Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

През април ще започне изготвянето на стратегическия план за агросубсидиите след 2021 г.

Документът, от който ще зависи разпределението на над 7.5 млрд. евро евросредства, ще действа от януари 2022 г.

През април ще започне изготвянето на стратегическия план за агросубсидиите след 2021 г.

© Цветелина Белутова

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


В момента земеделското министерство работи по анализите на бъдещия стратегически план, от който ще зависи разпределението на европейските агросубсидии от над 7.5 млрд. евро в новия програмен период, а в края на април ще започне и неговото изготвяне. Това е съобщила на среща с производители в Ловеч зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева. Документът ще заложи политиките, чрез които трябва да се разпределят парите за директни субсидии, програмата за развитие на селските райони и двете специализирани програми за винарство и за пчеларство, е станало ясно по време на срещата.


Изготвянето на стратегически планове е една от големите промени в Общата селскостопанска политика на ЕС (ОСП), която трябва да действа след 2021 г. В рамките на реформата на политиката ЕК трябва да очертае общите цели за всички, а държавите членки ще имат самостоятелност да изготвят стратегически планове как те да се реализират спрямо собствените си потребности и възможности.


По време на срещата със земеделските стопани от ресорното ведомство са съобщили, че 2021 г. ще бъде преходната за новата Обща селскостопанска политика, а бъдещият стратегически план на България ще заработи от януари 2022 г. "Основна позиция на България е запазване на бюджета по новата ОСП на нивата, които са в момента, за да няма сътресения в секторите. Водим преговори за по-високи нива на обвързана подкрепа и запазване на този инструмент. Настояваме и за запазване на националната преходна помощ и след 2021 г.", е съобщила Мария Христова, координатор на сформираната към агроведомството координационната група за Общата селскостопанска политика след 2020 г.
До момента земеделското министерство е представило няколко анализа, необходими за изготвянето на стратегическия план - за околната среда и климата, за състоянието на земеделието и хранителната индустрия и за развитието на селските райони. Техни автори са специалисти от Аграрния университет в Пловдив, Института за аграрна икономика и УНСС.


Към този момент няма гласуван разчет за сумите, които държавите членки ще получат в новия програмен период след 2020 г. В момента в Брюксел се провежда срещата на лидерите на ЕС, която трябва да изготви многогодишната финансова рамка за следващите седем години, като предварителният план е това да се случи до пролетта. Според първото предложение на ЕК в новата обща селскостопанска политика България трябва да разполага с около 7.52 млрд. евро за директни субсидии и програмата за развитие на селските райони за период от седем години при 7.4 млрд. евро. Увеличението идва по линия на директните плащания, които се увеличават плавно за държавите от Източна Европа с цел достигане до средноевропейски нива.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Никакви субсидии за никаква стопанска дейност!

 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5318 Неутрално

  Така ще се оплетем в стратегии, нещо което е чуждо за сегашното управление

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK