Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Стопаните могат да кандидатстват за помощи за хуманно отглеждане на животни

Стопаните могат да кандидатстват за помощи за хуманно отглеждане на животни

© Цветелина Белутова, Капитал

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


От 25 септември започва прием на заявления по Мярка 14 "Хуманно отношение към животните" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 - 2020 г., съобщиха от Държавен фонд "Земеделие".


Документи за кандидатстване ще се приемат до 31 октомври 2017 г. в областните дирекции на институцията.


Бюджетът по мярката е 56 859 510.50 евро. Финансовата помощ ще осигури по-добър здравен статус на животните и ще подобри хигиената при тяхното отглеждане. Заложените дейности ще доведат до осигуряване на по-качествени и по-безопасни храни от животински произход, до опазване на околната среда, както и до повишаване безопасността на труда на фермерите, посочват от фонда.
Финансова помощ ще се предоставя на земеделски стопани, които се задължават да спазват доброволно петгодишни поети ангажименти. Те могат да бъдат както за една, така и за комбинация от няколко дейности по мярката, допринасящи за хуманното отношение към едрите и дребни преживни животни.


Документите за ползване на сградите и помещенията, използвани за нуждите на животновъдния обект, трябва да са за срок не по-малко от 6 години, считано от датата на подаване на заявлението за подпомагане. Земеделските стопани, които заявяват подпомагане за свободно отглеждане на открито, трябва да са регистрирани в Интегрираната система за администриране и контрол и да осигуряват възможност за паша на заявените животни.


Заявленията за подпомагане/плащане трябва задължително да бъдат придружени от удостоверение за регистрация на животновъден обект по Закона за ветеринарната дейност, което се издава от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). Животните, обект на подпомагане по мярката, трябва да са идентифицирани и въведени в системата за идентификация и регистрация по Закона за подпомагане на земеделските производители и в информационната система на БАБХ.


Субсидиите се получават под формата на ежегодни компенсаторни плащания за една животинска единица. Помощта се предоставя за максимален срок от пет години, при условие че стопаните изпълняват коректно дейностите и ангажиментите, посочени в план-програмата, която е неразделна част от заявлението за подпомагане.
Подробните изисквания и наборът документи за кандидатстване по мярката са записани в Наредба № 4 от 8 август 2017 г..

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mlmirow
  mlmirow
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Хуманно отношение към свинете. Каква идиотщина...

 2. 2 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Аз съм "за" хуманно отглеждане на животните, защото техният стрес се предава и на нас и ние също страдаме. Скоро бях изумена, когато прочетох, че в някои страни режели краката на носачките, за да не правят нищо друго освен да снасят. Това е нечовешко, минава всякакви граници. Аз обичам пернатите, защото съм израснала на село и ми е жал за тях. Трябва поне малко милост да имаме към горките животни, благодарение на които съществуваме.

 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  От жестокостта към животните до жестокостта към хората има само една крачка.

  подпис
 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  До коментар [#1] от "mlmirow":
  "Хуманно отношение към свинете."

  Това не ви харесва а какво мислите за свинското отношение към хората

  подпис
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK