Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Новият дом на малките големи герои

С европейско финансиране край Костинброд се изгражда осмият център в света за деца, преболедували онкологични заболявания

Така ще изглежда центърът за деца с онкохематологични заболявания в село Опицвет, който предстои да бъде открит в следващите месеци. Той е едва осмият такъв в света.

© Сдружение

Така ще изглежда центърът за деца с онкохематологични заболявания в село Опицвет, който предстои да бъде открит в следващите месеци. Той е едва осмият такъв в света.

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


".... Щом си с мен, вярвам пак... Щом си с мен, аз мечтая на глас..."
Рефренът е част от песента "Щом си с мен" от 2014 г., която някои от популярните лица в българската поп музика, сред които Дичо, Поли Генова, Виктория Терзийска и други, посветиха на децата с онкохематологични заболявания в България. А шест години по-късно, едно от нещата, за които те мечтаеха на глас, е на път да се осъществи.


Само след няколко месеца край Костинброд ще заработи център за деца, преборили онкологични заболявания, който се изгражда с финансиране от европейската програма за развитие на селските райони и с помощта на безброй хора и фирми, дарили средства, труд и материали, за да може той да бъде факт. Мястото, което ще е едва осмото от този тип в света, ще се ползва от децата и техните родители за психическото и физическо възстановяване след най-тежката битка, която са водили- за оцеляване.


*Текстът е част от поредица с истории, в които е използвано успешно европейско финансиране

Планът е амбициозен: новият дом за малките големи герои ще е място за срещи, споделени мигове, взаимопомощ, различни терапии и програми. Целта: да се подпомогне социалната адаптация след годините на болничен престой и връщането към обичайния живот. Истинската промяна обаче ще дойде от изграждането на комплексна грижа за тези деца и техните семейства в периода след тежките медицински процедури, каквато в момента изцяло липсва.
В началото бе мечтата


Годишно между 150 и 200 българчета от 0 до 18 години получават смразяващата диагноза "рак". В най-честия случай: остра лимфобластна левкемия. Шансовете за пълно излекуване са високи, но битката е тежка и преминава в години на хирургически интервенции, силни медикаменти, лъче и химиотерапии. Мигът, преобръщащ живота на цели семейства, поставя началото на цял период, съпътстван от болка, страх, изтощение, надежда и мечти. И сблъсък с реалността в една закостеняла система, в която административните недъзи са прекалено много.


Новият дом на малките големи герои

© Цветелина Белутова

Именно такава съдба събира преди около 10 години семейства с болни деца и поставя началото на Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания". "Ние сме родители, които искахме да променим нещата. Болни деца, за съжаление, винаги ще има", разказва за първите стъпки Петя Александрова от ръководството на организацията.


През този десетгодишен период, Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания" развива различни инициативи, свързани както с правата на децата, водещи битка за живот, така и за психологическата помощ и социална адаптация на тях и техните семейства. Организацията стопанисва единственият дневен център за подкрепа на лекуващи се малки пациенти, който се намира в детската хематология в столичната болница "Царица Йоанна". Сътрудничи си и с другите две болници, специализирани в онкохематологични заболявания в страната, които се намират в Пловдив и Варна. Организира детски лагери за деца, сблъскали се с рак, участва и в олимпиадата за тях, която се провежда в Москва. Обменя добри практики с много международни организации в сферата.


Но най-големият проект на сдружението още от самото начало е да се създаде възстановителен център за деца, в който да бъде оказвана подкрепа на тези семейства в периода след тежките медицински интервенции- помощ, каквато не съществува в момента в страната.


Разцветът на Опицвет


Новият дом на малките големи герои

© Цветелина Белутова

Идеята за изграждането на възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания, който ще бъде не само първият в България, но и единствен на Балканите и едва осми в света от този тип, започва да се реализира на практика преди около пет години, разказва Пламен Белчев от сдружението. Тогава организацията закупува терен от 3.6 дка в края на костинбродското село Опицвет, където той трябва да се изгради.


Парцелът не е избран случайно: районът е част от екомрежата "Натура 2000" с чист въздух и много възможности за дейности в планината. В непосредствена близост се намират язовир и конна база, където също могат да се провеждат занимания. Основното финансиране за самото строителство идва чрез европейските фондове. През 2018 г. сдружението печели проект по програмата за развитие на селските райони на стойност 2 млн. евро по познатата като "общинска" мярка схема за подпомагане- за инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура. Безвъзмездната помощ е на 100% от допустимите разходи.


Така още същата година е направена първата копка на центъра, който ще включва седем къщички, в които ще се настаняват семейства, сграда, в която ще има хотелска част, столова, кухня, зали за занимания в малки и по-големи групи, места за индивидуални терапии. Отвън е предвиден озеленен двор с басейн, барбекю зона и сцена за изяви на децата. В базата се изгражда и параклис. Общият капацитет е за 40 души. "Имаме сондаж, термопомпи, целта е центърът да се ползва целогодишно", разказва още Белчев.


Строителството на центъра вече е в напреднал етап като се очаква той да бъде завършен в следващите месец- два. Тъй като финансирането по програмата не е достатъчно за покриване на всички разходи, изграждането се прави и с допълнителни дарения от много граждани и фирми. В каузата се е включила община Костинброд, която освен подпомагане, е освободила сдружението от редица такси, проектът е изготвен безвъзмездно от архитект Мариета Браделева, много фирми са доставяли материали и са финансирали различни дейности. Във финалното оформление участват и известни имена от изкуството. "Например иконостасът в параклиса ще бъде на проф. Валентин Лилов от Националната художествена академия, иконите ще бъдат дарение от Борис Маскръчки", изброява Белчев.


Новият дом на малките големи герои

© Цветелина Белутова

Срещу бъдещата база е изграден и център за спорт и игра, финансиран с дарение от бившия капитан на националния отбор по футбол Стилиян Петров, който вече се ползва от децата и в който се провеждат различни занимания и празници като рождени дни и др. Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания" притежава и терен от около 7 декара в района, където се изгражда земеделско стопанство: там вече са засадени овощни дръвчета, ще има парници за зеленчуци, които освен за производството на храна, ще се ползват и за терапия на децата и техните семейства и запознаване с фермерските практики.


Очаква се новият център да отвори над 20 постоянни работни места, сред които за висококвалифицирани специалисти, които ще работят със семействата, както и за помощен персонал - в кухнята, поддръжката и др. В него ще има и медицинско лице.


Програми за деца и родители


След завършването на центъра ще започнат да се организират детски лагери за деца и техните семейства като това ще става след препоръка от медиците, които ги лекуват. Става въпрос за програми от по 7-10 дни, които ще се провеждат целогодишно и ще са безплатни за семействата. Издръжката на центъра в първите две години ще бъде по норвежката програма за сътрудничество като през този период ще се изготви и усъвършенства методология за работа с децата и семействата. След това се предвижда финансирането да се случва от държавата като социална услуга, а насочването на деца към центъра да се случва от социалните служби и след препоръка от медиците.


Целта е с излекуваните деца, родителите и другите деца в семействата да работят специалисти, които да изготвят индивидуална социална оценка и да оказват необходимата психологическа помощ след преживяното дълго лечение. Това трябва да помогне и на децата да се социализират наново към ежедневния живот.


Сред заниманията, които са планирани, са различни арттерапии, спортни занимания, сценични изяви, дейности в природата, лагерни огньове, забавления, игри, лекции за родители и др. "Искаме семействата да си създават контакти, децата са приятелчета, ние сме едно общество, едно голямо семейство", казва Петя Александрова. По думите й организацията поддържа контакти и с другите такива центрове по света като на следващ етап се планира и обмен на деца - посещение на чужди деца в центъра в Опицвет, както и на български деца в чужбина.


Сдружението има и идея да създаде програма за оказване на подкрепа на родителите, изгубили дете. Както и евентуално разширение на центъра на един по-следващ етап.


Това, което е голямата цел обаче, е да бъде променен моделът, по който се оказва помощ на тези деца. Битката с тежки онкологични заболявания е и психическо изпитание за цялото семейство, в което дори понякога се оказва, че децата са по-силни. И знак, че истинската победа може да бъде постигната заедно.


*Знаете ли, че....


Проектът на Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания" се изпълнява по подмярка "Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура" от програмата за развитие на селските райони в периода 2014-2020 г., която осигурява до максимум 3 млн. евро безвъзмездно финансиране за проекти.


По схемата, която е една от най-атрактивните в програмата, могат да се правят инвестиции в улична и ВиК инфраструктура, площи за широко обществено ползване, ремонти на училища, детски градини, спортни съоръжения, социална инфраструктура за услуги, обекти, свързани с културния живот и др . Кандидатите за подпомагането могат да бъдат малки общини, ВиК дружества, читалища и организации с нестопанска цел.
Европейската програма осигурява 100% финансиране на разходите за дейности, които след извършване на инвестицията не генерират нетни приходи. Максималната сума за един кандидат по мярката може да бъде 3 млн. евро в направлението, свързано с ремонти на улична и ВиК инфраструктура, 2 млн. евро - за социална инфраструктура, и 1 млн. евро за образователна инфраструктура.


---
Тук може да видите изданието на Икономедиа с 10-те успешни земеделски проекта, финансирани по Програмата за развитие на селските райони. Ще ви бъдем благодарни ако се запознаете с изданието и отделите няколко минути за нашата онлайн анкета, до която може да достигнете чрез този линк. Трима от попълнилите анкетата, определени чрез жребий на 30 юни 2020 г., ще получат награда - едногодишен дигитален абонамент за Капитал.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на black_recluse
  black_recluse
  Рейтинг: 567 Неутрално
 2. 2 Профил на net
  net
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Браво!
  Дано по-малко нуждаещи се има, обаче!

 3. 3 Профил на Дим Дим
  Дим Дим
  Рейтинг: 897 Неутрално

  ДОри в нелепи държави като нашата си струва, защото има ХОРА. Браво на всички замесени в това и всички дарители, бих се включил но не знаех за строежа

  ще се оправим...сами
 4. 4 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Малко малък ми с струва този дом. Богаташите в България имат по-големи домове с по-голяма градина и повече екстри. А тук само басейн. Къде е тенискортът? Къде е игрището?

  ДБ=БКП
 5. 5 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#4] от "anonim440":

  "Къде е тенискортът? Къде е игрището?"

  Е как къде? В Барселона...

 6. 6 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Нещо като къщи за тъщи ли!?

  Щом е с европейски пари работата е ясна - гранд корупция замаскирана зад добри намерения.

 7. 7 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Имам един лееееко страничен въпрос. Какво има в тая местност и тия села Опицвет, Безден и т.н. Въртят ми се някакви спомени, от преди проекта за който става въпрос в тая статия. Нещо за строеж на лагер за наркомани, за емигранти, за депо за отпадъци, където да стоварват безкрайният софийски боклук. Тия работи назад в годините, не съвсем скоро. Може и да си фантазирам и това да не са реални спомени? Припомнете ми! Явно всичките тия опити да се "оползотворяват" части от местността имат някаква връзка помежду си и едва ли е различна от финансов интерес и се чудя дали финансовият интерес и прокарването на някои от тези проекти не е на конкретно лице. Политик, бизнесмен?

  мурзилка
 8. 8 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  П.П. Предишните намерения бяха стопирани с протести, ако си спомням правилно.

  мурзилка
 9. 9 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  А да, сетих се и че е имало фабрика на наркотици там.

  мурзилка
 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#4] от "anonim440":

  Я погледни първата снимка отново...

 11. 11 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 358 Неутрално

  До коментар [#7] от "Маршалов":

  По мои спомени в Опицвет беше открита нарколаборатория. Една съдийка пред пенсия оневини собственика като 600кг. амфетамин го призна за собствена употреба, а не за търговия. С това се размина с условна присъда.

 12. 12 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#7] от "Маршалов":По мои спомени в Опицвет беше открита нарколаборатория. Една съдийка пред пенсия оневини собственика като 600кг. амфетамин го призна за собствена употреба, а не за търговия. С това се размина с условна присъда.
  —цитат от коментар 11 на Пламен Данаилов


  Явно има активен български гражданин в това село, с протекции навсякъде във властта и постоянно, активно търсещ начини за обогатяване, без значение дали това ще е полезно или вредно за съселяните му и за страната като цяло.

  мурзилка
 13. 13 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Току що ми дойде на акъла и "аферата Костинброд".

  мурзилка
 14. 14 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Много апетити има да се прецака Натура 2000 и като не минаха преките бизнесинтереси с вили и хотели и други такива строежи, се минава на лагери за деца с проблеми. Важното е да се строи, пък с какви оправдания има ли значение. Каквото мине пред публиката.

  мурзилка
 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  И аз не разбрах защо точно Костинброд/Опицвет. Имаше някакъв намек за чист въздух, но все ми се струва, че има и по атрактивни места в страната.
  Но...сдружението така е решило, все пак си е тяхна организация и дано да се получи нещо добро.

 16. 16 Профил на TanitaS
  TanitaS
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Браво, дано все по-малко деца да се нуждаят от този дом.

  TanitaS
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  За такива проекти, само на европейско финансиране се надяваме.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK