Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Какво е общото между краставиците, блокчейна и принципа 80/60

Запознайте се с предприемача Виктор Асенов, който полага основите на огромна хранителна и технологична иновация в България

Виктор Асенов (вляво) заедно с партньорите си от Green Globe Alliance Теодосий Димитров (в средата) и Симеон Стоилов разработват цялостна система за проследяемост на храните

© Цветелина Белутова

Виктор Асенов (вляво) заедно с партньорите си от Green Globe Alliance Теодосий Димитров (в средата) и Симеон Стоилов разработват цялостна система за проследяемост на храните

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


Представете си - отивате в супермаркета и с инсталирано приложение на смартфона си сканирате баркода, поставен върху пакет с краставици. На екрана ви се изписва кога и къде са засети семената им, с какви торове са поливани, как са расли, откъснати, транспортирани и съхранени. Същите тези краставици в количката ви - вече знаете всичко за тях и сте спокойни какво точно ще сложите в чинията си.


Това не е пожелание от бъдещето, а разработваща се в момента услуга в България. Т.нар. traceability (от анг. проследяемост) на храните е проект, който предприемачът Виктор Асенов и съмишлениците му от консорциума Green Globe Alliance скоро ще въведат и с който 31-годишният мъж стана победител в четвъртото издание на Националния конкурс за европейската награда за млади фермери през 2018 г. И докато системата стане реалност, той постига първата стъпка от нея - да създаде оранжерия, която да положи основите на хранителна и технологична иновация, каквато до момента не се е случвала у нас.


Как един инженер става земеделец
Защо един магистър по информационна логистика внезапно решава да се заеме със земеделие и печели титла "Млад фермер на годината" ще е първият въпрос, който ще ви се иска да зададете на Виктор Асенов. "Имам техническо образование, а тук всичко сме го навързали с технологиите, а и няма невъзможни неща, стига да имаш желание", усмихва се той. Преди три години младият мъж се вдъхновява да започне с производство, тъй като разполага с важна даденост - семейството му притежава необработена към този момент земя в София.


Замисля се какво могат да правят с нея и решава да я засеят, но не с обичайните за България вече зърнени култури, а с естествените и необходимите за нея - зеленчуци. Проучват варианти и се спират на модернизиран оранжериен комплекс с най-новите методи за отглеждане заради по-голямата ефективност и осигуряване на по-качествена продукция. "А и искахме да видим какви иновации могат да се въведат в подобно стопанство в България. Да покажем как добрите практики на запад могат да се реализират и тук. Това е амбиция на целия екип, с който работим, не само моя, лична", допълва предприемачът.


Проучването за изграждане на модерна оранжерия включва и най-ключовото - възможността за финансиране. Екипът кандидатства с проект по мярката за инвестиции в земеделски стопанства от програмата за развитие на селските райони на стойност 1.5 млн. евро, за който бързо е одобрен. Програмата финансира 70% от инвестицията, останалите 30% идват от собствени средства. "Когато фермерът е толкова млад като мен, подобна голяма инвестиция се смята за подозрителна, коментира Виктор, банките не гледат с добро око на хората под 30 години, като това се отнася не само за България, но и за Европа като цяло. Но най-хубавото е, че нещата у нас се случват и че подобни европейски програми са изключително полезни, защото стигат до малкия и среден бизнес."


Една от най-големите трудности за реализиране на обекта е свързана с факта, че той се намира в столицата - необходими са сериозен обем документи, за да се вземе разрешение за строеж, проектиране и т.н. "Програмата изискваше срок за изкарването му в рамките на шест месеца, а той реално става за две години. Въпреки всичко с много упорство и мъки успяхме да влезем в него", обяснява Виктор.


Изграждането започва, а с него идват още предизвикателства - намирането на качествена работна ръка. Освен че трудно се открива такава, работниците тук трябва да бъдат специално обучени, тъй като работа с новите методи е изключително специфична. "А и колкото и да е автоматизирана оранжерията, пак си има нужда от работници, няма как...", коментира земеделецът. В момента тук на целогодишен договор работят 11 души, включено е и цялото семейство Асенови.


Малко се оказват и агрономите в България, успяващи да работят с хидропонинна система за отглеждане на зеленчуците, каквато е тук. Затова екипът на оранжерията ползват както вътрешни, така и външни консултанти. "Докато се завърти колелото е много трудно, изисква сили, време", обобщава Виктор. "Трябва да си постоянно тук, не може да оставиш проекта..."


Какво означава ферма от най-ново поколение


Какво е общото между краставиците, блокчейна и принципа 80/60

© Цветелина Белутова

Фермата е разположена на 6 дка и работи от май месец миналата година. Засега в нея се отглеждат само краставици, засети с холандски семена. През 2019 г. от тях са били набрани три реколти. Досега те са се продавали в "Метро" и някои по-малки магазини, но за момента оранжерията все още не е сключила договор за новата реколта, която се чака през април.


По какво се различават краставиците тук от останалите на пазара? На външен вид - по нищо, но по знанието, че са бутикова стока, отглеждана в контролирана среда. Потребителите могат да са сигурни в продукцията, която купуват, защото всяка стъпка, свързана с отглеждането й, е стриктно следена. "И няма външни фактори, които да й влияят, казва Виктор. Например био се води производството в някое село, което, макар и отдалечено от градския смог или с хубава почва в планината, не може да гарантира качеството си, защото, ако падне един дъжд с цялата Менделеева таблица, то вече няма да е такова. Докато тук този проблем е решен - ние контролираме изцяло средата и развитието на растенията."


Затова оранжерията на Виктор е по-скоро органик (а и за био изискването е да има почва), но важното е, че тя няма аналог в страната и представлява технология за съвременно градско земеделие, щадяща природата. Как?
Иновациите тук са много, като най-значимите са свързани с храненето на растенията и отоплението. За всички тях Виктор ползва експертната помощ на партньора си от консорциума Green Globe Alliance - докторанта към Института по електрохимия и енергийни системи към БАН Теодосий Димитров.


И така, първо, разсадът се слага върху т.нар. матраци, или кубчетата от вата, пълни с кокосови стърготини, т.е. всичко е натурално. От тях растението се храни според нуждите си и пораства по поставените нагоре улуци. По тръбите идва отопление, което сгрява върха на растенията, а най-отгоре е поставен термоекран и проветрители.
Второ, тук продукцията се полива с дъждовна вода. След като се събере, тя се дава за изследване, на база на него се изготвя индивидуална рецепта за фермата. Дъждовната вода се ползва с рециркулация.


Това, с което оранжерията се гордее най-много, е внедряването на окси-водороден генератор. Как работи той? Чрез електролиза разделя водата на кислород и водород, от което се получава т.нар. Браунов газ, който влиза в горивния процес в камерата на котела и подобрява значително качеството на изгаряне на пелетите, а това от своя страна води до намаляване на вредата на околната среда. Чрез генератора се подобряват и показателите на котела - харчат се по-малко пелети, за да произвеждат киловат топлинна енергия (сметката излиза около 240 лв. на денонощие) - доста важно за сектора условие, защото средно около 60% стойността на 1 кг краставици се определя от използваното за отглеждането отопление и е основен параметър за ценообразуването.


Посредством въвеждането на окси-водородна инсталация Green Globe Alliance успешно реализират проект за намаляване на въглеродния отпечатък. Инсталацията е единствената работеща такава в България, а освен всичко е приложима навсякъде, където е необходим процес на горене, като например отопление вкъщи, в двигателите на автомобилите и др.


Все пак Асенов държи да отбележи, че в България има и други модерни оранжерии с въведена хидропоника, които обаче не възприемат като конкуренция.


Голямата идея - какво стои зад етикета


Какво е общото между краставиците, блокчейна и принципа 80/60

© Цветелина Белутова

Оранжерията на предприемача е първият успешен проект, реализиран като иновативна концепция и служи като хъб за надграждане на идеи с консорциума Green Globe Alliance (GGA), състоящ се освен от него и основния конструктор на отоплението в оранжерията - Димитров, така и от бившия генерален консул в Чикаго за България Симеон Стоилов. Тримата бизнес партньори създават дружеството, за да разработват иновативни решения за земеделско производство и природощадящи бизнес начинания.


GGA събира екип от специалисти в различните направления с доказани възможности и резултати и ги привлича за съвместна работа по реализирането на колкото се може повече проекти. "В момента в света върви т.нар. Четвърта индустриална революция, която включва преминаването към зелени технологии, внедряването на дигиталните технологии и изобщо новостите във всичко. Те обхващат не само земеделието, но и засягат всяко едно направление, свързано с намаляването на въглеродните емисии, почистване на водите, третиране на отпадъци и съвременните форми на земеделие", обяснява Стоилов. "Вече все повече се говори за вертикални градини и стопанства, градско земеделие, чувствителността на качеството на храната става все по-осезаема в световен мащаб, а в същото време ние в България индустриално изоставяме."


Според него от тази гледна точка имаме перспектива да се позиционираме като един от центровете в Европа с повече развойна дейност и иновации и да се превърнем в съвременна страна, предлагаща съвременни и природосъобразни способи за производство, както и на храни, така и на материали. "Само че за да се случи това нещо, трябва да се фокусират усилия, капацитет, включително и научен, и предприемачески, и условията да се изпълнят. Това е целта ни."


Актуалният проект на GGA е този, с който Виктор Асенов печели отличието си - проследяемостта на храните. "Работата по системата се оказа обемна и трудоемка, но вече изглежда, че нещата ще започнат да се случват съвсем скоро", казва Стоилов и обяснява подробно как точно ще работи тя. "Като говорим за проследяемост, това не значи, че ще има поставени камери пред всяко растение, а по-скоро че всички възлови връзки между процесите ще бъдат документирани. Започваме от семената - дали са обработени с чисти препарати, дали не са изложени на рискове, замърсявания, след това дали са спазени съответните производствени процедури, накрая - че готовата продукция е транспортирана, обслужена и складирана адекватно. Цялата тази информация ще се записва в блокчейн, което гарантира истинността й поради невъзможност да се редактира допълнително. Когато крайният потребител отиде на щанда в магазина, чрез приложение на телефона си ще може да сканира QR кода на опаковката или кашона на съответния продукт. Т.е. идеята започва от семенцата на храните, които се садят тук и стига до касата, на която плаща потребителят." Стоилов дава пример от ежедневието - според него всеки може да има прекрасна ферма, но ако продукцията от нея бъде държана на паркинга на някоя хранителна верига в продължение на 6 часа на слънце, няма значение, че тя е било произведена качествено.


Разбира се, тук не става дума само за семената на плодовете и зеленчуците, а за всички видове храни, стигнали до магазина. Това ще ги направи прозрачни и потребителите ще могат да разберат какво например има в буркана с лютеница на щанда. "Така няма опасност никой да смени етикета 15 дни, преди да изтече срока на годност и продуктът да получи екстра 9.", смята Стоилов. "Все повече хора четат какво пише на етикетите, но знаят ли какво наистина стои зад тях - трудно е да се каже и да се гарантира! Не е новина, че има случаи на подмяна. Колко пъти говорим, че ядем месо от бразилския резерв от 1975 г., дошла партида от Полша със салмонела... никой не знае краставиците от Турция и Гърция къде и как са отгледани..."


Според партньорите, въвеждането на тази система ще доведе до печалба на самите производители, защото когато клиентите им знаят, че продукцията им е качествена, те ще я предпочетат. Но GGA са амбицирани да направят услугата полезна за ползващия я, т.е. за фермера, който вместо да се чуди какъв документ е нужно да пусне към съответния орган или кога точно да полее продукцията си, ще бъде улеснен от системата - тя ще е неговият дигитален асистент, произвеждащ документооборота, насочващ към изпълнението, даващ подсказки и съответно ще бъде, условно казано, управленец на процесите. "Хората искат да си гледат продукцията, а не да се отклоняват с документи", коментират партньорите.


Още по-мащабната идея


Какво е общото между краставиците, блокчейна и принципа 80/60

© Цветелина Белутова

Освен да помага на всички по веригата, системата за проследяване на храните има още една голяма идея - чрез нея всички малки производители да се обединят и да излязат на външния пазар с качествена продукция. Подобни или частично реализирани системи вече съществуват, но за момента само тази на GGA има потенциала да консолидира предприятия и да окрупни сектора. "Ако пет такива малки оранжерии като нашата произвеждат един сорт краставици, те могат да се съберат и да станат оранжерия от среден към голям тип. Когато някой чужденец влезе в системата ни, ще види, че е възможно да изкупи 150 тона краставици и така износът им да се улесни, а качеството им да е доказуемо", обяснява Асенов.


А според Стоилов преди Втората световна война България е била от малко страни, разполагала с хладилни вагони и на борсите в Германия и Англия родната ни продукция се е продавала без да питат за цената й. "А сега какво стана - земеделието ни се окрупни около технически култури, които са без добавена стойност за нас, а реално ние внасяме чушки, домати, магданоз и др. отвън. В момента малкия и среден земеделец няма поминък. Именно с такива иновации ще постигнем две цели - първо, ще върнем поминъка и второ, ще доближим храната до там, където се консумира. Няма да чакаме зелените домати от Гърция да пътуват и зреят в тира, а ще са тук, на 40 минути от веригите."


Дружеството е и за въвеждане на термина "свеж плод", основаващ се на световния принцип 80/60, или 80% от храната да идва от не повече от 60 минути разстояние. "Ако ние спомогнем този процес да се ускори тук, а не само да остане световна тенденция, на нашата маса ще има по-свежи и качествени продукти." Те са оптимисти, че все пак има перспективи и бъдещето е да се произвеждат плодове и зеленчуци и желаят да върнат дребния фермер на картата на Европа, вместо той само да жъне слънчоглед, царевица и жито. "Добавената стойност, от една страна, трябва да остава тук и от друга, българинът трябва да яде собствено производство."


Какво би ги спряло да се случи всичко това? Няма нещо, което да ги спре, сигурни са партньорите. Рано или късно това ще се случи, независимо от това дали ще го направят те или някой друг - пазарът ще го изиска. "Световните тенденции са такива, ние не можем да избягаме от тях, въпросът е дали ще сме в крак с тях или пак ще сме на опашката."


В момента GGA има контакт с изобретатели, авангардни развойни групи, стигнали до етап на разработки и готови да работят с екипи като техния, за да комерсиализират технологичните си решения. Те се надяват икономическата среда да им позволи да ги реализират и да разработят съответната демонстрационна инсталация, която да направи България и Източна Европа център за развойна дейност. Казват, че едва ли могат да се нарекат революционери, но са сигурни, че имат досег до иновации, които не само не са въведени тук, но и в Европа, а дори и света.


"Фермерите са най-важните хора в света - ако ги няма тях, няма да има нужда нито от доктори, нито от програмисти", обобщава накрая Виктор Асенов. "Няма да допускаме вариант да се провалим и ще се борим - даже не го споменаваме като опция! Ако не го правиш със сърце и страст, просто не го прави", усмихва се той.


*****


Знаете ли, че....


Проектът на Виктор Асенов е реализиран по схемата за инвестиции в земеделски стопанства от настоящата програма за развитие на селските райони, по която имаше висок интерес от кандидатите. По нея се подпомагат кандидатите, които инвестират в материални активи, включително сгради, съоръжения, машини и други, които водят до намаляване на производствените разходи, подобряване на енергийната ефективност, напояване, отводняване, повишение на производителността на труда, покриване на международни стандарти и др. В настоящата програма приоритетно се подпомагат инвестиции в секторите плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури, биологично производство и др. Насърчават се инвестиции в иновации, такива, които покриват екологични изисквания и водят до намаляване на вредните емисии,както и до създаването на нови работни места.

Още от Европа - Земеделие

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK