Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Проекти за над 80 млн. евро по земеделската програма ще се приемат до края на годината

Проекти за над 80 млн. евро по земеделската програма ще се приемат до края на годината

© Цветелина Белутова

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


Фонд "Земеделие" планира прием на проекти за над 80 млн. евро по програмата за развитие на селските райони до края на годината, сочи индикативният годишен план по програмата, който бе актуализиран в началото на август.


Сред направленията, за които ще може да се кандидатства за финансиране след септември, са инвестиции в напоителна инфраструктура, преработка на земеделски продукти в малки стопанства, къси вериги на доставки на храни, както и различни дейности, свързани с местните инициативни групи и европейското партньорство за иновации.


Над 60% от бюджета, който ще бъде отделен за подпомагане до края на годината, ще отиде за инвестиции в напоителна инфраструктура. От октомври ще се приемат проекти за ремонт и възстановяване на поливни съоръжения като кандидатите могат да бъдат държавното дружество "Напоителни системи", сдружения за напояване и юридически лица и кооперации, доставящи вода за напояване. За целта са отделени 50.46 млн. евро, сочи планът за прием на проекти. По тази схема има таван от 6.5 млн. евро на средствата, които може да получи държавното "Напоителни системи", както и 1.5 млн. евро за всички останали потенциални кандидати.
През есенната сесия ще бъде отворен и прием на проекти, насочен към най-малките фермери. От септември ще може да се кандидатства за 1.68 млн. евро по тематичната подпрограма за малки стопанства. Средствата ще бъдат предназначени за маркетинг и преработка на селскостопанска продукция, като максималната помощ за един кандидат е определена на 75 хил. евро.


Също през септември ще се приемат и проекти за т.нар. къси вериги на доставки, които целят да насърчат земеделските производители да реализират продукцията си без или с минимален брой посредници. За бюджет от 8 млн. евро ще се борят проекти за маркетинг на такива вериги и фермерски пазари. Процедурата ще бъде отворена за организации от земеделски производители, малки предприятия или търговци на дребно. Максималната сума, която може да бъде получена за един проект, е 500 хил. евро според правилата.


В есенния период фонд "Земеделие" ще приема и проекти, свързани с европейското партньорство за иновации и известния като ЛИДЕР подход за местно сътрудничество. Местните инициативни групи ще могат да кандидатстват от септември за помощ за подготвителни дейности, като например дейности, популяризиращи местната идентичност, или въвеждане на иновативни дейности в конкретния регион. Кандидатите могат да бъдат единствено местни инициативни групи, които вече са преминали оценка за допустимост. Условие към тях е и да нямат одобрена за еврофинансиране стратегия за т.нар. водено от общностите местно развитие.


През септември ще се кандидатства и дългоочакваното финансиране за иновации, което ще бъде в рамките на 20 млн. евро. С максимално 450 хил. евро ще бъдат подпомогнати оперативни групи, които работят по проект за иновация, като сред членовете им могат да бъдат земеделски производители, представители на науката и др., сочи планът.


По линия на общата селскостопанска политика на ЕС България разполага с 2.9 млрд. евро по програмата за селските райони до 2020 г. През седмицата новият директор на фонд "Земеделие" Васил Грудев съобщи пред БНР, че до момента са подписани договори за 2 млрд. евро от програмата, което представлява 60% от бюджета й. Изплатените средства са за 850 млн. евро, или 34% от парите.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  Напояването повишава добивите 3 пъти, но изграждането е колективно дело. Сериозно изпитание за цивилизоваността на земеделците.
  Дали контрола ще бъде поет от мутри или доброволни сдружения зависи от държавата.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  Нека точенето на фондове да продължи :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1793 Неутрално

  До коментар [#1] от "Корки":
  След като миро мършата и оня Харизановия който го туриха на тв7 нарязаха и продадоха тръбите на Напоителни системи, не виждам за какво напояване може да се говори?

 4. 4 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  Тесногръдото разбиране че напояването започва и завършва със социализма трябва да се ревизира. При Стамболийски са създадени кооперативи т.н. Водни синдикати които създават напоителни системи. На много места канали носят името "Синдикална вада", но комунистите полагаха много грижи да го заличат. Народа може без комунисти да подобрява живота си.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK