Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Фонд "Земеделие" отпуска 35 млн. лв. кредити и субсидии за плодове и зеленчуци

5 млн. лв. ще бъдат отделени за търговци, предлагащи български оранжерийни зеленчуци

Фонд "Земеделие" отпуска 35 млн. лв. кредити и субсидии за плодове и зеленчуци

© Цветелина Белутова

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


35 млн. лв. ще бъдат насочени към сектор "плодове и зеленчуци" на прага на активния сезон за земеделска работа, става ясно от информация на фонд "Земеделие", който е провел заседание на управителния съвет. Сумата ще бъде разпределена като нисколихвени кредити за производители срещу залог от субсидия и като държавна помощ за локални търговци, продаващи български продукти.


Новината за новото подпомагане идва на фона на спорното решение на земеделското министерство да поиска всички търговски вериги да отделят търговска площ, на която да продават българска продукция, срещу което реагира и сдружението за модерна търговия, обединяващо големите търговски вериги в страната. В сряда земеделският министър Десислава Танева потвърди намерението си за прилагането на такава мяркa и дори нарече манипулация твърденията на търговците за последствията от нея.


Едната линия, която фонд "Земеделие" ще отпусне, е за 30 млн. лв. Те ще се разпределят като краткосрочни кредити за овощари и зеленчукопроизводители за тазгодишната реколта с лихва от 2% и срок за погасяване до юни следващата година. Тези кредити ще бъдат обезпечени с бъдещо получаване на субсидии по т.нар. обвързана подкрепа, осигуряваща допълнително финансиране за тези отрасли. Кандидатите за помощта трябва поне през последните три години да са подали заявление за получаване на субсидии. От въпросните 30 млн. лв, ще има 5 млн. лв, които ще бъдат насочени към оранжериите.


Други 5 млн.лв ще бъдат насочени към субсидии за сектора. Управителният съвет на фонд "Земеделие" е одобрил схема за подпомагане de minimis, която ще се разпределя на регионални търговски вериги, които имат най-малко три обекта в една или няколко съседни области. Те трябва да изкупуват оранжерийни зеленчуци - домати, краставици и пипер, от местни производители и да ги сортират, опаковат и продават в обектите. "Единичната ставка за подпомагане, предвидена за търговските обекти, е в размер на 600 лв. за домати, 400 лв. за краставици и 800 лв. за пипер. В калкулацията влизат част от разходите на тон, които кандидатът за помощта ще направи за
привеждането на продукцията в търговски вид", се казва в съобщение на фонд "Земеделие".

Още от Европа - Земеделие

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK