Фермерите получиха над 43 млн. лв. субсидии за "Натура" със закъснение

Фермерите получиха над 43 млн. лв. субсидии за "Натура" със закъснение

© Цветелина Белутова

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


Държавен фонд "Земеделие" е изплатил близо 43.5 млн. лв. на фермери по схемата "Плащания по "Натура 2000" и рамковата директива за водите", съобщиха от институцията. Средствата са за кампания 2016 и преводите са направени в петък към общо 11 810 производители. От тази субсидия 75% идват по линия на Общата селскостопанска политика на ЕС, а останалите 25% - от националния бюджет,


Изплащането на парите към земеделците закъсня през тази година, като от фонда обявиха, че това е заради "множеството извършвани проверки, в това число и одити на мярката" и "наложените в тази връзка измененията в нормативната уредба". За всяка кампания институцията трябва да изплати средствата до края на юни следващата година. В момента има забавяне и по други схеми, свързани с биологични и агроекологични практики, като от фонда обявиха, че експертите от дирекция "Директни плащания" работят всекидневно за по-бързо изплащане на средствата, за които земеделските стопани са кандидатствали. През тази седмица се очаква да продължат "калкулациите по останалите биологични и агроекологични направления от кампания 2016", казаха още от институцията.


Финансовата помощ за фермерите по схемата за "Натура 2000" и рамковата директива за водите се предоставят като годишни компенсации за наложените ограничения за селскостопански дейности, свързани със стопанисването на земи, попадащи в екологичната мрежа "Натура 2000". Те трябва да спазват определени забрани и ограничения, наложени със заповед на министъра на околната среда, както и да поддържат площите в добро земеделско и екологично състояние.
Индивидуалната ставка за всеки фермер е различна според това в каква защитена територия попада земята му, като тя варира между 10 и 94 евро за хектар (10 декара) според наредбата на земеделското министерство.


Кандидатите по схемата могат да обработват минимум 100 кв.м. земи, попадащи в защитени територии, като става въпрос за 119 местности в България.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах