Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

ЕК създава научен център заради "двойния стандарт" при храните

Еврокомисарят по защитата на потребителите Вера Юрова съобщи, че новият център ще допринесе за събирането на "научно доказани факти"

© Велко Ангелов

Еврокомисарят по защитата на потребителите Вера Юрова съобщи, че новият център ще допринесе за събирането на "научно доказани факти"

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


Ново научно звено, което ще се занимава с измамите с храни и предполагаемия "двоен стандарт" при различни продукти, ще заработи като част от съвместния изследователски център на ЕК. Сред дейностите, които то ще извършва, са координация при надзора на пазара, поддържане и управление на система за ранно предупреждение, изграждане и поддържане на връзка между информационните системи на държавите членки и др., става ясно от съобщение на ЕК. В свое изявление комисарят по защитата на потребителите Вера Юрова съобщава, че комисията "приема много сериозно въпроса за качеството на храните и неоснователните различия в тях и вече е предприела редица конкретни стъпки за справяне с проблема". По думите й новият център "ще допринесе допълнително за събирането и обработката на научно доказани факти".


Същевременно еврокомисарят по въпросите на образованието Тибор Наврачич, който отговаря за европейския изследователски център, съобщи, че измамите с храни представляват транснационална престъпна дейност, поради което ЕС има ясна отговорност в тази сфера".


"Създаването на центъра за знания за измамите с храни и качеството на храните е важна стъпка. То ще спомогне за опазване на целостта на веригата за доставки на храни в ЕС и за гарантиране на качеството на хранителните продукти, като се създава ясна добавена стойност за европейските граждани", се казва още в неговото изявление.
Създаването на звеното идва, след като в годишната си реч за състоянието на съюза през есента на миналата година председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер съобщи, че "няма да приеме в някои части на Европа на хората да бъдат продавани храни с по-ниско качество, отколкото в други страни, независимо че опаковките и търговските марки са идентични". Тогава бе обявена и инициатива за стартиране на съпоставими проверки в различни държави членки, за която са отделени 2 млн. евро. Очаква се проверките да стартират през май, а първите обзорни резултати да бъдат представени в края на годината.


Междувременно през април се очаква и ЕК да публикува предложенията си за промени в европейското законодателство, свързано със защитата на потребителите. Наскоро Вера Юрова съобщи при посещение в Чехия, че то "ще затрудни и направи по-скъпо" за компаниите да заблуждават потребителите.


Европейският научноизследователски център има още четири центъра за знания - за биоикономиката, миграцията и демографията, териториалните политики и за управление на риска при бедствия.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Брюкселските зелки си правят т*ш*к с източноевропейците. Ще създават нова бюрокрация и ще си разпределят още пари, докато изследват дали имало проблем.

  Явно двойният стандарт е не само в храните, но и в отношението към различните държави.

 2. 2 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1826 Гневно

  Чиновниците в ЕК са като раково образование. Рядко има седмица да не научаваме за нова инициатива, изискваща нови чиновници.

 3. 3 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  Този двоен стандарт е срамна практика, на която се надявам да се сложи край.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8558 Неутрално

  Център за изучаване на нещо, което го нямаше...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Брюкселските зелки си правят т*ш*к с източноевропейците. Ще създават нова бюрокрация и ще си разпределят още пари, докато изследват дали имало проблем. Явно двойният стандарт е не само в храните, но и в отношението към различните държави.
  —цитат от коментар 1 на 12345


  Европейския съюз не те кара да целуваш ръка на колене, както Кире попа иска дорде сме живи, че и оттатък! Това е основната разлика с твоята "мать родная"!

 6. 6 Профил на sylvester
  sylvester
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Моля, прочетете, БЕЗ емоционални залитания и предразсъдъци, резултатите от направените досега проучвания (напоследък имаше у нас и в Румъния) на разликите в състава и цените на храните в Източна и Западна Европа. Не ИНТЕРПРЕТАЦИИТЕ на резултатите от телевизии и сайтове, а самите цифри. Направете извод сами за себе си. Ако не сте способни на това - честито. Вие сте поредният консуматор на псевдоновините на нашето време.

 7. 7 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Отбиване на номера

  властта ражда паразити
 8. 8 Профил на marine eng
  marine eng
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Още бюрократи на хранилката.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK