Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Младите фермери ще получат за близо 13 млн. лв. допълнително подпомагане

Младите фермери ще получат за близо 13 млн. лв. допълнително подпомагане

© Георги Кожухаров

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


Земеделското министерство е взело решение да увеличи сумата по схемата за подпомагане на млади земеделски производители в програмата за развитие на селските райони, съобщиха от институцията. Към нея ще бъде прибавен бюджет от 12.9 млн. лв., с което общото финансиране за стартиране на селскостопански бизнес от производители под 40 години ще надхвърли 55.9 млн. лв.


Така се очаква с новия бюджет да бъдат подкрепени още над 260 проекта, които вече са били подадени, но не са им стигнали точките, за да се класират. През миналата есен финансиране за стартиране на бизнес от млади производители получиха 853 стопани. Сумата на един кандидат е в размер на 25 хил. евро. От досега одобрените кандидатите основната част бяха фермери, искащи да развиват бизнес в биологичното производство. Сега според съобщението на агроведомството сред тези, които имат шанс да получат подпомагане от допълнителния транш, попадат и проектни предложения в животновъдството. "Младите фермери са акцент в политиките на подкрепа в настоящия програмен период. Такива ще бъдат и в следващия", коментира ресорният зам.-министър на земеделието Лозана Василева, цитирана от пресцентъра на ведомството.


Освен по схемата "Млад фермер" производителите под 40 години получават бонуси и по други мерки за подпомагане в програмата за развитие на селските райони. За тях има и добавки към директните плащания на площ. Тези инструменти се очаква да бъдат заложени и в новата Обща селскостопанска политика след 2020 г., като целта е да насърчат младите хора да навлязат в земеделието.


Според данни на ЕК в момента по-малко от 8% от европейските фермери са под 35 години. Същевременно най-голям дял и от предприемачите, и от работещите в сектора са хора в предпенсионна и пенсионна възраст. В края на януари европейският комисар по земеделието Януш Войчеховски отново повдигна въпроса с изчезването на малките стопанства и застаряването на работещите в тази сфера, цитирайки данни, според които за 10 години ЕС е изгубил 4 млн. ферми и в момента те са общо 10 млн.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK