Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Фонд "Земеделие" изплати над 120 млн. лв. субсидии

Фонд "Земеделие" изплати над 120 млн. лв. субсидии

© Надежда Чипева

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


Фонд "Земеделие" е изплатил над 120 млн. лв. субсидии за миналогодишната кампания, става ясно от съобщения на институцията. Средствата се разпределят измежду производители на тютюн, птицевъди и фермери, прилагащи агроекологични практики в стопанствата си.


От сумата най-голямо плащане е направено към тютюнопроизводителите. Над 41 хил. стопани в сектора са получили субсидии от 84.5 млн. лв за миналогодишната кампания. Средствата се разпределят за сортовете "Бърлей", "Каба кулак", "Виржиния" и "Басми" като ставките варират между 0.71 лв и 2.41 лв за килограм. И през тази година е въведено правилото, че производителите на тютюн "Басми" получават различна единична субсидия за килограм в зависимост от големината на бизнеса си. Така най-малките фермери с под 1 тон производство получават субсидия от 2.41 лв за килограм, а най-големите- с над 2 тона продукция се финансират с 1.56 лв за килограм. Средствата за тютюн се осигуряват от националния бюджет по схема за държавна помощ, чиято цел е да пренасочи стари производители към друг тип земеделие.


От държавния бюджет се изплащат и други 20.6 млн. лв за подпомагане на птицевъдите. По схемата са подпомогнати 112 стопани в сектора, които са поели доброволни ангажименти за хуманно отношение към птиците, става ясно от информацията на фонда. Средствата се явяват като годишно компенсаторно плащане за по-високите разходи и пропуснатите ползи на онези стопани, които са се съгласили да прилагат мерки в период от пет години.
Във вторник фонд "Земеделие" е изплатил и 17 млн. лв за агроекологични плащания за поети ангажименти в стария програмен период, завършил през 2013 г. По тази схема 75% от средствата се осигуряват по линия на Общата селскостопанска политика на ЕС, а останалите са от държавния бюджет.


Средствата са агроекология са разпределени по няколко направления: за поддържане на местообитания на защитени видове в обработваеми земи, за традиционно отглеждане на овощни култури и за опазване на застрашени породи животни, за контрол на ерозията и за традиционни практики за сезонна паша. Настоящата сума е втори транш от подпомагане за 2017 г., чиято обща сума достига над 27 млн. лв.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  да им е честито на земеделците , само дето ни произвеждат най скъпите храни в света ,най отровените с каквито си поискаш отрови и пестициди и за сметка на това са доволно субсидирани допълнително ,за да не умрат горките от глад , при тази липса на какъвто и да е контрол върху качеството на храните , се питам още колко години може да издържи българина да яде отровена селкостопанска продукция ,субсидирана от данъците по 2 пъти .

 2. 2 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Още ли субсидират тютюнопроизводителите ... чакайте скоро да преминат в друг тип земеделие :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7659 Неутрално

  Като чуя субсидии за тютюн и се вбесявам. От Европа вече не са разрешени, тези са от бюджета.

 4. 4 Профил на милко моллов
  милко моллов
  Рейтинг: 374 Разстроено

  ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ИЗКУПНИТЕ ЦЕНИ ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ СА МНОГО НИСКИ И НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ЦЕНИТЕ ПО МАГАЗИНИТЕ И ПАЗАРИТЕ.
  ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО.

 5. 5 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Защо продължават да изсипват пари върху едни от най-богатите хора в страната!?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK