Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Любопитни факти за европейското земеделие и Общата селскостопанска политика на ЕС

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

*****
Oколо 3.7 млрд. евро от програмата "Хоризонт 2020" са заделени за знания и иновации по приоритета "продоволствена сигурност, устойчиво земеделие, горско стопанство, морски изследвания и биоикономиката" в периода между 2014 и 2020 г. Финансират се проекти, в които науката и заинтересованите страни търсят заедно решения, споделят знания и предлагат идеи, които са готови да бъдат внедрени в практиката.


*****
Българският лозаро-винарски бизнес ще има възможност да усвои 133.8 млн. евро в периода 2019-2023 г. по специфичната лозаро-винарска програма, съфинансирана по линия на Общата селскостопанска политика. Лозарският бизнес ще може да ползва европейското подпомагане по две схеми- за преструктуриране и конверсия на винени лозя и застраховане на лозови масиви, а винопроизводителите- за инвестиции във винарски предприятия и за реклама на вина на чужди пазари.


*****
EС въведе незадължителен етикет "планински продукт" със законодателни промени през 2014 г. като част от политиката за качество на храните. С такъв етикет могат да бъдат обозначавани продукти от животински произход в случаите, когато животните са отглеждани в планински условия най-малко 2/3 от живота си, както и за мед и пчелни продукти, ако пчелите са събирали нектар и полен само в планински райони.
*****
Подпомагането на най-дребните земеделски производители е основен приоритет на Общата селскостопанска политика в настоящия програмен период. За първи път в програмата за развитие на селските райони в България е създадена тематична подпрограма, насочена към най-малките, за която са отделени 109.9 млн. евро или над 36% от общия бюджет.


*****
ЕС отделя около 250 млн. евро годишно за осигуряване на пресни плодове, зеленчуци и мляко за децата в детските градини и училища. През учебната 2017/2018 г. по една от най-популярните сред населението програми е била осигурена здравословна храна за повече от 20 млн. европейски деца, което представлява около 1/5 от всички в ЕС. България също участва в схемата за подпомагане като през учебната 2018/2019 г. са отделени близо 8 млн. лв за доставяне на плодове, зеленчуци и мляко на учениците в страната.


*****
Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка отделят пакет от 1 млрд. евро за кредитиране на млади фермери до 40 г. с цел те да получат по-лесен достъп до финансиране. Програмата ще се управлява на ниво държави-членки от банки и лизингови дружества и се очаква сумата да нарастне до 2 млрд. евро с тяхното участие.


*****


51 млрд. евро, което представлява 51.7% от бюджета на Общата селскостопанска политика в периода 2014-2020 г. са заделени за възстановяване на екосистемите, зависещи от селското и горско стопанство, както и насърчаване на ефективното използване на ресурсите.


*****
В края на 2019 г. се очаква да влязат в сила новите правила за прозрачност при ценообразуването по веригата на доставки на храни, които изискват да се обявяват най-важните ценообразуващи елементи на всеки етап от нея обобщено от държавите-членки. Правилата са част от инициативата на ЕК за засилване на позициите на фермерите в тази верига.


*****
25 европейски държави, включително България, подписаха през пролетта декларация за дигитализация на селското стопанство. Те ще създадат общоевропейска иновационна инфраструктура и база данни с приложения за интелигентно земеделие.


*****
EK oтделя над 230 млн. лв за подпомагане на пчеларския сектор в периода 2020-2022 г. От тях за българското пчеларство ще бъдат заделени 19.2 млн. лв. като за първи път ще се финансират разходи за подвижно пчеларство и провеждане на базари, където производителите могат да предлагат продукцията си.


*****
12.6 млн. ха земеделска земя в ЕС се използва за биологично земеделие, което представлява 7% от общата земя, сочат данните на Евростат, публикувани през юни. Площите за биоземеделие са се увеличили с 25% за пет години.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK