Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

България ще има възможност да изплати до 70% от фермерските субсидии авансово

Комисарят по земеделието Фил Хоган съобщи, че обсъжданите мерки целят да облекчат финансово фермерите и да ги предпазят от недостиг на фуражи за животните им покрай сушата в някои части на Европа.

© Велко Ангелов

Комисарят по земеделието Фил Хоган съобщи, че обсъжданите мерки целят да облекчат финансово фермерите и да ги предпазят от недостиг на фуражи за животните им покрай сушата в някои части на Европа.

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


България ще се включи в обсъждания на ниво ЕС проект през тази година да има възможност държавите членки да изплатят по-висок дял от субсидиите за земеделците авансово. Това стана ясно от информация на земеделското министерство. Предложенията се обсъждат в момента и засягат както плащанията по т.нар. директни субсидии, така и тези, които са свързани с мерки от програмата за развитие на селските райони.


От съобщение на ЕК става ясно, че е иницииран дебат между Брюксел и държавите членки да бъдат взети мерки, подкрепящи земеделските производители покрай кризата със сушата, която обхвана някои части на Европа. Едното предложение е да се даде възможност държавите членки да изплатят до 70% от директните плащания на фермерите авансово в срок след 16 октомври. По принцип голямата част от плащанията се правят в първата половина на годината, следваща кандидатстването, но напоследък периодично се гласува възможност още през есенния сезон на същата година да могат да се правят преводи към фермерите на определена част от сумата.


Втората мярка, която в момента се обсъжда между ЕК и държавите членки, е свързана с възможността държавите членки да могат да изплатят 85% от плащанията, свързани с развитие на селските райони, възможно най-скоро след като промените бъдат официално приети в началото на септември. В свое изявление комисарят за земеделие Фил Хоган съобщава, че обсъжданите мерки трябва да облекчат финансово фермери и да ги предпазят от недостиг на фуражи за животните си предвид проблемната ситуация със сушата тази година.
От съобщение на земеделското министерство става ясно, че България се е включила в проекта за евентуално по-ранно изплащане на субсидиите за фермерите, като такива ще могат да бъдат правени за онези схеми за подпомагане, за които проверките са преминали. От ведомството казват още, че след гласуване в рамките на смесения комитет по директни плащания и развитие на селските райони проектът за този извънреден регламент на ЕС трябва да премине вътрешни процедури по одобрение и да бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС.


За 2019 г. директните субсидии за фермерите надхвърлят 1.5 млрд. лв. Процедурата е плащанията да се правят от бюджета, след което сумата се възстановява от Брюксел. През последните години България плаща част от парите за животновъдство и т.нар. базово плащане на площ обикновено през декември, а останалите субсидии влизат в сметките на фермерите през първата половина на годината, следваща кандидатстването.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  Е що да не ги изплатят , тази година се справиха стопаните отлично ,през цялото лято ни продават доматите по 3-4 лв , прасковите по 2 ,ягодите по 4 ,дините по 70-80 ст , всичко на цени 5 пъти по високи от Гърция и Турция , където напр в Турция няма евросубсидии ,но има пазарна икономика .

 2. 2 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  Колко ли от субсидиите стигат до истински фермери? Бас ловя че поне 80% потъват в сметките на комсомолци и дебели вратове.

 3. 3 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Ето така се печелят избори.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK