Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Винарите ще могат да кандидатстват за европари за реклама и инвестиции

Приемите по националната лозаро-винарска програма ще бъдат отворени в следващите седмици

Винарите ще могат да кандидатстват за европари за реклама и инвестиции

© Надежда Чипева

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


В период до средата на март ще бъдат отворени приеми на проекти за популяризиране на вина в трети страни и за инвестиции в предприятия от националната лозаро-винарска програма. Това става ясно от съобщения на земеделското министерство и фонд "Земеделие" от петък. Общият бюджет по двете схеми за подпомагане надхвърля 22 млн. лв. според заложените в програмата параметри.


От 17 февруари започва прием на проекти по мярката "Популяризиране в трети страни" от лозаро-винарската програма, за която през 2020 г. по план са отделени 6.3 млн. лв. Той ще продължи до 30 март, съобщи фонд "Земеделие". По схемата, по която винопроизводители и търговци могат да промотират вина във външни за ЕС държави, субсидията през тази година е увеличена от 50 на 60% след промени в европейското законодателство от последните дни. Те бяха направени като спешна мярка за противодействие на увеличените вносни мита за вино в САЩ и ефекта на тази мярка върху пазара.


От 16 март до 11 април ще се приемат проекти и по друга мярка от програмата - "Инвестиции в предприятия", където субсидията е между 15% за най-големите предприятия - с оборот над 200 млн. евро, и 50 на сто за микро-, малките и средни винопроизводители. По схемата ще бъдат отпуснати над 16.3 млн. лв. През миналата година са сключени договори за близо 30.2 млн. лв. по тази мярка за подпомагане, като половината от тях - 15 млн. лв., са осигурени като безвъзмездно финансиране.
След 4 май се предвижда и отваряне на прием за застраховане на реколта, насочен към лозарските стопанства, стана ясно от изявление на земеделския министър Десислава Танева, която участва в ритуално зарязване на лозя в Русенско по случай празника Трифон Зарезан.


Националната лозаро-винарска програма е за срок пет години до 2023 г. По нея ще бъдат разпределени близо 134 млн. евро финансиране за сектора по няколко схеми - за реклама на външни пазари, за производствени инвестиции, за застраховане на реколта и преструктуриране на лозя.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 284 Весело

  Правилно- освен науката, изкуството, образованието, спорта и т.н., редно е и културата да се поощрява (ツ)

 2. 2 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Еей, ама днеска е Трифон Зарезан. Да му се невиди, бях забравил за тази древна и славна Българска традиция. Честит празник на всички винари и лозари. Веднага си сипвам вино!

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 3. 3 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Винарите (адвокатски кантори и др. навлезли в територията на безакцизния бизнес с алкохол) ще получат още пари за изпиране.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK