ЕК отделя 2 млн. евро за мерки срещу двойния стандарт на храните

Председателят на ЕК Жан- Клод Юнкер обяви в годишната си реч по-рано този месец, че не приема "в някои части на Европа на хората да се продават храни с по-ниско качество, отколкото в други държави, въпреки че търговската марка и опаковката са едни и същи"

© Eric Vidal

Председателят на ЕК Жан- Клод Юнкер обяви в годишната си реч по-рано този месец, че не приема "в някои части на Европа на хората да се продават храни с по-ниско качество, отколкото в други държави, въпреки че търговската марка и опаковката са едни и същи"

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


Насоки към държавите-членки за противодействие на нелоялните търговски практики и отделянето на 2 млн. евро за допълнителни изследвания и изготвянето на методология за сравними анализи. Това са първите действия, които ЕК предприема срещу предполагаемия двоен стандарт на храните на мултинационални компании, предлагани на пазарите в Западна и Източна Европа, стана ясно от съобщение на комисията, публикувано във вторник.


За проблема, за който сигнализират от няколко години държавите в Централна и Източна Европа, се заговори усилено през последните месеци, а през юли стана ясно, че ЕК отхвърля на този етап идеята да се изготви допълнително законодателство по темата, но ще предложи други мерки, свързани с институциите за защита на потребителите в държавите-членки.


Според предложението на ЕК сега се планира да бъдат отделени 2 млн. евро от европейския бюджет, които ще се ползват за установяването на евентуален двоен стандарт на храните. Планът е 1 млн. евро от тази сума да бъдат предоставени на европейския Съвместен изследователски център (JRC) за разработване на методика, чиято цел е да подобри сравнителните изследвания на храни, които се правят от различни институции и организации в държавите-членки. Идеята е "държавите-членки да могат да обсъждат този въпрос на солидна споделена научна основа, която е една и съща за всички", става ясно от информацията на комисията.
Останалите 1 млн. евро пък ще бъдат отделени за допълнителни изследвания и проучвания за качеството на храните в отделните държави-членки. Тази мярка вече бе обявена от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в годишната му реч за състоянието на Съюза. Тогава той каза, че не приема "в някои части на Европа на хората да се продават храни с по-ниско качество, отколкото в други държави, въпреки че търговската марка и опаковката са едни и същи".


ЕК е публикувала и насоки към държавите-членки, в които се обясняват изискванията на законодателството на ЕС в областта на храните и защитата на потребителите, които различните институции трябва да вземат под внимание, когато анализират евентуален проблем с различно качество на продуктите. В тях се казва още, че " в случай, че при дадено нарушение е налице трансграничен елемент, органите за защита на потребителите могат да действат чрез мрежата за сътрудничество" в това направление на европейско ниво.


Дебатът за евентуалния двоен стандарт при храните бе повдигнат още през 2011 г., когато словашка неправителствена организация установи, че в някои хранителни продукти, продавани в Западна и Централна и Източна Европа, има разлики в две направления. От една страна в "източноевропейските" продукти се ползват по-евтини заместители на основни съставки, а от друга- има разминаване в количеството им. От началото на годината тази тема бе повдигната активно и от Вишеградската четворка като Унгария, Чехия и Словакия предоставиха допълнителни изследвания, според които има разминавания в качеството. Българската агенция за храните също проведе проучване през пролетта на 30 продукта като беше установена минимална разлика в съдържанието на някои от тях.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4131 Весело

  За да не крякат новите юропейци !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  добро начало.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Баси лицемерите брюкселски.

  Вместо веднага да наложат стандарти за еднаквост на качеството и храните - изследвания ала бала (т.е. не ви вярваме на източноевропейците, че имало разлики в качеството, нека нашите фирми се помотаят няколко години с изследвания).

 4. 4 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Как не ги е срам. Отделили 2млн евро. За европейския бюджет това е по малко от 2 лева за стадартен софийски семеен бюджет.
  За борба с "пррдполагаемия" двоен стандарт. Самия факт, че съществуват (и просперират) магазини за стоки от паралелен внос е достатъчно доказателство. Че стоките в съседна Турция са от по добро качество при еднакви етикети. Те щели да изследват. Олигофрени.

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8315 Любопитно

  Само за 1 лев вместо за милиони - ще им дам акъл !
  Разровете архивите и въведете БДС !!!
  Всичко е измислено - не измисляйте топлата вода , бюрократчета крадливи!!!

  karabastun1@abv.bg
 6. 6 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2688 Весело

  Ще се създаде методология !

  Ама за уеднаквяване на етикетите ...

 7. 7 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2688 Весело

  Ще се създаде методология !

  Ама за уеднаквяване на етикетите ...

 8. 8 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#3] от "12345":

  Всички европейски пазари са предпазени с регулации, но някои са по-предпазени с по-регулации

 9. 9 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 386 Неутрално

  > Западна и Централна и Източна Европа
  > в Европа, за по-кратко

 10. 10 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  ЕС на 2 скорости, със 2 категории хора, с 2 категории храни, визи, доходи, стандарт на живот.

  България - вече 113-то място по свобода на словото
 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 7657 Неутрално

  Охарчил се ЕС! Сега вече всичко ще е наред!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2370 Весело

  ИСКАМЕ ЕЦА В МАЙОНЕЗАТА!!!!!

 13. 13 Профил на Г.Е.М.
  Г.Е.М.
  Рейтинг: 1030 Весело

  Ясно е, че от Брюксел ни третират като второ качество хора, ма ми дреме за тях - доматите и краставиците от двора ми са много по-качествени от техните пластмасови зеленчуци, ракията си я правя от моята асма, а за прасето в кочинката да не говорим. Та с тия 2 млн. евро ша ми изследват дедовия...

 14. 14 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#10] от "Darcas":

  е то тва винги е било ясно, никой не е имал сметка от нови равноправни членове от бившия Соц. идеята винаги е била териториите и населението да бъдат издоени

 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  Според предложението на ЕК сега се планира да бъдат отделени 2 млн. евро от европейския бюджет, които ще се ползват за установяването на евентуален двоен стандарт на храните.
  ______
  Евробакалиите от търговската обсада на източна Европа правят по 500млрд. оборот от колониите, с 2млн. даже и не могат да уточнят асортимента с дъмпингови цени и ниско качество на страните под обсада от ЦК на Либерастите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на krasnoselo
  krasnoselo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Евробакалиите от търговската обсада на източна Европа правят по 500млрд. оборот от колониите, с 2млн. даже и не могат да уточнят асортимента с дъмпингови цени и ниско качество на страните под обсада от ЦК на Либерастите![/quote]
  Това се казва популизъм!!!

 17. 17 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Аз давам 2лв за да се установи веднъж за винаги - Имаше ли Гюро глава или нямаше?

  Тея са по-зле и от нашите парламентарни комисии - натоварени с важната задача да разводняват всякакви теми и да замитат следите

  "We're not gonna take it! Anymore."
 18. 18 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#15] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
  Вземи се поинтересувай малко от търговия. Точно пък веригите каква вина имат, че дистрибуторите в Източна Европа им предлагат стоки, произведени в заводите в същата тази Източна Европа. Нищо не могат да постигнат за тези двойни стандарти - няма как да принудят производителите да произвеждат идентична стока във всички заводи, защото условията са различни (напр. в Германия и Франция се произвежда много захар, а в България - фруктозо-глюкозен сироп). Нито пък могат да принудят търговците да продават само западноевропейски стоки при продуктите от глобалните марки

 19. 19 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 653 Неутрално

  ПИТАЙТЕ ГИ МАЛАЦИТЕ ОТ ВИЗАНТИЯ АКО ИМ НАБУТАТ ОТ КАНЦЕРОГЕННАТА ГЛЮКОЗОФРУКТОЗА В ТЕХНАТА ИМ СТРАНА КВО ШЕ ИМ СЕ СЛУЧИ , И ПО ТИХО ДА НЕ СЪБУДИМЕ БЪРГАРИТЕ !!! А НАЙ ГАДНОТО Е ЧЕ МИСЛА ЧЕ ТИЯ СЪЩИТЕ НИ ТРОВАТ СЪВСЕМ ЦЕЛЕНАСОЧЕНО И УМИШЛЕНО

 20. 20 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  Смешни мерки.
  Но няма място за чудене. Кучето скача според тоягата.
  Като им позволяваме да ни имат за втора категория хора, така ще е.

  Panta rhei....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах