Таваните на агросубсидиите ще се обсъждат през българското председателство

Таваните на агросубсидиите ще се обсъждат през българското председателство

© Министерство на земеделието и храните

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


Баланс между субсидиите, които отделните държави-членки получават, таваните на плащанията за големите земеделски производители и обвързаното подпомагане, осигуряващо субсидии за животновъдство, овощарство и зеленчукопроизводство ще са във фокуса на дебатите за бъдещето на Общата селскостопанска политика по време на българското председателство. Това става ясно от изказване на земеделския министър Румен Порожанов пред журналисти по време на изложението "Зелена седмица" в Берлин, където България е официална страна-партньор.


Едната от големите теми по време на българското председателство ще бъде бюджетът на ЕС и в частност средствата, отделяни за подпомагане на земеделието, съобщава capital.bg. Общата селскостопанска политика на ЕС струва годишно 47 млрд. евро на европейските данъкоплатци като предварителните очаквания са, че тези средства ще бъдат сериозно намалени след 2020 г. след Брекзит и осигуряване на повече средства по други приоритети като миграция, сигурност и т.н. Румен Порожанов, който председателства и Съвета на европейските министри по земеделието, съобщи, че на ниво ЕС се анализира и вариант за увеличение на приходите чрез вноските, които всяка държава прави в общия европейски бюджет. Става въпрос за увеличение от 1.1 х % от БВП на всяка страна, като то вероятно ще бъде в рамките между 1.10 и 1.19%. Предложенията за многогодишната финансова рамка трябва да бъдат готови през май.


Освен разговорите за бъдещия бюджет, по време на българското председателство ще се работи и по законодателството. Порожанов съобщи, че сред страните има съгласие да се запази т.нар. първи стълб от Общата селскостопанска политика, включващ директните плащания за фермерите, както и да няма съфинансиране към тях от националните бюджети на държавите.
Същевременно по думите на министъра има няколко деликатни теми, които предстои да се обсъждат. Едната от тях е сближаването и балансирането на земеделските субсидии между различните държави от съюза. Решение ще се търси и по темата с таваните на плащанията към големите производители, както и темата за евентуално разширяване на т.нар. обвързано подпомагане, което в момента осигурява допълнителен бюджет за чувствителни сектори като животновъдство, зеленчуци и плодове, като обаче има тавани на финансирането за отделните страни.


Според министъра по темите, по които има обединено мнение, трябва да се направят заключения на мартенското заседание на съвета на министрите, които да бъдат изпратени до европейския парламент и съвета на ЕС. Същевременно през април трябва да започнат и обсъждания на конкретни текстове от черновите на новите еврорегламенти.


Порожанов се срещна с 10 министри по време на "Зелена седмица"


Земеделският министър Румен Порожанов проведе срещи с 10 министри и други официални лица по време на изложението "Зелена седмица" в Берлин като основната част от разговорите бяха фокусирани върху бъдещата Обща селскостопанска политика на ЕС след 2020 г. Гости в българската палата бяха земеделските министри на Германия, Холандия, Финландия, Унгария и др.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK