Български фирми придружават еврокомисаря по земеделие при посещения в Иран и Саудитска Арабия

Български фирми придружават еврокомисаря по земеделие при посещения в Иран и Саудитска Арабия

© Велко Ангелов

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


Производители на ориз, плодове, зеленчуци и зърнени култури от България са били включени в бизнесделегацията, която придружава европейския комисар по земеделието Фил Хоган на визитите на високо ниво в Саудитска Арабия и Иран. Това се вижда от публикуваната програма за посещенията, които започнаха на 7 ноември и ще продължат до началото на следващата седмица.


Едноседмичната обиколка в двете държави цели да промотира европейските земеделски и хранителни продукти като в бизнес делегацията присъстват над 110 компании и организации от ЕС. Предвидено е те да участват в бизнес форуми и срещи с потенциални партньори в двете държави.


От публикувания списък с участници от ЕС се вижда, че бизнес контакти в Иран и Саудитска Арабия ще търсят и няколко български дружества. Сред тях са компаниите "Теди", "Агродунав" и "Агриво", които се занимават с производство в сектора на зърнопроизводството. От сектор плодове и зеленчуци е представена компанията "Бибс". В делегацията за Саудитска Арабия ще се включи и съюза на оризопроизводителите, се вижда още от данните, публикувани от дирекция "Земеделие" към ЕК.
Настоящите посещения на комисаря Хоган в Иран и Саудитска Арабия са част от програмата за промотиране на европейски продукти и насърчаване на износа към редица държави, започнала през 2016 г. с първите пътувания до Виетнам, Колумбия, Мексико,Китай, Япония и др.


През това лято Хоган, придружаван от 60 европейски компании, направи официална визита в Канада. Тогава в делегацията също бе включен български представител- компанията "Биомандра- Рейхан Ружди", която работи в сферата на овцевъдството.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  Надявам се, че Европа не субсидира земеделие и животновъдство за да храни свръх богатите евтино !!!

 2. 2 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4184 Неутрално

  На тези не им ли идва на ум, че СА и Иран са почти във война. По-добре да посетят едната страна сега, а другата - след година, отколкото посещение в двете почти едновременно. Това е като някой да отиде на търговски преговори в Украйна и Русия и да очаква сделки и с двете! Нищо нява да се получи и то по политически причини!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах