Близо 31 млн. лв от ЕС ще бъдат отпуснати за лозарство

Близо 31 млн. лв от ЕС ще бъдат отпуснати за лозарство

© Георги Кожухаров

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


Близо 31 млн. лв ще бъдат разпределени измежду фирми и физически лица за преструктуриране на винени лозя. Парите се осигуряват по линия на националната лозаро-винарска програма до 2018 г., която е част от Общата селскостопанска политика на ЕС. Средствата ще бъдат разпределени между 86 проекта, съобщава в днешния си брой в. "Капитал Daily".


Oт информацията става ясно, че сумата от общо 30.9 млн. лв ще бъде разпределена между 86 кандидати, което прави средно 360 хил. лв за един проект. Същевременно от списъка с класираните се вижда, че една голяма част от получателите на финансирането са физически лица, но сред класираните има и няколко винарски изби, които инвестират и в собствени лози. Такива например са "Винекс Славянци", "Винарска изба 2002 Каблешково", "Домейн Юстина", "Винарска къща Мизия", "Марвин" и др.


От данните на фонд "Земеделие" не става ясно какъв е индивидуалния размер на финансирането, което ще получи всеки ден като от институцията са отказали да предоставят тази информация с мотив, че това е класиране на проектите, но сключването на договорите с кандидатите предстои.
Средствата по схемата за конверсия и преструктуриране на винени лозя могат да бъдат ползвани за презасаждане на лозя, изграждане и поддръжка на поливни съоръжения или взимането на мерки за борба с ерозията. Всеки от класираните сега кандидати ще трябва да поиска авансово или окончателно плащане в рамките на финансовата 2018 г. Освен по тази схема, програмата за лозаро-винарския сектор осигурява още средства за реклама на вина в държавни извън ЕС и за инвестиции в предприятия.


.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8893 Неутрално

    Производството на грозде е тежък труд, не е като зърнопроизводството.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах