Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Депутатите приеха онлайн кандидатстване по европрограмата за земеделие

Депутатите приеха онлайн кандидатстване по европрограмата за земеделие

© Георги Кожухаров

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


Проектите от програмата за развитие на селските райони ще се подават и администрират онлайн, решиха на последното си заседание преди празниците в четвъртък депутатите, които приеха окончателно поправки в Закона за подпомагане на земеделските производители. Така при предстоящите приеми всички инвестиционни схеми по програмата ще минават през системата ИСУН, която от години се ползва за администрирането на другите европейски програми. Предвидено е компенсаторните плащания по различни схеми за лесовъдство, биологично земеделие, агроекология, земи в екомрежата Натура и др., да се администрират през системата ИСАК, която се поддържа от фонд "Земеделие" и която се ползва още за директните субсидии на фермерите.


Приетите окончателно текстове ще доведат и до друга промяна- оттук нататък отварянето на приеми ще се случва чрез насоки за кандидатстване, а не чрез наредби на земеделското министерство по всяка една схема, каквато беше процедурата досега.


В четвъртък по време на дебатите в парламента от БСП напомниха, че ще са необходими и промени в самата програма за развитие на селските райони, които трябва да бъдат съгласувани с ЕК. От левицата представиха и предложение, според което електронното подаване и обработка на проекти трябва да влезе в сила след получаване на нотификация от Брюксел с цел да не се стигне до блокиране на приемите по програмата. Тази поправка обаче беше отхвърлена от депутатите в пленарна зала, а по време на разискванията от земеделското министерство посочиха, че необходимите корекции в програмата могат да бъдат "бързо комуникирани" с европейските институции. Пред депутатите ресорният зам. министър в агроведомството Лозана Василева съобщи и че в петък, 22 декември, е насрочено заседание на Комитета по наблюдение на програмата, където също ще бъдат обсъдени необходимите промени.
Поправките в закона за подпомагане на земеделските производители минаха в парламента от втория опит, припомня capital.bg. В края на септември депутати от ГЕРБ внесоха подобни текстове, но тогава те бяха отхвърлени още на първо четене в пленарна зала. В началото на ноември отново ГЕРБ внесе поправки в законопроекта, които днес бяха окончателно приети. Една от основните разлики между отхвърления първи законопроект и приетия от парламента днес е по линия на предварителното класиране на проекти по схеми, при които кандидатите са заявили по-голяма субсидия за подпомагане от наличния бюджет. В отхвърления проект се предвиждаше Управляващият орган на програма, който е в земеделското министерство, или директорът на фонд "Земеделие" да назначава комисиите, които изготвят класирането. Това даде повод депутати от опозицията да твърдят, че агроминистерството би отнело правомощия от фонда. В приетите поправки на втория законопроект се казва, че комисията за предварително класиране на проекти ще се назначава от ръководителя на управляващия орган в земеделското министерство или от директора на фонд "Земеделие" за случаите, когато мерки и подмерки по програмата са делегирани за прилагане на фонда, съобщава още capital.bg.


Бюджетът на програмата за развитие на селските райони е 2.9 млрд. евро, които трябва да бъдат усвоени в сегашния програмен период, изтичащ през 2020 г. Основната част от средствата- 2.4 млрд. евро, се осигуряват от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, а останалите са национално съфинансиране.
Данните към октомври сочат, че по програмата са договорени 827.5 млн. евро, а изплатените средства са 405.6 млн. евро.

Ключови думи към статията:

Още от Европа - Земеделие

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK