Финансирането за преработватели по земеделската програма ще бъде до 2 млн.евро

Финансирането за преработватели по земеделската програма ще бъде до 2 млн.евро

© Надежда Чипева

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


Oт 3 на 2 млн. евро ще бъде намалена максималната субсидия, която кандидатите по схемата за инвестиции в преработка и маркетинг на селскостопански продукти по Програмата за развитие на селските райони ще могат да получат. Промяната е заложена в проектонаредба за прилагане на схемата, публикувана за обществено обсъждане, съобщава "Капитал Daily". Идеята е по този начин да се даде възможност на повече фирми да получат финансиране за своите проекти.


Очаква се приемът на бизнес планове за преработка да започне през септември и да продължи 8 седмици според публикувания график на земеделското министерство. Планираният бюджет е за около 100 млн. евро, като това е последната налична сума по тази схема до 2020 г. По неофициална информация на "Капитал" обаче на 20 юли се е провело заседание на комитета по наблюдение на програмата, на което е взето решение да се насочат 70 млн. евро към тази схема от други по-слабо атрактивни в програмата, тъй като има риск от загуба на средства през 2018 г., ако не бъдат изпълнени междинните цели по програмата.


През настоящия прием на проекти ще има и два нови приоритета, които ще носят допълнителни точки в крайното класиране. Единият е, ако фирмата е експортно ориентирана, а другият- ако има поне тригодишна дейност и да не са получавали досега субсидии за преработка. Запазва се и предимството на компании, които работят в сектори плодове и зеленчуци, преработка на месо и мляко, биологична продукция, етерични култури.


Неофициалните данни към момента сочат, че в предходния прием по мярката, който бе през 2016 г., са подадени проекти с инвестиционна стойност от 1.6 млрд. лв., като отпуснатият бюджет за кандидатстването тогава е бил около 200 млн. лв. Така се е стигнало до класиране на предложенията, като одобрените към юли проекти са 190. Основната част от тях са за преработка и маркетинг на плодове и зеленчуци и продукти от животновъдния сектор. Около 15% от одобрените проекти са в сферата на етерично-маслените култури.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на ivanko77
    ivanko77
    Рейтинг: 481 Неутрално

    Хахаха, защо казвате, че е за преработватели, тази програма по начина по който е направена е за земеделски производители, които се правят на преработватели и опита до сега по нея го доказва. Разгледайте критериите и ще се убедите и сами.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах