Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

ЕК създава научен център заради "двойния стандарт" при храните

Еврокомисарят по защитата на потребителите Вера Юрова съобщи, че новият център ще допринесе за събирането на "научно доказани факти"

© Велко Ангелов

Еврокомисарят по защитата на потребителите Вера Юрова съобщи, че новият център ще допринесе за събирането на "научно доказани факти"

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


Ново научно звено, което ще се занимава с измамите с храни и предполагаемия "двоен стандарт" при различни продукти, ще заработи като част от съвместния изследователски център на ЕК. Сред дейностите, които то ще извършва, са координация при надзора на пазара, поддържане и управление на система за ранно предупреждение, изграждане и поддържане на връзка между информационните системи на държавите членки и др., става ясно от съобщение на ЕК. В свое изявление комисарят по защитата на потребителите Вера Юрова съобщава, че комисията "приема много сериозно въпроса за качеството на храните и неоснователните различия в тях и вече е предприела редица конкретни стъпки за справяне с проблема". По думите й новият център "ще допринесе допълнително за събирането и обработката на научно доказани факти".


Същевременно еврокомисарят по въпросите на образованието Тибор Наврачич, който отговаря за европейския изследователски център, съобщи, че измамите с храни представляват транснационална престъпна дейност, поради което ЕС има ясна отговорност в тази сфера".


"Създаването на центъра за знания за измамите с храни и качеството на храните е важна стъпка. То ще спомогне за опазване на целостта на веригата за доставки на храни в ЕС и за гарантиране на качеството на хранителните продукти, като се създава ясна добавена стойност за европейските граждани", се казва още в неговото изявление.
Създаването на звеното идва, след като в годишната си реч за състоянието на съюза през есента на миналата година председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер съобщи, че "няма да приеме в някои части на Европа на хората да бъдат продавани храни с по-ниско качество, отколкото в други страни, независимо че опаковките и търговските марки са идентични". Тогава бе обявена и инициатива за стартиране на съпоставими проверки в различни държави членки, за която са отделени 2 млн. евро. Очаква се проверките да стартират през май, а първите обзорни резултати да бъдат представени в края на годината.


Междувременно през април се очаква и ЕК да публикува предложенията си за промени в европейското законодателство, свързано със защитата на потребителите. Наскоро Вера Юрова съобщи при посещение в Чехия, че то "ще затрудни и направи по-скъпо" за компаниите да заблуждават потребителите.


Европейският научноизследователски център има още четири центъра за знания - за биоикономиката, миграцията и демографията, териториалните политики и за управление на риска при бедствия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK