15 малки общини получиха 43 млн. лв евросредства за инфраструктура

Кметове на 15 общини получиха първите си подписани договори по Програмата за развитие на селските райони

© Юлия Лазарова

Кметове на 15 общини получиха първите си подписани договори по Програмата за развитие на селските райони

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


Почти една година след приема на проекти от общини по схемата за инвестиции в малка по мащаби инфраструктура от програмата за развитие на селските райони, бяха сключени първите договори на официална церемония в Министерски съвет. 15 малки общини получиха 43 млн. лв за проекти, свързани с ремонт на улици, детски градини и читалища. Сред тях са общините Хисаря, Балчик, Вършец, Лясковец, Нови пазар, Дряново, Велики Преслав и др.


По време на церемонията земеделският министър Румен Порожанов съобщи, че в следващите 2-3 месеца ще бъдат финализирани процедурите за всички одобрени проекти, чиято стойност се очаква да достигне 380-390 млн. евро, тъй като средства ще получат всички предложения с равен брой точки в класирането.


Схемата за инвестиции в инфраструктура, която бе отворена за кандидатстване през миналата есен, предизвика сериозен интерес сред малките населени места като бяха подадени проекти за над 1 млрд. евро при бюджет от 341 млн. евро. Същевременно обаче около нея възникнаха и спорове- оказа се, че през ноември, един месец след приема на проекти, земеделското министерство е изпратило насоки за съответствие с критериите за оценка, които според някои кметове променят правилата за получаване на финансиране постфактум, след като проектите са подадени. Така по време на служебния кабинет стана ясно, че има 200 жалби срещу класирането на общинските проекти, а тогавашният министър Христо Бозуков обяви, че работна група ще ги разгледа. Резултатите от дейността й обаче не бяха обявени.
Във вторник стана ясно, че сегашното класиране на проектите включва изпратените насоки за съответствие.


В момента земеделското министерство работи и по втори прием на проекти от схемата, при който ще бъде отворен целия остатъчен бюджет по нея до 2020 г.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Дали ще са достатъчни за 43 километра улици?

  Еретик
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8306 Неутрално

  Ауу, колко много за крадене.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах