Рибари могат да кандидатстват за 23 млн. лв. по европрограма

Рибари могат да кандидатстват за 23 млн. лв. по европрограма

© Надежда Чипева

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


Отворени са две процедури за прием на проекти по програмата за рибарство и аквакултури на обща стойност близо 23 млн. лв., съобщава capital.bg. По едната схема ще може да се кандидатства за "насърчаване на нови производители на аквакултури, развиващи устойчиви аквакултури", за което са отделени 16.6 млн. лв. По другата - "Добавена стойност, качество на продуктите и използване на нежелания улов", бюджетът е 6.2 млн. лв. Всички проекти трябва да бъдат подавани през електронната система ИСУН, като крайният срок е 12 юли.


По схемата за развиване на устойчиви аквакултури се отпуска до 50% субсидия от стойността на проекта, а максималната сума, която може да получи един кандидат, е 850 хил.лв. Финансират се проекти за аквакултури с ефективно използване на ресурсите, включително енергийна и ресурсна ефективност, намаляване на използването на вода и химикали, подобряване на конкурентоспособността, е записано още в обявлението по схемата. Кандидатите могат да бъдат само кандидати, които за пръв път създават микро- или малко предприятие в този отрасъл.


По другата отворена процедура - "Добавена стойност, качество на продуктите и използване на нежелания улов", могат да кандидатстват рибари, работещи в Черно море и Дунав. Те могат да подават проекти за преработка и преки продажби на собствен улов, както и за иновативни инвестиции на борда на корабите, които водят до повишаване на качеството на продуктите. Максималната субсидия, която може да получи един кандидат, е 200 хил. лв. и до 50% от стойността на проекта.


Най-малката европейска програма - за рибарство и аквакултури, е с бюджет от 208 млн. лв. до 2020 г. Към момента по нея са договорени над 30 млн. лв., а изплатените средства са едва 1.5 млн. лв.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на SS
    SS
    Рейтинг: 2792 Неутрално

    Единствено за мидарници виждам смисъл да се кандидатсва в момента !

    Всичката друга риба е страшно намаляла ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK