и парите били малко!
  Ние сме серсеми които много обичат да смятат чуждите пари и да си пъхат носа навсякъде но никога няма да си мръднем задниците за да направим нещо!
  С тази земя прадядовците ни са правили чудеса и са имали ако не богат то поне сносен живот. Разбирам прекрасно че днес времената са съвсем други не съм сляп, но във всички останало сме същите!

  klimentm
 42. 42 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#31] от "pag":

  "Нещо повече, големите по територия държави произвеждали повече от малките - нечувано!"

  Нали трябва да се внушава, че България е загубила много от ЕС. Има статистики коя държава в Европа колко обработваема площ има, което е същественото, не територията като цяло:

  Франция - 18,5 милиона хектара
  Испания - 13,7
  Полша - 12,1
  Румъния - 9,3
  Италия - 7,7

  България - 3,2 млн хектара
  (Сигурно знаете, че 1 хектар = 10 декара)

 43. 43 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4527 Неутрално

  До коментар [#41] от "klimentm":

  Да ти кажа донякъде ги разбирам. Поколението от селски хора се изнесе по градовете под една или друга форма притискано от бедняшкото заплащане в ТКЗс-тата (земеделската пенсия беше 18 лева на месец), а децата им не са свикнали на селски труд, или са се изучили и не познават този труд и дейностите. Тъща ми е пенсиониран инженер и тя избра варианта на "рентата" и живота в София и Ню Йорк вместо да организира обработката на няколкостотин декара които получи по наследство.

 44. 44 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  Гърция заравя в земята 1200000 тона плодове всяка година защото ЕС не позволява да бъдат продадени нито извън общия пазар ! ЕС не позволи нити плодовете да бъдат дарени чрез UNICEF и UN на най бедните страни от Африка ! Испания и Италия също заравят огромни количества плодове !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 45. 45 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  Гърция заравя в земята 1200000 тона плодове всяка година защото ЕС не позволява да бъдат продадени нито извън общия пазар ! ЕС не позволи нити плодовете да бъдат дарени чрез UNICEF и UN на най бедните страни от Африка ! Испания и Италия също заравят огромни количества плодове !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 46. 46 Профил на tonywalker
  tonywalker
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#31] от "Какъв си гений и даже не го съзнаваш. За продоволствена сигурност чувал ли си? А за импортна зависимост по отношение продоволствията?

 47. 47 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#40] от "Сидо":

  Вярно е. Нашите са значително по-вкусни, много по-сладки и много по-ароматни. Обаче проблемите са няколко:

  - нашите не могат да се тантуркат на дълъг транспорт, понеже са нежни, натъртват се и започват да гният, така че само близките пазари могат да ги получат

  - нашите имат кратък живот на щанда, търговците предпочитат тези, които траят по-дълго, нищо че са с пластмасов вкус

  - нашите имат кратък период на узряване - узряват всички наведнъж и за сравнително кратко време, както си е естественият природен цикъл. В резултат имаме голямо количество, за кратък период. Търговците обаче никак не харесват това, те искат по-малки количества за по-продължително време, за да могат почти през цялата година да имат праскови на щанда.

  Ето затова търговците купуват "пластмасите" и не искат нашите, макар че нашите са далеч по-вкусни.

 48. 48 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4527 Неутрално

  До коментар [#45] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  12 милиона тона е ужасно много. Колко ракия се похабява :-)
  За изпращането в Африка донякъде разбирам логиката - отсъствие на средства за вътрешен транспорт, складиране и т.н.
  Аз изпратих един контейнер с учебници за една от Караибските страни само благодарение на познати от Американския военен флот които натовариха контейнера на кораб и го доставиха на място, иначе цените за пратка по пощата биха били невъзможни.

 49. 49 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#40] от "Сидо":Най-хубавите праскови бяха в Долината на прасковите - сливенските села Шивачево, Гавраилово,Селиминово. Между Стара Загора и Баните също имаше голяма градина от тях. Имахме 4-5 дървета от същите в Подуене в двора на дядо ми.
  В Сандански имаше опитна станция за южни култури. Дали я има още?

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 51. 51 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4030 Весело

  До коментар [#43] от "daskal1":

  Ами за това и народа казва че на няколко умни трябва да и ма и един прост че да им дава акъл! Този който взема нашата земя под аренда също не разбираше нищо от земеделие , бивш борец айкюто му не надхвърляше сигурно петдесе, но когато човек вземе много много да мисли аргументите "против "винаги надхвърлят тези" за", просто такава е логиката , за това и само смелите както се казва пият шампанско!

  klimentm
 52. 52 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Когато България функционираше беше на първо място в света по износ на доматен концентрат, десертно грозде, цигари и сладък червен пипер.
  Има една дебела книга "Статистически годишник". Четете за годините 50-70. Предупреждавам - данните са истински, не са нагаждани, защото тогава никой не смяташе,че системата ще се смени и ще дойдат на власт "демократи" пред които да се докарва.
  Гълъби вчерашни! Долна Баня беше долината на малините. В Говедарци, когато зрееха ягодите, махаха вратите на игрището, кацаха самолети и товареха ягодите.
  Относно оплакванията от селските бригади, ще напомня,че земеделието има сезонен характер. Сезонът, когато се прибера реколтата се нуждае от много допълнителна работна ръка. Така е по цял свят. Питайте нашенците, дето ходят по Испания, Англия ...

 53. 53 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4527 Весело

  До коментар [#51] от "klimentm":

  Още Огюст Комт (Auguste Comte (1798–1857)) беше писал , че интелектуалците са неспособни да ръководят защото много мислят. :-)

 54. 54 Профил на vilian
  vilian
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Тайната на полските успехи е,че 80 % от земята по време на комунизма остана частна.Иначе баща ми ме учеше:"Юнак вино пий,глупак лозе копай!"Сега повечето българи са юнаци.

 55. 55 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4149 Неутрално

  ...На никого не му е изгодно в БГ да се произвежда. Нали и затова беше срината, със съдействието на известни продажници, почти цялата индустрия.
  —цитат от коментар 16 на iget

  Още един смахнат полевъд, дето произвеждал въшки. Байгън от умодеформирани атакисти и не знам още какви изв.атеняци, дето произвеждали ....
  Ега ти тъпаните, които нашата земя е раждала, и пак ражда.


 56. 56 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4149 Неутрално

  До коментар [#52] от "ahasver":

  още един откачен, България била първа по износ на доматен концентрат (салца).
  Господи, прибери си мвересиите, или поне ги затрий в чинията на бузлуджа!

 57. 57 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4149 Неутрално

  До коментар [#52] от "ahasver":

  още един откачен, България била първа по износ на доматен концентрат (салца).
  Господи, прибери си мвересиите, или поне ги затрий в чинията на бузлуджа!

 58. 58 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Това разбиване на производството на плодове и зеленчуци е абсолютно съзнателна политика. И не ни е виновна ЕС за субсидиите, така го поискаха преговарящите начело с |Кунева - високи субсидии за зърнопроизводството и ниски за зеленчуци, плодове и животновъдство.

  Причината е елементарна, зърнопроизводството лесно се окрупнява, т.е. завладява от олигархията. И е сравнително елементарно за производство. Докато за останалото иска много ръчен труд, също и квалификация. Дейност подходяща за средната класа а такава в България олигархията не иска да има, трябват им роби за предприятията им. .

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 59. 59 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4030 Весело

  До коментар [#52] от "ahasver":

  Данните сто процента не са истински,в това съм абсолютно уверен така както в това че слънцето утре ще изгрее!
  Селското ни стопанстви беше на ниво 19 век ръководено от неуки и необразовани хора,степента на механизация беше почти нулева,кадрите въздрасни хора оставени на село на доизживяване.Картинката беше плачевна,не рисувай това което го нямаше.Факт е също непрекъснатия дефицит в онези години на елементарни хранителни стоки.Къде го видя това грандиозно стопанство,или лъжа?!

  klimentm
 60. 60 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#59] от "klimentm":На колко години си? На село ходил ли си? Всичко знаете предварително от Наръчник на демократа.

 61. 61 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4030 Неутрално

  До коментар [#60] от "ahasver":

  Знам го от живота,не съм го измислил аз,каква ми е файдата да лъжа?!
  Имаше ли само старци по селата - Да!
  Надписваха ли всички,звеновода ,бригадира,председателя,шефа на АПК то,Окръжния комитет и накрая и министрите - Да!
  Какви хора назначаваха на важни постове от председател нагоре ,само проверени партиини кадри без оглед на квалификация и ценз,вярно ли е това-Да!
  Кое е измислица и лъжа? Как може да има ефективно селско стопанство?
  И така беше не само на село ами във всичко!

  klimentm
 62. 62 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4149 Неутрално

  До коментар [#60] от "ahasver":

  теб няма да те питам за годините, ясен си ми, ти си от категорията пенсионери с едни особени шапки, тип ЧК (моден аксесоар при номенклатурата от обкомите). Бългаското ТКЗС, а впоследствия и АПК съществуваха благодарение на бригадите от безплатен труд на армията, студентите и учениците, а по някой път и с неделни бригади на администрацията (нещо като ангарията от озманско). Иначе по селата бяха останали само пенсионери, момчетата и момичетата отивайки в града да учат правеха всичко възможно за да останат там.

 63. 63 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4149 Неутрално

  До коментар [#60] от "ahasver":

  теб няма да те питам за годините, ясен си ми, ти си от категорията пенсионери с едни особени шапки, тип ЧК (моден аксесоар при номенклатурата от обкомите). Бългаското ТКЗС, а впоследствия и АПК съществуваха благодарение на бригадите от безплатен труд на армията, студентите и учениците, а по някой път и с неделни бригади на администрацията (нещо като ангарията от озманско). Иначе по селата бяха останали само пенсионери, момчетата и момичетата отивайки в града да учат правеха всичко възможно за да останат там.

 64. 64 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  До коментар [#52] от "ahasver":Данните сто процента не са истински,в това съм абсолютно уверен така както в това че слънцето утре ще изгрее! Селското ни стопанстви беше на ниво 19 век ръководено от неуки и необразовани хора,степента на механизация беше почти нулева,кадрите въздрасни хора оставени на село на доизживяване.Картинката беше плачевна,не рисувай това което го нямаше.Факт е също непрекъснатия дефицит в онези години на елементарни хранителни стоки.Къде го видя това грандиозно стопанство,или лъжа?!
  —цитат от коментар 59 на klimentm


  Аз съм го видял. Когато бях в гимназията, 70-те години, ходехме на бригада в селото, откъдето е баща ми. Селото имаше около 50-100 хиляди декара засяти с домати. Мисля, че от декар изкарваха поне 2 тона, ако не и повече. Сега са известни по света като "Рома", италиански сорт. Нискостеблени, доматите узряват направо на земята. Като дойдат големите трактори с едни огромни ремаркета, товареха хиляди тонове всеки ден и ги караха направо в комбината в окръжния град, който беше построен от италианска фирма и доматеното пюре се изнасяше за Италия.
  На бригада като студент през 80-те беряхме по 500 кг ябълки на човекоден. За една смяна съм набрал над 10 тона и всеки от бригадата набра по толкова! Една година, когато имаше много голяма реколта от ябълки (предимно "златна превъзходна" и "червена превъзходна" се гледаха тогава), амбалажа се оказа тотално недостатъчен, както и капацитета да бъдат обрабетени или складирани. Огромните камари с набрани ябълки седяха покрай жп линиите със седмици, докато сигурно повечето се вкиснаха.
  Работил съм и в консервни комбинати, огромни количества мармалад, компоти, кисели краставички, доматено пюре, се произвеждаше в България. Влаковите композиции не смогваха да ги откарат навреме, толкова много беше продукцията.

 65. 65 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Селото имаше около 50-100 хиляди декара засяти с домати. Мисля, че от декар изкарваха поне 2 тона, ако не и повече
  —цитат от коментар 64 на vankata1


  Егати опашатите лъжи, 50-100 хиляди декара по два тона са 100 000-200 000 тона домати. От едно село! А от 100 села? Туй Справочник на Агитатора, др. Иванов и бай Таньо Безработния ряпа да ядат.

 66. 66 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 963 Неутрално

  На бригада като студент през 80-те беряхме по 500 кг ябълки на човекоден. За една смяна съм набрал над 10 тона и всеки от бригадата набра по толкова!
  —цитат от коментар 64 на vankata1


  Лъжете, ама имайте мярка, 4-5 ябълки са около един килограм, 10 тона са 10 000кг или около 40 000 ябълки. 8 часа са 8х60х60=28800 секунди. Значи една ябълка е брана за 0,72с. Това май е било дъжд от ябълки. Нищо чудно да не стигали касетките.

  Между другото подобни лъжи се вихреха и в строителство, където се съобщаваха фантастични резултати изкопни дейности, за излят бетон и какво ли още не.

 67. 67 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Когато България функционираше беше на първо място в света по износ на доматен концентрат, десертно грозде, цигари и сладък червен пипер.Има една дебела книга "Статистически годишник". Четете за годините 50-70. Предупреждавам - данните са истински, не са нагаждани...
  —цитат от коментар 52 на ahasver


  А бе вчера да не имало кастинг за най-опашат лъжец? По случай празника на Бузлуджа! Лъжата е едно нещата, които нашите комунисти владеят най-добре. Естествено и кражбите, там направо са недостижими.

 68. 68 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 437 Неутрално


  До коментар [#64] от "vankata1":

  Селото имаше около 50-100 хиляди декара засяти с домати.
  —цитат от коментар 64 на vankata1


  Ало, Ванката /от комиците/, ако беше Пинокио , носът щеше да бъде между 50 и 100 хил. милиметра вече.
  Къде е това село със землище от 100 хил. дка ,бре? Най -големите села, дет се сещам Брестовица, Цалапица 3-4 хил жители, били са по 5-6 хил. имат по 70-80 хил. дка. Градчетата Бяла Слатина и Кнежа /те са си много големи села де факто, имат едното 85 хиляди , другото 160 хил. дка землище. Като цяло селата имат по 25-30 хил дка зелище, 40 и повече са изключение. И това общо землище, включва и населените райони и промишлените или строителни терени и пътищата и реките, и горите и пасищата и неизползваемите земи и т.н. Дори и в най-плодородните равнинни райони обработваемата земя е максимум 80 процента от землището. На повечето места , далеч по -малко. А доматите, преко, ама много преко сили могат да са, да речем 10 процента от обработваемата земя в едно землище. По ред причини. Колкото и бригадири да осигури партията за събирането на реколтата.

 69. 69 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#59] от "klimentm":На ниво 19 век е капитализма ни.

 70. 70 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Отрицателно мнение имат тези, които не са стъпвали на село, но плюят по идейни причини. Социализмът, който ги отгледа и образова безплатно, беше гаден във всяко отношение? Поколението, което се готвеше да живее при социализъм, пък той изчезна и увиснаха идейно. Не забелязват,че покрай соца плюват родината си. Съжаляват,че не са се родили в Тексас. Там щяха да са говедари, но американци.

 71. 71 Профил на elling
  elling
  Рейтинг: 317 Гневно

  До коментар [#64] от "vankata1":

  50 000 - 100 000 декара? Правиш ли разлика между двете споменати числа? И кое е това село с такава огромна площ засята само с домати? Предполага се, че е имало (по твоя начин на смятане) още към 1 000 000 декара за зърнени култури, овощни градини и т.н., щото не е можело само домати да сеят, нали? Да не говорим за пасищата... Че то 2-3 такива села и България свърши, бе. Спрете се малко с безумните лъжи!!!

 72. 72 Профил на elling
  elling
  Рейтинг: 317 Гневно

  До коментар [#68] от "zegi":

  :))) И защо са ти сложили минуси, не мога да разбера?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK