Съпоставими проверки за "двоен стандарт" на храните в ЕС ще тръгнат през май

Комисарят Вера Йоурова съобщи, че през април ще бъде представено и предложение за реформа на европейското законодателство в сферата на защитата на потребителите

© Анелия Николова

Комисарят Вера Йоурова съобщи, че през април ще бъде представено и предложение за реформа на европейското законодателство в сферата на защитата на потребителите

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


Лансираната през есента на миналата година обща методология за тестване на хранителни продукти и напитки в ЕС, която да установи дали има "двоен стандарт", ще бъде готова през април, а през май държавите членки ще имат възможност да започнат съгласувани проверки. Това става ясно от изявление на комисаря по правосъдието и защитата на потребителите Вера Йоурова, направено през миналата седмица в Прага.


Очакванията са първите резултати от тестовете да бъдат готови в края на годината.


През есента на миналата година председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер съобщи в годишната си реч за състоянието на съюза, че "няма да приеме в някои части на Европа на хората да бъдат продавани храни с по-ниско качество, отколкото в други страни, независимо че опаковките и търговските марки са идентични". Впоследствие бе обявено, че ЕК ще предложи обща методология за сравними тестове на храните, както и че ще бъде отделен бюджет от 2 млн. евро за изготвяне на обща методология и сравнителни изследвания в държавите членки.




Сега комисарят Йоурова е съобщила в Прага, че през април се очаква общата методология, а от май държавите членки могат да започнат с проверките. Идеята е да бъде определена обща кошница от продукти, които се предлагат в повечето държави членки и чийто състав ще бъде подложен на химически тестове и тестове за вкусови показатели. Очакванията са да се включат 16 държави членки, което според комисаря Йоурова е "ясен знак, че това не е въпрос на разделение Изток-Запад", а че въпросът ще се разглежда заедно.


През април се очаква да бъде представена и реформата на политиката на ЕС в областта на защитата на потребителите, която според комисаря също ще "затрудни и направи по-скъпо" за компаниите да заблуждават потребителите.


Темата с двойния стандарт на храните се лансира в публичното пространство още от 2011 г., когато потребителска асоциация в Словакия съобщи, че е провела проучване, резултатите от което показват, че има разлика в продукти на мултинационални компании, продавани в западните и източноевропейските държави. От една страна, това разминаване е по линия на използване на по-евтини заместители на основни съставки, а от друга, става въпрос за разминаване в количествата им. През 2017 г. държавите от Вишеградската четворка представиха допълнителни резултати от изследвания, според които има разминаване в качеството.


Подобно проучване на 30 продукта през пролетта направи и Българската агенция за храните, като бяха установени минимални разлики в съдържанието на някои от тях.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 9557 Неутрално

    Политическата кампания върви :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  2. 2 Профил на Николай Теллалов
    Николай Теллалов
    Рейтинг: 1289 Неутрално

    Отбиване на номера и протакане.
    Такъв проблем няма адекватно решение в рамките на тази система.

    властта ражда паразити
  3. 3 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 2720 Неутрално

    Ех-хе-хе, проверки и то ''съпоставими''! И кой именно ще ги приложи на практика; по каква ''МИТодология''? Нищо няма да променят, само пари ще профукат на вятъра.

    Обаче няма страшно, мат'рялът вече почти забрави вкуса на истинската храна и може да бъде захранван с всякаква долнопробна химия.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах