Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Любопитни факти за европейското земеделие и Общата селскостопанска политика на ЕС

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

*****
Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка отделят пакет от 1 млрд. евро за кредитиране на млади фермери до 40 г. с цел те да получат по-лесен достъп до финансиране. Програмата ще се управлява на ниво държави-членки от банки и лизингови дружества и се очаква сумата да нарастне до 2 млрд. евро с тяхното участие.


*****
В края на 2019 г. се очаква да влязат в сила новите правила за прозрачност при ценообразуването по веригата на доставки на храни, които изискват да се обявяват най-важните ценообразуващи елементи на всеки етап от нея обобщено от държавите-членки. Правилата са част от инициативата на ЕК за засилване на позициите на фермерите в тази верига.


*****
25 европейски държави, включително България, подписаха през пролетта декларация за дигитализация на селското стопанство. Те ще създадат общоевропейска иновационна инфраструктура и база данни с приложения за интелигентно земеделие.
*****
EK oтделя над 230 млн. лв за подпомагане на пчеларския сектор в периода 2020-2022 г. От тях за българското пчеларство ще бъдат заделени 19.2 млн. лв. като за първи път ще се финансират разходи за подвижно пчеларство и провеждане на базари, където производителите могат да предлагат продукцията си.


*****
12.6 млн. ха земеделска земя в ЕС се използва за биологично земеделие, което представлява 7% от общата земя, сочат данните на Евростат, публикувани през юни. Площите за биоземеделие са се увеличили с 25% за пет години.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK