Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Обсъждат се по-високи субсидии за дребните животновъди

Ставките ще бъдат увеличени с 25%

Обсъждат се по-високи субсидии за дребните животновъди

© Цветелина Белутова

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


Да бъде въведена по-висока ставка на субсидиите за по-малките животновъди още от тази година. Това предвижда проект за промени в наредба за директните плащания на земеделците, които са на обществено обсъждане до средата на февруари. Става въпрос за средства по схеми за т.нар. обвързано подпомагане, които осигуряват допълнително финансиране за стопанствата, отглеждащи крави, биволи, овце и кози. През настоящата година най-малките от тях ще получат добавка от 25% върху основната субсидия, сочат плановете.


Според публикуваните текстове новото правило ще важи за първите 50 допустими за подпомагане крави и биволи от млечното и месодайно направление. При овцете и козите по-високата субсидия ще се получава за първите заявени 200 животни. "Промените в схемите, които страната ни прилага, бяха представени пред браншовите организации и подробно дискутирани през юли 2019 г., като съответните политически решения бяха взети с широката подкрепа на асоциациите в сектор "Земеделие", е посочено в официалните мотиви към проекта. В тях се казва още, че те са били съгласувани и с ЕК.


В момента по-висока субсидия за малките фермери има при растениевъдството. Още в началото на програмния период беше въведено т.нар. преразпределително плащане, което осигурява по-висока ставка за първите заявени 300 дка земя за подпомагане.
Кампанията по кандидатстване за директни субсидии започва на 1 март и ще продължи до края на май. През тази година за първи път ще се въведе електронно подаване на документи. По план през 2020 г. фонд "Земеделие" трябва да разпредели над 1.6 млрд. лв. директни субсидии на фермерите по линия на Общата селскостопанска политика на ЕС и национални плащания към тях.


Заедно със сумите, които са заложени по програмата за селските райони, схеми за нисколихвени кредити, специализирани програми и др., общото изплатено подпомагане от фонда през настоящата година трябва да достигне около 3 млрд. лв.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  А аз си помислих, че е наистина за дребните животновъди. А то ....

 2. 2 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Докога ще се субсидират губещи начинания?!?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK