Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Спасената от унищожаване храна в България се увеличава през миналата година

Правителството е изготвило план за ограничение на разхищенията, ЕК също работи по своя инициатива

Спасената от унищожаване храна в България се увеличава през миналата година

© Цветелина Белутова

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


Българската хранителна банка е спасила от унищожаване хранителни продукти за 670 хил. лв. през миналата година, което е увеличение със 100 хил. лв. спрямо предходната 2018 г. Това съобщава "Капитал", позовавайки се на оперативния мениджър Илиан Йорданов. През 2019 г. 60 компании са дарили годни хранителни продукти, които са разпределени за близо 60 партньорски организации. С тях са подпомогнати над 20 хил. нуждаещи се в страната, сочат данните на организацията. От създаването на организацията преди осем години досега спасените храни са 2 хил. тона за над 4.7 млн. лв., сочат данните. Все още обаче пречка е изискването за маркиране на храната като дарение, което изисква сериозен финансов и човешки ангажимент от страна на компаниите. Идеята е изискването да отпадне - текстовете са заложени в закона за храните, но той все още не е гласуван на второ четене в парламента.


През миналата седмица стана ясно, че има изготвени правителствен план и програма за намаляване на разхищението на храни. Земеделският министър Десислава Танева е съобщила на специализиран форум, че те ще могат да се реализират чрез изцяло новия закон за управление на агрохранителната верига, който бе приет на първо четене в парламента в петък.


Темата с разхищението на храни е актуална в целия ЕС. Според оценка на ЕК в държавите членки се разхищават годишно 88 млн. тона храни, което се случва по цялата верига на доставки: от селското стопанство, през преработката, през магазинната мрежа и заведенията до домакинствата. Стойността е равна на около 20% от годишното производство на храни, а свързаните с това разходи се оценяват на 143 млрд. евро.
Още през 2015 г. като част от пакета мерки за т.нар. кръгова икономика ЕК разработи методика за оценка на разхищението на храна. Брюксел работи по план за улесняване на даряването на храни и оползотворяването на продукти, които вече не се използват за храни, например в производството на фуражи. Освен това се проучват промени в етикетирането на продуктите и обозначаването на сроковете на годност с цел тяхното опростяване за потребителите.


В световен мащаб се смята, че около 1/3 от произведените храни се губят или разхищават. Освен икономически и социален ефект този процес има и екологичен аспект - ненужно се изтощават природните ресурси: за производството на храните, които се губят, е необходима земеделска земя с площ колкото Китай, сочат данните на организацията по прехрана към ООН - ФАО.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Всичко изложено във втората част на текста е вярно, но нито в първата, н ито във втората част тава ясна поне идеята, с която този въпрос ще се реши, при това без да се отвори широко вратата за далавери.
  Ако за целта трябва да се създаде организация, кото да приема тези храни и от своя страна да ги разпределя, нещата ще стават много бавно, което ще налага храните да постъпват доста време преди реално да е изтекъл срока на годност, за да има време да стигнат до потребителите .
  При подобна схема, системата за отчетност и разределение също ще бъде доста сложна и вероятно ще се намерят хора, които да се опитат да изкярат от тази работа.
  Да се остави процеса по отчитане и сваляне от задължения за плащане на ДДС само на фирмите произвеждащи и продаващи храни, очевидно ще се стигне до различни измами.
  Така че реализацията на тази много добра идея, следва да бъде много добре обмислена и защитена и храните, които биха подлежали на унищожение да достигнат големия брой хора и институции, за които разходите за изхранване са големи или дори непоносими, без да се остави място съпътстващите опит за измами да я компроментират.

 2. 2 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2635 Разстроено

  А по това време в Путенланд 😏

  "Повече от 21 хиляди тона продукти, забранени за внос в Русия, бяха унищожени през петте години на хранителното ембарго. Това съобщи заместник-началникът на Главна дирекция "Митнически контрол на ФКС на Русия" Рустам Якубов, съобщава РИА Новости.
  Миналата година бяха унищожени 7,2 хиляди тона продукти, а за седемте месеца на 2019 г. - около 3 хиляди тона.
  Междувременно, по-рано този месец, "Россельхознадзор" обяви, че от август 2015 г. повече от 32 хиляди тона незаконно внесени продукти от списъка със санкции (растителен и животински произход) са унищожени."©️

  "Чуждестранен агент"
 3. 3 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Темата е много по-широкообхватна и тази част - за даряването на готовите храни е само една малка част от нея. Разхищението на "храна" започва още от началото на веригата - производството на суровините, мине се през производствените процеси, дистрибуция и съхранение, магазинна мрежа и се стигне до човека, който я консумира. Министъра най-нагло лъже, че закона за агрохранителната верига ще помогне с нещо - той е за контрола по веригата и толкова и отдавна трябваше да е приет, но в държавната администрация не изгарят от желание да прилагат новите правила по регламента, особено в част прозрачност и намалена административна тежест. Даряването е икономически най-изгодния вариант, друг е въпроса кое и колко може да бъде дарено. Например, може да се дарят пакетирани храни с неизтекъл срок, но непродадена в ресторанти и столови храна не може да се дари.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK