Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

EK ще съди Дания за производство на гръцкото сирене "Фета"

Наименованието е защитено от Гърция през 2002 г.

EK ще съди Дания за производство на гръцкото сирене "Фета"

© Надежда Чипева

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


Европейската комисия ще даде на съд Дания заради производството и износ към трети страни на сирене, носещо наименованието "Фета", което обаче е защитено от Гърция. Развитието на казуса дойде през последната седмица, след като от 2018 г. Брюксел води разследване за нарушение срещу правителството в Копенхаген, което не е предприело мерки да спре неправомерното ползване на марката.


Според официалното съобщение датски компании произвеждат и изнасят бяло сирене извън ЕС, което е етикетирано като "Фета". Това обаче е защитено наименование за произход в ЕС от 2002 г. и може да бъде ползвано само за сирене, произвеждано от овче и козе мляко в Гърция според конкретни правила. Така според Брюксел датското правителство пряко нарушава предоставената защита на Гърция, не успявайки да предотврати или спре практиката произвежданото от местните производители сирене да се етикетира като "Фета".


От съобщението на ЕК става ясно, че още в началото на 2018 г. е била стартирана процедура за нарушение на правилата на ЕС срещу Дания, когато е изпратено и официално уведомително писмо. В рамките й Брюксел е приканил властите в Копенхаген да предприемат подходящи мерки, за да спрат дружествата на нейна територия да етикетират сирената си като "Фета". Тъй като Дания не е предприела действия, е взето решение случаят да бъде отнесен до Съда на ЕС. "Това поведение не само нарушава действащото законодателство в ЕС, но също така e възможно да затрудни и водените в момента преговори между ЕС и трети страни за сключване на двустранни споразумения, които да гарантират защитата на европейски наименования за произход", се казва в официално изявление на комисията. Само преди няколко седмици ЕК подписа такова споразумение с Китай.




Гърция, Дания, Германия и Франция водиха епична битка за правото да етикетират сирене като "Фета" - бизнес за милиарди евро в ЕС. Тя започна още през 1994 г., когато Гърция поиска да го защити като наименованието за произход, а няколко държави членки се противопоставиха с твърдението, че това е родово наименование за вид сирене. След като ЕК все пак определи "Фета" като гръцко сирене през 1999 г., това решение бе спряно от Съда на ЕС след жалба на Дания, Германия и Франция, които произвеждат сирене, етикетирано като "Фета", но от краве мляко. Три години по-късно обаче ЕК отново регистрира "Фета" като гръцко наименование за произход, след като научен комитет даде нови доказателства по случая.


В момента в ЕС има над 3200 продукта със защитени наименования, като всеки от тях има специфични стандарти за производство, което е и гаранция за тяхното качество. Около половината от тези продукти са вина, около 200 - други спиртни напитки, а останалите - храни и земеделски продукти. Според различни изследвания защитеното наименование с най-висока пазарна стойност е "шотладско уиски", често наричано и просто скоч, чиито продажби за миналата година са достигнали 5.5 млрд. британски паунда по данни на асоциацията на производителите на скоч.

Коментари (35)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
    Един вампир броди из Европа
    Рейтинг: 3178 Неутрално

    Колко българско сирене са продали гърците като гръцко, не е истина. Първите ми спомени са от 1966.

    Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
  2. 2 Профил на crq18506084
    crq18506084
    Рейтинг: 265 Неутрално

    До коментар [#1] от "Един вампир броди из Европа":

    Провери, колко от българските млекопреработвателни фирми са гръцка собственост! Верея, ОМК и т.н. Продължавайте да ги купувате!

  3. 3 Профил на realguru
    realguru
    Рейтинг: 3227 Неутрално

    Е нищо за утеха да ударят едно датско узо. :)

  4. 4 Профил на salmo_truta
    salmo_truta
    Рейтинг: 344 Неутрално

    Не знам колко са гръцки, но гадно сирене в Гърция не съм виждал. Срамно е, че има производители и търговци тук позволяващи си да предлагат боклучави вариации точно на този продукт и точно в България. Същото важи и за хляба. "Био" сирене за 50 лв кг също не е варирант.

  5. 5 Профил на The sphere
    The sphere
    Рейтинг: 773 Неутрално

    Това датското сирене е страхотно сирене и е МНОГО по-добро от гръцката "фета". Датчаните го продават, като салатено сирене на половин цена от гръцкия боклук. Сега даже видях, че гърците са започнали да имитират датската опаковка, но на по висока цена и е същия боклук, другото с име "фета".

    "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
  6. 6 Профил на farhi
    farhi
    Рейтинг: 539 Неутрално

    Колко българско сирене са продали гърците като гръцко, не е истина. Първите ми спомени са от 1966.
    —цитат от коментар 1 на Един вампир броди из Европа


    Тоя па, къде си мереш бг отпадъка с гръцките сирена!? Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!

  7. 7 Профил на farhi
    farhi
    Рейтинг: 539 Неутрално

    Това датското сирене е страхотно сирене и е МНОГО по-добро от гръцката "фета". Датчаните го продават, като салатено сирене на половин цена от гръцкия боклук. Сега даже видях, че гърците са започнали да имитират датската опаковка, но на по висока цена и е същия боклук, другото с име "фета".
    —цитат от коментар 5 на The sphere


    Би ли ни предоставил конкретика, подкрепена с брандове! :))))) Датските мазни сухо-млечни комбинирани с хормонални млека продукти...Познавах един навремето дето маризеше шльокавица денонощно и пелтечеше, колко по-добра била от уискито...Задунайски историии..

  8. 8 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 2423 Неутрално

    До коментар [#4] от "salmo_truta":

    "Не знам колко са гръцки, но гадно сирене в Гърция не съм виждал. Срамно е, че има производители и търговци тук позволяващи си да предлагат боклучави вариации точно на този продукт и точно в България. Същото важи и за хляба. "

    Съвсем точно.
    За разлика от други балкански страни и народи, гърците са се възползвали(и продължават) максимално от природните си дадености. Пипнати от човешка ръка и чрез запазване на традиции са постигнали известност не само в Европа. Маслини, зехтин, две спиртни напитки и спомената Фета не е никак малко за една Гърция.

  9. 9 Профил на The sphere
    The sphere
    Рейтинг: 773 Неутрално

    До коментар [#7] от "farhi":

    Обръщаш опаковката и гледаш номера на производителя. Това, което аз купувам е DK 166 ( в елипса ). Като старата "Дунавия" е и на вкус и на структура.

    "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
  10. 10 Профил на farhi
    farhi
    Рейтинг: 539 Неутрално

    До коментар [#7] от "farhi":Това, което аз купувам е DK 166 ( в елипса ). Като старата "Дунавия" е и на вкус и на структура.
    —цитат от коментар 9 на The sphere

    Дей лом, дей Лондон! Кква дунавия, каква Фета! Ти изобщо схващаш ли за какво иде реч! Остана някой да се изтропа и за Блу чииза, мислейки за Фета...

  11. 11 Профил на naskom44
    naskom44
    Рейтинг: 650 Неутрално

    До коментар [#6] от "farhi":

    преди да вземаш отношение попитай някой който знае повече от теб. Сега единствения жносител на българско овче сирене в Германия беше г-н Сергиеж живущ в Берлин . Предплащаше на млечна промишленост (имаше такава външно търговска организация ) по 2000 тона сирене годишно. За това сирене нямаше квоти поради уникалността му.
    продаваше се предимно в гръцките , турските , ягославските и българслките магазини в западна Германия. . Тък цената беше 2 лева в Гермния 10 марки и много хора решиха да станат милионери и прецакаха всичко. сега няма овце и има сухо мляко от Дания и съответно в магазийте това което е .

  12. 12 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 2423 Неутрално

    До коментар [#11] от "naskom44":

    "....много хора решиха да станат милионери и прецакаха всичко. сега няма овце и има сухо мляко от Дания и съответно в магазийте това което е .""

    Освен сухото има и калциев двухлорид!

  13. 13 Профил на Обектив
    Обектив
    Рейтинг: 316 Неутрално

    Те тука те (в Белгия) се продава едно гръцко био фета сирене Minerva - много е добро!

    Run, rabbit run. Dig that hole, forget the sun. And when at last the work is done, don't sit down it's time to dig another one.
  14. 14 Профил на osuald
    osuald
    Рейтинг: 295 Неутрално

    До коментар [#2] от "crq18506084":

    Верея е част от ОМК.
    Но иначе си прав, има доста фирми с тяхно участие в този сектор.

  15. 15 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 2006 Неутрално

    Гърчолята искат само от името да печелят? До време може и да спечелят, ама само до време. Като си помисля гръцко фета сирене не съм ял. Ял съм българско, италианско, френско, датско, американско. Гръцко не.

  16. 16 Профил на Vova Josei-ki
    Vova Josei-ki
    Рейтинг: 1796 Неутрално

    "Три години по-късно обаче ЕК отново регистрира "Фета" като гръцко наименование за произход, след като научен комитет даде нови доказателства по случая."

    МалИйййй!
    Как пък "елините" не са се усетили с думата "Демокрация", та да заличим думата от речника на половината свят?

  17. 17 Профил на iceto_
    iceto_
    Рейтинг: 512 Неутрално

    [quote#10:"farhi"][/quote]

    то линията за Дунавия, когато внесоха технологията, си беше датска

  18. 18 Профил на Vova Josei-ki
    Vova Josei-ki
    Рейтинг: 1796 Неутрално

    До коментар [#11] от "naskom44":

    За твое сведение!
    Българско ОВЧЕ сирене съм купувал в Австралия!

  19. 19 Профил на Vova Josei-ki
    Vova Josei-ki
    Рейтинг: 1796 Неутрално

    До коментар [#5] от "The sphere":


    Датчаните го продават, като салатено сирене
    —цитат от коментар 5 на The sphere


    Това си е "софт чийз", и си се превърна в стандарт! Напълно отговаря на вкусовите очаквания и на българите!

  20. 20 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1410 Неутрално

    Датският продукт няма нищо общо със саламуреното бяло сирене "style Bulgar", както е известно във Франция.
    Абсолютно не е същото като технология, убедете се сами.
    Българското бяло (гърците му викат "Фета"), най-общо казано, е продукт, получен след разделянето на сухото вещество и суроватката чрез съсирваща мая в млякото.
    Сиренето именно се прави от СУХОТО вещество! - а суроватката после се вари до рикота (извара), т.е. за друг продукт.
    Датският продукт е по-скоро рикота (извара), получена с високотехнологичен метод - ултрафилтриране на СУРОВАТКАТА! В резултат получават една пресована фина осолена извара - на това датчаните са му лепнали етикет "Фета" - на това му викаме МЕНТЕ-ПОДВЕЖДАЩО НАЗВАНИЕ.
    Да бяха го кръстили с някакво викингско име.
    Сега ще реват.

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  21. 21 Профил на charlesdegaulle
    charlesdegaulle
    Рейтинг: 1341 Неутрално

    До коментар [#8] от "gmbh":

    А бе не знам кое как е, ама гърците не могат да гледат овце. По климатични причини - много дълго време няма паша. Кози - да. Традиционното овче сирене там правят само българите от Беломорска Тракия. И малка част от Гръцка Македония. Изпревариха ни и взеха името и вида сирене, това е.
    У нас има великолепно сирене, краве и овче. На цена около 10лв килото.

  22. 22 Профил на Vova Josei-ki
    Vova Josei-ki
    Рейтинг: 1796 Неутрално

    До коментар [#21] от "charlesdegaulle":


    А бе не знам кое как е, ама гърците не могат да гледат овце.
    —цитат от коментар 21 на charlesdegaulle


    +++
    Гърците, като се съберат на чашка узо и започват да се надлъгват, колко маслинови дървета имат, и колко КОЗИ!

  23. 23 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 2423 Неутрално

    До коментар [#21] от "charlesdegaulle":

    "У нас има великолепно сирене, краве и овче. На цена около 10лв килото."

    По принцип съм любител на овчето и козето от саламурените.
    За 10л за краве великолепно, ама друг път.
    На тази цена си пишат най-подробно в съдържанието: краве мляко, хидрогенизирането мляко, калциев дихлорид, сирищен ензим и .....
    Калциев дихлорид(двухлорид): цвят- бял, няма специфичен мирис, наподобява настърган тебишир, винервайс или цинквайс. Продава се на тон за джобни пари. Не е храна, но казват, че е безвреден.
    Има и няколко марки без посочените "добавки" на цена + 12лв.
    Толкова за нашенското саламурено.


  24. 24 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10708 Неутрално

    Между другото ние не правим нищо да защитим нашето сирене. Пълно е с гръцки и турски продукти сирене с името Bulgar

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  25. 25 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 2991 Весело

    В България на тебеширите им викат и сирена !! :))
    Корабите от екологично чистата Украйна със сухо мляко са всеки ден на пристанищата в Бургаз и Варна !!!
    Някои факти.
    Гърците произвеждат сирена от незапомнени времена.
    Гърците произвеждат много видове сирена.
    Гърците са между най-големите консуматори на сирена в света.
    Почти половината кози в ЕЕ ( 47,6%-2018 г.) са в Гърция.
    Над 70% от бизнеса със сиренето в България се контролира от Гърци ! Същото примерно важи и за българския мед !!!

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cheeses #Bulgaria
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Greek_Protected_Designations_of_Origin_cheeses


    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  26. 26 Профил на reply
    reply
    Рейтинг: 833 Неутрално

    СЪЩОТО Е КАТО ДА ЗАЛИВАШ СВЕТА С БЪЛГАРСКО КИСЕЛО МЛЯКО ДЕТО ДА МУ ВИКАШ ЙОГУРТ

  27. 27 Профил на gianni
    gianni
    Рейтинг: 1004 Неутрално

    До коментар [#9] от "The sphere":

    Баш като Дунавия е, сухо вещество от ултрафилтрирана суроватка плюс животинска мазнина. Ха-ха-ха!

  28. 28 Профил на ahasver
    ahasver
    Рейтинг: 1563 Неутрално

    До коментар [#20] от "Торбеш":Ти правил ли си българско сирене? Не си. Аз съм си правил в чужбина с българска мая. Отделяне на сухо вещество и т.н. са твои фантазии.

  29. 29 Профил на ahasver
    ahasver
    Рейтинг: 1563 Неутрално

    До коментар [#21] от "charlesdegaulle": Чарли, овце гледат в цяла Северна Африка. Кози гледат по планините и чукарите.

  30. 30 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1410 Неутрално

    До коментар [#20] от "Торбеш":Ти правил ли си българско сирене? Не си. Аз съм си правил в чужбина с българска мая. Отделяне на сухо вещество и т.н. са твои фантазии.
    —цитат от коментар 28 на ahasver


    Като оставим настрана просташкото говорене на ТИ на непознати,
    бате Ви Торби е единственият форумен участник, който като хоби може и прави 10-12 типа сирене - Бри, Камамбер, Моцарела, Пармезан, Том-Романо-Манчего-Кефалотири-"Мъжко" родопско сирене (по същество е един вид), три вида синьо сирене - Горгондзола долче/пиканте, Стилтън и един мой вид, Качо-Кавальо (или класически кашкавал), БЯЛО СИРЕНЕ БЪЛГАРСКО - прясно и отлежало в саламура, един вид сирене от кисело мляко, напоследък правя експерименти с Раклет - топящо се добре при загряване, както и Рикота, естествено.
    Бъркате "мая" и "закваска".
    Всички сиренета без изключение се правят с МАЯ, и то една и съща. Различните сирена се правят обаче с различна закваска - българските с кисело мляко, Бри и Камамбер с корички от оригинален, сините с малко синьо сирене, Моцарелата с киселина - лимон, оцет или лимонтозу и т.н.
    Научете нещо:
    Функцията на маята за сирене е именно такава - да раздели мокрото от сухото вещество в млякото. Този процес имитира естествения процес в стомаха на млекопитаещите под въздействие на ензими, където храната поема два пътя - към храносмилателната и към отделителната система.
    Затова именно векове и векове наред за съсирване на сирене се е ползвало стомахче от агне или теле - заради ензимите, разделящи млякото, т.е. съСИРващи, т.е. правещи СИРенето. Днес за мая се ползват микробиални ензими, идентични с естествените.
    И не говорете на ТИ - просташко е!

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  31. 31 Профил на odyssey6195
    odyssey6195
    Рейтинг: 532 Неутрално

    До коментар [#1] от "Един вампир броди из Европа":

    явно никога не си ял истинска Фета... няма никаква връшка с Българско бяло сирене (също много вкусно но различно)

    Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
  32. 32 Профил на Позорно събрание
    Позорно събрание
    Рейтинг: 475 Неутрално

    [quote#30:"Торбеш"][/quote]

    СъсипА го !
    Браво на теб
    А откакто ме отвори за Филипо Берио, спрях да го купувам, иначе ми харесваше на явкус и мирис!
    Минах си на Карапели, не че е върхът на сладоледа, но се ядва като за промо цена

  33. 33 Профил на odyssey6195
    odyssey6195
    Рейтинг: 532 Неутрално

    До коментар [#26] от "reply":

    кисело мляко се прави около 3000 години преди Българите да се явят в Балканите... така че е Българско само в България когато се прави от Българи, останалите оставете да го наричат както искат даже с турската дума Югурт.

    Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
  34. 34 Профил на naskom44
    naskom44
    Рейтинг: 650 Неутрално

    До коментар [#18] от "Vova Josei-ki":

    то и в на американския континент го имаше , има го и в цяла западна европа. Макет на българска мандра имаше в "Дойчес музеум" в Мюнхен с точно описание на технологията

  35. 35 Профил на jto30589660
    jto30589660
    Рейтинг: 639 Любопитно

    Интересно но в Австралия съм ял краве и овче българско сирене,от зелените кутии. Имаше и козе дори,учудих се защото мислех че тази компания за производство на млечни продукти вече не съществува.Явно съм бил в грешка.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK