Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Прием на проекти за над 310 млн. евро по земеделската програма се отлага

Прием на проекти за над 310 млн. евро по земеделската програма се отлага

© Анелия Николова

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


За втори път през тази година ще бъде отложен приемът на проекти по ключови схеми от програмата за развитие на селските райони, които са с общ бюджет от над 310 млн. евро, съобщава в днешния си брой "Капитал Daily". Закъснението се случва, защото по думите на агроминистерството се прави "кардинална реформа" в прилагането на програмата, която трябва да доведе до електронно подаване и обработка на проекти чрез системата ИСУН, която се ползва за останалите европейски програми.


От текста става ясно, че в началото на годината тогавашното служебно правителство е публикувало график за подаване на проекти по програмата, който по-късно е бил променен от избраното редовно правителство. Преди дни агроведомството е направило нови промени, които са довели отново до отлагане на приемите, в които фермери и общини ще могат да кандидатстват за европейско финансиране.


Така планираният за септември старт по мерките за преработватели и млади фермери сега ще бъде през ноември. За същия месец е отложено и кандидатстването по три схеми за горския бизнес- предотвратяване на щети от природни бедствия, възстановяване на щети от природни бедствия и инвестиции в лесовъдство. Тези мерки е трябвало да бъдат отворени през октомври.
Според публикацията за следващата година се отлагат няколко схеми за над 150 млн. евро, които е трябвало да стартират през тази есен. Става въпрос за възможността да се правят инвестиции в неземеделски дейности в селата, кандидатстването за което е преместено от декември 2017 за април 2018 г.


Фонд "Земеделие" ще трябва да приема проекти от февруари и май по две схеми за местни инициативни групи- подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество и подкрепа за сформирани и функциониране на оперативни групи, които първоначално е трябвало да заработят през тази година.


Отлагане има още и на схеми, по които кандидатстват общини и държавната агенция за електронно управление- за възстановяване на природно и културно наследство и за инвестиции в широколентов интернет. Според новия график на агроведомството те трябва да стартират през март следващата година, а не през тази, каквито бяха първоначалните планове.


От земеделското министерство са съобщили, че забавянията се дължат на "кардинална реформа", която се провежда в прилагането на програмата. Ведомството работило по промени в подзаконовата нормативна рамка, а фонд "Земеделие" "адаптира процедурите за работа и информационните системи към ИСУН", което било продължителен процес, който изисква технологично време.


Целта на готвените промени е програмата за развитие на селските райони да се администрира през системата ИСУН, по която работят другите европейски програми. По този начин ще е възможно да се кандидатстват и обработват проекти по електронен път.


Същевременно обаче има риск в настоящото забавяне на приемите, тъй като до края на 2018 г. България трябва да е усвоила 698 млн. евро от програмата, каквато сума е заложена като междинна цел. Ако това не се случи, е възможно страната да загуби средства от т.нар. резерв по програмата, който е общо 140 млн. евро.


Данните показват, че към октомври изплатените пари по програмата са 405.6 млн. евро, а договорената сума- 827.5 млн. евро.


Общият бюджет на програмата за развитие на селските райони до 2020 г. е 2.9 млрд. евро.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Внимавайте малко, ще оставите някой без поредната къща и последен модел супер луксозен автомобил.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  Пеевски вече е изял парите и на а нищо за преразпределение :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Ивайло
  Ивайло
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Дневник, по този повод защо не направите едно проучване на тема: Защо миналата седмица (12.10.2017 - четвъртък) е уволнен шефа на Национална слъжба съвети в земеделието

 4. 4 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Стига сте набутвали в това "земеделие" бе! Вложете някой лев на място с добавена стойност! Така се вдига стандарт, не с оране на трънаци с цел субсидии!

 5. 5 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3076 Неутрално

  "Данните показват, че към октомври изплатените пари по програмата са 405.6 млн. евро, а договорената сума- 827.5 млн. евро."

  Ето тука е заровено кучето. Парите просто ги няма. Може и да не дойдат. Тогава за какво е всичкото шикалкавене? И търсене на виновник.

 6. 6 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Ей, отложиха им паричките за още къщи за тъщи ...

  "300 тарикати са взели 76 милиона за "къщи за тъщи"
  https://bivol.bg/kushti-za-tushti-2.html

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK