Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Агроведомството очаква да се създадат поне 60 местни групи в селата с еврофинансиране

Агроведомството очаква да се създадат поне 60 местни групи в селата с еврофинансиране

© Анелия Николова

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


До 2020 г., когато свършва настоящия програмен период, в България се очаква да функционират повече от 60 местни инициативни групи в селските райони чрез финансиране по програмата за развитие на селските райони и други фондове. Това става известно от изказване на заместник-министърът на земеделието Лозана Василева, която взе участие в международна конференция по подхода ЛИДЕР/ Водено от общностите местно развитие в Правец.


По думите й значението на подхода на ниво ЕС става все по-голямо, а някои от моделите на финансиране, които се прилагат, вече са част от националните политики.


"През настоящия програмен период България се включи към държавите, които прилагат многофондово финансиране на стратегиите за водено от общностите местно развитие", е съобщила още Лозанова. Така местните инициативни групи в страната могат да получават средства както от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, така и от Европейския социален фонд, фонда за регионално развитие и фонда за морско дело и рибарство. Данните на агроведомството показват, че досега 19 от одобрените до момента 40 местни инициативни групи са включили в стратегиите си финансиране от повече от един фонд.
Подходът ЛИДЕР се прилага в България от 10 години още с първата програма за развитие на селските райони, която стартира след влизането на страната в ЕС. В предходния програмен период до 2013 г. са изпълнени 35 стратегии за местно развитие като финансиране са получили около 1500 проекта. Данните на агроведомството сочат, че с тези стратегии са обхванати 25% от селските райони в България като населението е около 800 хил. души.


На ниво ЕС инструментът ЛИДЕР функционира от 1991 г. като целта му е да се изготвят стратегии за развитие на местно ниво от местни участници. Мерките са насочени към местни инициативни групи, неправителствени организации, общини, физически и юридически лица в онези райони, където има действащи местни инициативни групи. По този начин се финансират индивидуални проекти, които създават и изпълняват местни партньори на регионално ниво и целят да решат конкретни проблеми в дадения регион. До 2007 г. подходът ЛИДЕР беше самостоятелен инструмент, но тогава бе взето решение на ниво ЕС той да се интегрира в програмите за развитие на селските райони като част от Общата селскостопанска политика. В новия период след 2013 г. вече може да бъде търсено финансиране и от други фондове.


За България в периода между 2007 и 2013 г. бяха отделени 76.9 млн. евро по подхода ЛИДЕР. До 2020 г. сумата по този инструмент е около 130 млн. евро.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Darkman
    Darkman
    Рейтинг: 1615 Неутрално

    Някой вярва ли на тия алабалистики? Знаем къде и при кого ще отидат парите както винаги

    Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK