Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Започва кандидатстването за 40 млн. евро за биопроизводство

От средствата могат да се възползват сертифицирани производители на биопродукти, пчелари и животновъди

Започва кандидатстването за 40 млн. евро за биопроизводство

© Цветелина Белутова

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


Няколко години след като бе изчерпан финансовия ресурс за биопроизводство в програмата за развитие на селските райони, ще има прием на нови заявления по схемата "Биологично земеделие" след преразпределяне на средства от други пера в програмата. От днес биологичните производители ще могат да кандидатстват за 40 млн. евро, става ясно от информация на земеделското министерство. Помощта е насочена само към сертифицирани вече производители на биопродукция като от подпомагането са изключени всички стопанства, които са в преход към биопроизводство.


В съобщението на земеделското министерство се посочва, че от днес в рамките на кампанията за директни плащания на площ могат да бъдат подавани заявления за кандидатстване на подпомагане на биопроизводството. От средствата могат да се възползват сертифицирани производители, животновъди и пчелари. За средства е възможно да кандидатстват онези от тях, които досега не са получавали европейски финансиране и сега искат да поемат нов ангажимент. Друга възможност е средства да получат онези стопани, които вече са получавали европейски средства, но са приключили петгодишните си ангажименти или пък са в последната година на изпълнението им.


Въвежда се и ставка за намаляваща субсидия спрямо големината на обработваните площи, става ясно от информацията. Така ако кандидатът обработва до 50 хектара, ще може да получи 100% от ставката, между 50 и 65 хектара подпомагането ще бъде 50%, а за всеки следващ хектар над 65 хектара подпомагането ще е 10%.


Кандидатите, които досега не са получавали еврофинансиране или пък са приключили петгодишните си ангажименти и отглеждат зеленчуци, трайни насаждения, рози, животни и пчелни семейства ще получат досегашното плащане по стария ред, се казва още в информацията.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  Дневник, ще ви помоля за такива важни новини да слагате линкове

  Бог да благослови Америка за България!
 2. 2 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2032 Любопитно

  Това добре, ама има остра нужда от значително укрепване на инфраструктура за сертификация и проверка.
  А за зърнарите колко са милионите?

 3. 3 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  Мда... Явно трябва да се пита на гише, със спецовете на място... И то не толкова за парите, а за сертифицирането, лицензирането и т.н. как става

  Бог да благослови Америка за България!
 4. 4 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Кандидатите-прасчовци вече са готови с 50фирми х 50 хектара.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK