Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Брюксел предлага опростени правила за общата земеделска политика

Брюксел предлага опростени правила за общата земеделска политика

© Георги Кожухаров

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


Европейската комисия предложи днес опростяване на правилата в общата селскостопанска политика (ОСП), предадоха пресслужбата на институцията и БТА.


Предвижда се държавите в Европейския съюз да поемат по-голяма отговорност, когато решават как и къде да влагат средствата по ОСП, за да постигнат общи цели, свързани с измененията на околната среда.


Всяка държава от ЕС ще разработи свой собствен стратегически план, одобрен от Брюксел, в който ще определи как възнамерява да постигне целите. Вместо върху съответствието с изискванията акцентът ще бъде поставен по-скоро върху наблюдението на напредъка и усилието финансирането да бъде насочено към постигане на ясни резултати.
Подкрепата за земеделците ще продължи чрез системата за преките плащания. Изменението на околната среда и натискът върху природните ресурси ще оказват влияние и занапред върху селското стопанство и производството на храни. Бъдещата селскостопанска политика трябва да отразява по-високите цели за ефективното използване на ресурсите, грижата за околната среда и действията в областта на природата, се отбелязва в съобщението.


Останалите предложения включват насърчаване на използването на съвременните технологии за подпомагане на земеделците и повишаване на прозрачността и сигурността на пазара, както и отчитане на възможностите за насърчаване на младите хора да започнат селскостопанска дейност съгласно условията в съответните държави от ЕС, например в областта на поземленото данъчно облагане, планирането и развитието на уменията.


Предвиждат се и съгласувани действия между различните политики в съответствие със световното измерение, особено по отношение на търговията и миграцията; създаване на европейска платформа за намиране на най-добрите начини за подпомагане на земеделците във връзка с изменението на природата и нестабилността на пазара.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на DS
    DS
    Рейтинг: 706 Неутрално

    Ухааа, преди имаше ясни правила - от тук нататък пари само за "наши хора".

    Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK