Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

България ще трябва да отмени забраната за покупка на земя от чужденци

България ще трябва да отмени забраната за покупка на земя от чужденци

© Капитал

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


Независимо от политическите заявки на част от партиите в парламента през лятото, България ще трябва да отмени забраната за покупка на земя от чужденци. Това се разбира от публикуваните насоки на ЕК за допустимите практики в поземленото законодателство на държавите-членки. Националните правителства ще могат да налагат ограничения на този пазар, но не и дискриминационни условия, съобщава в днешния си брой "Капитал Daily".


В началото на лятото земеделското министерство подготви законопроект, който премахва правилото, че земеделска земя в България могат да купуват само физически лица и фирми, които имат петгодишна уседналост в страната. В мотивите си ведомството посочи наказателната процедура, която се води срещу страната заради този текст и заради която е възможна глоба от първоначално 830 хил. евро. Впоследствие различни партии в парламента, включително БСП и "Обединени патриоти", обявиха, че са против отпадането на забраната и така се стигна до предложение от ГЕРБ преди да се разглежда законопроекта да се изчакат готвените от ЕК насоки за поземленото законодателство, които бяха публикувани в края на миналата седмица.


От съобщение на ЕК става ясно, че според насоките се смятат за несъвместими с европейското законодателство практики като въведената в България уседналост на купувачите или изисквания, въведени от други държави-членки, според които притежателите на земя трябва да имат селскостопанска квалификация и др.
Същевременно обаче държавите-членки ще могат да налагат ограничения в този сектор в различни направления. Така например е възможно да се въведе изискване за даване на предварително разрешение от държавните органи за придобиване на земя. Националните парламенти могат да решат да въведат и ограничение на размера на придобиваната земя или да предоставят право на изкупуване, с което определени категории купувачи да имат предимство при сделките - такива могат да бъдат земеделските стопани, съседите на парцела, съсобствениците му или пък държавата, се вижда от насоките, съобщава "Капитал Daily".


Другият тип ограничения могат да бъдат "държавна намеса при определяне на цената", макар от съобщението на ЕК да не става ясно по какъв начин може да се приложи тя.


Настоящите насоки за допустимите практики в поземленото законодателство се издават след като през пролетта Европейският парламент прие с голямо мнозинство резолюция, призоваваща ЕК и държавите-членки да се борят с концентрацията на земеделска земя в малко на брой големи собственици и ползватели. Тогава доклад, на чиято база стъпва резолюцията, показа, че въпросната концентрация е най-висока в България- тук само 1.5% от стопанствата управляват повече от 82% от нивите в страната.


Същевременно европейските депутати призоваха ЕК да "замрази" наказателните процедури срещу България и още пет държави заради текстове от поземленото законодателство, докато не изготви насоки какви ограничения в този сектор са допустими спрямо европейските норми.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 279 Весело

  И дано тези ширини да се населят с по-качествен материал!!!

 2. 2 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Като част от Европейския съюз е нелогично да имаме забрана за продажба на земя от чужденци -- но само когато става дума за граждани на Съюза.
  Забрана за продажба на земя на руснаци или турци, примерно, би трябвало да може да остане.

 3. 3 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Весело

  България ще трябва да отмени забраната за покупка на земя от чужденци
  -------------------------
  Олее майко, нивото на журна., пардон.....писувачите
  ?..... в Дневник е просто невероятно. Дори с Близ не могат да се сравняват вече , там поне правописните грешки са по-малко.

  Как го изведохте това заглавие бе, лебеди мои?????????? Поне да бяхте копирали заглавието на Капитал - "Държавите в ЕС ще могат да ограничават търговията със земеделска земя"

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 4. 4 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Забележително е, как БСП 10 години спърваше връщането на земята и сега стана ясно защо - за да постигне концентрацията на 80% от земята в ръцете на 1.5% от стопанствата. Никога не съм се съмнявал, че това беше нейната цел. А забраната за продажба на земя на руснаци, турци, араби и пр., които не са в ЕС, естествено, че трябва да остане.

 5. 5 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2141 Разстроено

  До коментар [#4] от "авторът":

  Хм, последните данни които съм виждал бяха още по-страшни - 300 стопани контролират две трети от обработваемата земя в България!
  реално по един на община или на 17 села! Феодализъм в действие.

 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  Разбира се, че ще трябва, само защо първо трябва да се извършпват глупости, при това на ниво НС, а след това да се оправят.

 7. 7 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3441 Неутрално

  Добре деее, ядат и пият като разпрани на Слънчака на евтиния, щото тяхното евро силно, а нашето левче слабо. Сега и земята си за жълти стотинки ли да им продадем? На всичко отгоре не просто ни изнудват, а направо ни пресират. Докога беее....?!
  И не си въобразявайте, даже не си го помисляйте, че чорбаджията-чужденец е по-благороден от нашенеца.

 8. 8 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#7] от "Judjuk":
  Като гледам как мислиш се питам, дали си 80+ или само предаваш опорните точки на партия на такава възраст.

 9. 9 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3441 Неутрално

  До коментар [#7] от "Judjuk":Като гледам как мислиш се питам, дали си 80+ или само предаваш опорните точки на партия на такава възраст.
  —цитат от коментар 8 на авторът


  Не беее, не съм толкоз дърт и с дъртата партия нямам и не съм имал нищо общо. Просто си нямам юларче на врата и не могат да ме дърпат накъдето си искат. Виж, не ме изкушавай да пиша за себе си. Влез пак в темата и кажи кое не е вярно? Щото тя забраната за купуване на земя, нали знаеш, не беше случайна. Имаше съображения. Ти като си с алтернативно мнение просто си го напиши, кво се занимаваш с мойта личност?

 10. 10 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  До коментар [#4] от "авторът":

  Четете "Руският съсед" от Михаил Вешим,за да се запознаете как Руският ГраждАнин Баришников се сдобива с цяло село - НовоЭ ПлодородноЭ ! Работа само за "русофили"!
  Така граждАните на бившия СССР се сдобиха със земи и други "недвижимости" преди да се "освестим"!ТЪЖНО И ПОУЧИТЕЛНО !!!!

 11. 11 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#9] от "Judjuk":

  Всеки чужденец може да регистрира българско юридическо лице(ООД или АД) с 2 лв. капитал и да си купи колкото си земя иска.
  Как си мислиш че има 43 АДСИЦ притежаващи над милион декара земя?
  И иди виж чои са собствениците им - руснаци, араби и турци :-)
  А глупавите европейци се джанкат да имало совбодна продажба.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8630 Неутрално

  Че те и досега купуваха, с подставени лица ,турци и руснаци.

 13. 13 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2849 Любопитно

  До коментар [#9] от "Judjuk":

  И какви съображения има, любопитно ми е?

  Чужденец като си регистрира едно ЕООД за 50 лева и през него си купи земя или като си направи едно публично АД на борсата със 100 млн. капитал и изкупи една българска област каква е разликат? На нотариалния акт ще пише Смит АД, вместо г-н Смит, И?

  Модератора е неадекватен!
 14. 14 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3441 Неутрално

  До коментар [#9] от "Judjuk":И какви съображения има, любопитно ми е?Чужденец като си регистрира едно ЕООД за 50 лева и през него си купи земя или като си направи едно публично АД на борсата със 100 млн. капитал и изкупи една българска област каква е разликат? На нотариалния акт ще пише Смит АД, вместо г-н Смит, И?
  —цитат от коментар 13 на ivan_


  Е, значи няма нужда от промяна на закона. Кажи го на брюкселци.

 15. 15 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9038 Неутрално

  За чужденци извън ЕС не трябва да отпада.

 16. 16 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#14] от "Judjuk":

  Абе гледат да намалят бюрокрацията ни.
  Иначе всичко в България си може, ама трябва да се измисли начинът

 17. 17 Профил на Jikevjikev Jikev
  Jikevjikev Jikev
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Фонд Ставен е най-големия собственик на земи в БГ в момента.
  Който иска да провери какви са му парите и кой дърпа конците.
  Руснаци.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK