Европейските пари за земеделие след 2020 г. вероятно ще бъдат по-малко

Европейските пари за земеделие след 2020 г. вероятно ще бъдат по-малко

© Цветелина Белутова

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


Доходите на земеделските производители, иновациите и борбата с климатичните промени са сред основните приоритети, по които ЕК ще работи в бъдещата Обща селскостопанска политика на ЕС след 2020 г. Това стана ясно по време на дебат за бъдещето на финансирането и политиките за сектора в новия програмен период, организиран от Института за агростратегии и иновации и фондация "Интелиагро".


Макар все още да не е ясен общия бюджет на ЕС за новия програмен период, повечето от сценариите сочат, че парите за селско стопанство ще бъдат намалени след 2020 г. За периода между 2014 и 2020 г. ЕС отделя 38% от общия си бюджет за земеделската политика като това представлява общо над 408 млрд. евро.


Общи приоритети
Бъдещето на Общата селскостопанска политика все още е свързано с много неизвестни, както около финансирането, така и около конкретни политики, но на този етап има няколко изведени приоритети. Според представителя на дирекция "Земеделие" към ЕК Иман Буут сред тях повишаване на доходите на фермерите, иновациите и борбата с климатичните промени. "Доходите на земеделските производители във всички държави-членки са по-ниски от тези в другите икономически сфери", каза по време на конференцията Буут. Според целите на ЕК повишението им може да се постигне с промени в някои сфери, включително директните плащания, които в момента водят до различни диспропорции, подобряване на пазарните позиции на фермерите във веригата на доставки, както и вземането на повече мерки по отношение управлението на риска в сектора. Дигитализацията, по-доброто географско покритие, позеленяването и други пък са сред инструментите за постигане на приоритетите, свързани с иновациите и промените в климата.


Буут съобщи още, че сегашната Обща селскостопанска политика не дава желаните резултати, заради което и промените в нея са наложителни. Нагласата на ЕК обаче не е да прави "революция", а "еволюция", стана ясно от думите му.


В очакване на по-нисък бюджет


Макар все още да има неизвестни, очакванията са, че след 2020 г. общият бюджет за селско стопанство на ЕС да бъде по-нисък от настоящия. Според Буут след готвеното излизане на Великобритания, която е един от големите вносители в бюджета на Общността, ЕС ще е изправен пред ситуацията или да се справя с по-малък бюджет, или да има повишение на вноските, които държавите-членки правят. Същевременно на дневен ред има и други политики, за които ще е необходимо финансиране, като например повишаване на сигурността, стана ясно още от изказването му. Решението как ще се действа е политическо като очакванията са предложението на ЕК за общ бюджет на ЕС след 2020 г. да бъде обявено през май 2018 г. по време на българското председателство.


По време на конференцията вицепремиерът Томислав Дончев припомни, че ако се направи опит да бъдат пречупени петте сценария за бъдещето на Европа, представени в Бялата книга през пролетта на тази година, по линия на Общата селскостопанска политика, то само при един от тях ще се стигне до увеличение на финансирането в тази област. По думите му обаче от политическа гледна точка той не изглежда като най-възможния.


"Разговорът за Общата селскостопанска политика трябва да бъде интегрална част от разговорите за многогодишната финансова рамка, за бъдещето на Европа", каза още вицепремиерът. По думите му не би било добре да се води "вътрешна война" между различните политики- например селскостопанската срещу кохезионната, защото всяка от тях има смисъл и ползи. Според земеделския министър Румен Порожанов евентуалното намаление на бюджета не трябва да се разглежда като "нещо страшно", допълвайки, че и в момента парите, които са отпуснати, не се използват по най-ефективния начин. "Имаме много резерви за тази ефективност", каза още министърът.


По време на конференцията Порожанов съобщи още, че е предложил на комисаря по земеделие Фил Хоган ЕК да направи анализ как едно евентуално намаление на финансирането на земеделието ще се отрази на конкурентоспособността на европейските фермери спрямо тези в трети страни.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  Евразийците, разпространяват опорната точка спусната им от пасоля, че след 2020 г. няма да има евросубсидии.

 2. 2 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4131 Неутрално

  Гледам министрите на земеделието от Испания,Италия,Франция,Полша,Кипър и др. много зачестиха посещенията в Атина.Гръцкия министър на земеделието също пътува много по-често от други министри.Явно страните които очакват много пари от ЕС за земеделието и животновътството се активизират за да постигнат максималното !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7317 Неутрално

  Все пак ще има, дори и по-малко

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8306 Неутрално

  Ами някои /зърнопроизводителите и големите рентиери/ милиони натрупаха от европейското финансиране. А не това е целта му.

 5. 5 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3888 Любопитно

  До коментар [#2] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Звучи много логично това да е основната цел на тези чести пътувания на земеделските министри от Южна Европа!Лошото е,че "подстригването" ще застигне и нашите земеделци и специално у нас не бих се изненадал това да се 'калкулира" в цените на храните!

 6. 6 Профил на оstavime
  оstavime
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Факт е, че 90% от субсидиите (директни плащания) се разпределят между 7-8% от кандидатите. Кандидатите са 120 000 хил. Парите за година са 1 000 000 000
  Това трябва да се промени!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах