През септември фермерите кандидатстват за 84 млн. лв. отстъпка от акциза за горивата

През септември фермерите кандидатстват за 84 млн. лв. отстъпка от акциза за горивата

© Надежда Чипева

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


Mежду 11 и 29 септември земеделските производители могат да подават заявления за подпомагане за 2016 г. по схемата за отстъпка от акциза върху газьола, ползван за селскостопанска техника. Това става ясно от съобщение на агроминистерството.


Заедно със заявленията, които се подават в общинските служби по земеделие, трябва да бъдат приложение и копия и офис на фактурите за закупени горива. "Препоръчително е земеделските стопани да направят проверка с доставчиците си на горива или НАП относно това дали фактурите за закупени гориво за 2016 г. са декларирани коректно", казват от министерството. От ведомството допълват още, че при изчисляването на индивидуалната квота на фермерите по схемата се включват само литрите газьол, закупен с фактури, които фигурират в дневниците за продажби на търговците.


В Закона за държавния бюджет за 2017 г. са предвидени 84 млн. лв. за помощта за отстъпка от акциза. За да получат финансиране по схемата, фермерите трябва да бъдат вписани в регистъра по чл. 7 от Закона за подпомагане на земеделските производители, както и да имат заверена регистрационна карта за последните две стопански години. Допълнително се изисква кандидатите да имат валидно заявление за подпомагане по схемата за единно плащане на площ и схемите за обвързано подпомагане за животни за годината, предхождаща годината на кандидатстване по схемата за държавна помощ за акциза.
Земеделските стопани, отглеждащи видове и категории животни, които не попадат в обхвата на схемите за обвързано подпомагане за животни, трябва да имат регистриран животновъден обект по Закона за ветеринарномедицинската дейност.


След подаване на заявленията за подпомагане са предвидени проверки на фактурите от НАП. Помощта ще бъде изплащана на фермерите от Агенция "Митници" чрез фонд "Земеделие", сочат указанията по схемата.


В предходната кампания за подпомагане бяха подадени 7468 заявления, а на земеделските производители са възстановени суми в размер над 82 млн. лв. Средствата бяха изплатени в края на 2016 г., когато бяха преведени 71 млн. лв., и в началото на 2017 г., когато земеделците получиха още 11 млн. лв. Единичното намаление на акциза за литър газьол през миналата година беше 0.40 лв. В момента акцизът върху газьола е 646 лв. за 1000 литра според Закона за акцизите и данъчните складове.


Отстъпката от акциза за горивата, която получават земеделските производители, е по одобрена в ЕК държавна схема за подпомагане, която може да действа до 2020 г. През миналата година парламентът реши помощта да се предоставя под формата на пари на земеделците, като за база се ползват определени средни норми за потреблението на горивата за отделните селскостопански производства. Преди това по тази схема фермерите получаваха ваучери, чрез които да закупят по-евтино гориво.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах