Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Малки земеделци могат да кандидатстват за европодпомагане за преработка

Отделеният бюджет от програмата за селските райони е 3 млн. лв.

Малки земеделци могат да кандидатстват за европодпомагане за преработка

© Надежда Чипева

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


Малките земеделски производители могат да кандидатстват в срок до 23 декември с проекти за преработка на селскостопанска продукция. Това става ясно от съобщение на земеделското министерство. Отпуснатият бюджет е над 3 млн. лв., осигурени от тематичната подпрограма за малки производители към Програмата за развитие на селските райони. Кандидатите, които могат да получат финансиране, са животновъди и производители на плодове, зеленчуци, етеричномаслени и лекарствени култури. Максималното подпомагане за един кандидат е до 75 хил. евро.


Чрез проектите, които се подават електронно в системата ИСУН, могат да се правят инвестиции в материални или нематериални активи, които целят създаване или модернизация на съществуващи мощности за преработка. Допустимо е разширяване на капацитета на местни мрежи за прибиране, прием, съхранение, сортиране и пакетиране на земеделска продукция, става ясно от информацията.


През август фонд "Земеделие" актуализира графика за прием на проекти по програмата за развитие на селските райони до края на 2019 г. В последните месеци от годината се очаква потенциалните кандидати да могат да поискат финансиране за подготвителни дейности за местни инициативни групи, за маркетинг на къси вериги на доставки, както и за създаване на оперативни групи, работещи по иновации в селското стопанство. Най-голяма част от парите в приемите до края на годината обаче са отделени за инвестиции в поливна инфраструктура, като общата сума за тази цел е 50.46 млн. евро. Кандидати за модернизиране на напоителни съоръжения могат да бъдат държавното дружество "Напоителни системи", сдружения за напояване и юридически лица и кооперации, които са доставчици на поливна вода.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на PisnaMi
    PisnaMi
    Рейтинг: 2143 Неутрално

    Този вид субсидии са като социалните помощи: не решават проблема (ниска конкурентоспособност), но лицата има с какво да преживяват (мизерно).
    Субсидиите не водят до устойчиво повишаване на проиводителността на труда.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK