Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

От дребното стопанство до търговските вериги

С помощта на фондация и еврофондовете братята Кибритови от Пловдивско управляват 7 дка оранжерии и 140 дка царевица

От дребното стопанство до търговските вериги

© Цветелина Белутова

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


Пловдивското село Пъдарско е известно най-вече с факта, че около него се намират най-мощните радиопредаватели за къси вълни в страната. А една стара легенда гласи, че името му идва от названието "пъдари" - хората, опазвали някога селскостопанската продукция. Дали това е истина или не, няма значение. Но е факт, че в Пъдарско има традиции и добри условия за земеделие, най-вече в отглеждането на плодове и зеленчуци.


Текстът е част от поредица предприемачески истории, за които е ползвано успешно европейско финансиране

Там, точно в този район, е поставено началото и на земеделската история на семейство Кибритови. Oсновна роля в нея има фондация "Земята - източник на доходи", която от години се бори за интеграция на ромите чрез икономически инициативи. Фондацията закупува земеделска земя на бедни ромски семейства с цел стартиране на дребен бизнес в селското стопанство, а те я изплащат впоследствие и получават собственост върху нея. Преди повече от 15 години сдружението започва да помага на фамилията в Пъдарско, осигурявайки им малък парцел в родното село. След няколко реколти пипер от него, които се оказват успешни, бизнесът е предаден от родителите в ръцете на завършващите по това време гимназия братя Ангел и Янко.


Днес двамата мъже с помощта на фондацията и много труд са успели да създадат стопанство с над 7 декара оранжерии за различни зеленчуци и още 140 декара, върху които се отглежда царевица, извървявайки пътя от дребен производител до доставчик на основни търговски фирми и вериги хипермаркети в страната. Ключов момент в растежа се оказва инвестиция от Програмата за развитие на селските райони чрез мярката за подпомагане на млади фермери. Историята включва работен ден от 6 до 20-21 часа, много усилия от роднини и планове за разширение още в текущата година.
Традиция или случайност


Години наред семейство Кибритови се занимава с традиционното препитание в района около Пловдив - отглеждането на зеленчуци. Преди около 15 години братята Ангел и Янко Кибритови, които са само с една година разлика във възрастта, са в последните класове на гимназията, когато техният баща решава да опита сезонна работа в строителството във Великобритания. "Имахме 4-5 декара с пипер, който вече беше засаден, когато татко реши да замине", спомня си днес по-малкият брат, Ангел. "Тогава той го остави на нас, трябваше да го доизгледаме и продадем", казва още той. В предходни години двете момчета са помагали на своите родители в земеделската работа, но тази реколта е по-различна, защото за пръв път им се налага да поемат цялата отговорност. Така предимно с работа след училище експериментът се оказва успешен. Подходящото време и грижи носят добър добив, а земеделската продукция е продадена изцяло. Добрият резултат и интересът на братята към земеделието водят и до логичната следваща стъпка - те решават да се заемат по-активно с бизнеса на своите родители още след завършването на средното си образование. Първоначално семейството отглежда само пипер на малки парцели, купени с помощта на фондацията, но през годините разширява постепенно стопанството, включително и със земи, взети под аренда. В тази дейност се включват цялото семейство Кибритови. Още след първите години в бизнеса обаче двамата братя решават да направят промени в него, преминавайки от производство на открито към оранжерии с целогодишна дейност. "Смятаме, че така е по-сигурно", разказва за тази стъпка Ангел Кибритов.

От дребното стопанство до търговските вериги

© Цветелина Белутова


Пътят е дълъг и изисква много личен труд и усилия. А за промяната спомага и европейската Програма за развитие на селските райони. Още през 2009 г. 23-годишният по това време Ангел Кибритов печели финансиране по схемата "Млад фермер", осигуряваща начален капитал 25 хил. евро за стартиране и развитие на бизнес на стопани до 40-годишна възраст.


Проектът по програмата е подготвен с помощта на фондация "Земята - източник на доходи" и е сред първите одобрени за областта.


В период на растеж


Финансирането от европейската програма е ползвано за увеличаване на стопанството, земеделска техника и напояване, което е ключово за оранжерийния сектор. Така в последните 10 години двамата братя правят все по-уверени крачки към разширение и утвърждаване на бизнеса. Заради ниската изкупна цена и нуждата от много работници за прибирането на реколтата Ангел и Янко Кибритови се отказват от отглеждането на пипер. На няколко парцела в района на Пъдарско с обща площ от около седем декара обаче те създават около 15 малки оранжерии, в които се отглеждат корнишони, салати, лук, чесън, репички и други зеленчуци. "През последните години ги увеличихме до 19, но имаше буря, която събори някои от тях", разказва за трудностите в бизнеса Ангел Кибритов, допълвайки, че все ще ги изградят наново с цел евентуално да бъдат увеличени до 20.


Новият бизнес модел освен преминаване към "закрито" производство включва и промяна в търговията. В първоначалните си години в бизнеса братята са продавали почти изцяло продукцията си на големите зеленчукови борси в Южна България - в Плодовитово и Първенец. През годините обаче успяват да създадат свои контакти с търговци и напоследък все по-рядко ходят на тържищата, включително и заради липсата на време. В момента продукцията от оранжериите се реализира основно чрез три компании за търговия на едро, които работят с големите вериги супермаркети в страната. От 2016 г. братята си партнират и с търговската верига "Метро", включително и за отглеждане на зеленчуци от уникални български сортове. Сега около 90% от продукцията се продава чрез тези партньори, разказва Ангел Кибритов.


От дребното стопанство до търговските вериги

© Цветелина Белутова

В последните години в оранжериите на Кибритови основното производство е на корнишони. Освен че имат най-голям дял от насажденията, продукцията от тях е и около 15 тона от декар. Другите отглеждани култури се променят периодично както заради добрите земеделски практики, така и според търсенето и пазара. Сред тях има салати, лук, чесън, репички и други.


Втората част от бизнеса на Кибритови в последните години е и отглеждането на царевица. Братята обработват около 130 декара взета под аренда земя в района на Пъдарско, като продукцията се продава на търговци и ферми за патици в района на Пловдив, който заедно с Хасково и Стара Загора са основните области, където се отглеждат тези птици и се произвеждат гъши и патешки дроб в страната.

От дребното стопанство до търговските вериги

© Цветелина Белутова

За съхранението на царевицата се използва селскостопанска база в Пъдарско, която е собственост на друг фермер. "Всички се познаваме и си помагаме", разказва Ангел Кибритов. Стопанството на Кибритови получава и европейски директни плащания на площ, включително и по линия на оранжерийното производство. Средствата се инвестират в развитието на дейността.


Дългият работен ден


За седемте декара с оранжерии и засадените площи с царевица се грижат основно двамата братя. "Разпределили сме си работата, но като цяло всеки прави това, което е необходимо за деня", разказва по-големият брат, Янко Кибритов. Този режим обаче означава почти постоянна заетост - сутринта работата е основно в оранжериите и започва около 6 часа. "По обед тръгваме с бусовете да предаваме продукцията, а вечер след 18 часа, когато захладнее, извършваме и поливки", разказва Ангел. В по-честия случай Янко се грижи за насажденията с царевица. Но точно разпределение на дейностите няма, всичко зависи от ежедневните задачи, а и сезона. Освен грижите за растенията двамата братя са изградили основно със собствен труд и самите оранжерии. По техни оценки инвестицията в едно съоръжение от този тип е между 7 и 10 хил. лв.


В общия бизнес с труд често се включват и други роднини - основно съпругите и родителите на братята, но предимно през почивните дни и вечер, тъй като те работят и на други места. "Понякога имаме по един-двама работници", разказва Ангел, допълвайки, че най-често това е в пиковите дни за прибирането на реколтата. Казусът със сезонните работници обаче, както навсякъде в България, е сложен и в този район. Причината е, че огромна част от хората с умения предпочитат да работят в други европейски държави заради по-високото заплащане. Дотолкова, че според Ангел Кибритов голяма част от жителите в района всъщност са в чужбина. "Моите роднини и приятели 80% не са тук. Има такива, които работят в Англия, в Кипър, в Германия, в Холандия, а е толкова малко село", разказва той. По думите му не само баща му, а и брат му също е опитвал работа в други държави, но като цяло предпочитанията на цялото семейство са да останат в България.


Планове за разширение


От дребното стопанство до търговските вериги

© Цветелина Белутова

Освен възстановяване на унищожените от бурите оранжерии плановете на Кибритови включват и разширение на стопанството още през тази година. Към насажденията с царевица от 170 декара трябва да бъдат добавени още, с което общата площ да надхвърли 200 декара. На този етап братята не планират отглеждането на други култури извън зеленчуците и царевицата. Това, в което са сигурни обаче, е, че искат да останат в България и да се занимават със селско стопанство. "Това е трудният път. Лесният е на терминал 2 на софийското летище и в чужбина, но няма да го изберем", казва Ангел Кибритов.


*****
Знаете ли, че...


Янко Кибритов е сред първите производители в Пловдивска област, който печели проект по схемата "Млад фермер" от Програмата за развитие на селските райони в периода 2007 - 2013 г. Мярката осигурява финансиране до 50 хил. лв. на млади земеделски производители до 40 години да стартират и развият бизнес в селското стопанство. През годините схемата се превърна в една от най-атрактивните в програмата и беше продължена и в настоящия програмен период. Данните от 2019 г. сочат, че в последния прием на такива проекти е имало висок интерес, като кандидатите са били над 1830, а поисканата субсидия представлява 130% от бюджета по схемата. Основната част от подкрепените по схемата инвестиции са в секторите на зеленчукопроизводството и овощарството, както и отглеждането на биологични култури, се вижда от данните на фонд "Земеделие".


В настоящия програмен период Общата селскостопанска политика на ЕС подкрепя младите земеделски производители до 40 години и чрез директните плащания на площ. Те получават добавки към тези субсидии за първите заявени 300 декара за подпомагане, като те са на стойност 50% от годишното плащане на декар в конкретната кампания.
---
Тук може да видите изданието на Икономедиа с 10-те успешни земеделски проекта, финансирани по Програмата за развитие на селските райони. Ще ви бъдем благодарни ако се запознаете с изданието и отделите няколко минути за нашата онлайн анкета, до която може да достигнете чрез този линк. Трима от попълнилите анкетата, определени чрез жребий на 30 юни 2020 г., ще получат награда - едногодишен дигитален абонамент за Капитал.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 289 Неутрално
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  ЕС с програмите за млади фермери дискриминира старите фермери - факт!
  Хората масово прехвърлят всичко на младите за едната субсидия.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Бразилските братя Кибритови от Пъдарско строшиха мивката. Завършили средно, бачкат, чак успешен бизнес развиват. Евалата им правим.
  Не вервах, че ще го чуя това за циганин, но живота е пълен с изненади.
  А дано и други от етноса да ги последват.

 4. 4 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Изкарват с честен труд парите си тия роми,
  което е достойно за уважение. Браво!

 5. 5 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3139 Любопитно

  Еми браво, не знаех, че има такава фондация, ей такива неща трябва да се мислят за интеграция на братята цигани, а не да се дават парите на местните им дерибеи.

 6. 6 Профил на Nach
  Nach
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Което си е очевидно и за похвала си е така. С труд и упоритост нещата се получават, независимо от каква раса и пол си.

 7. 7 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  Браво. Да са живи и здрави. По притеснителното е, че и в дописката и в коментарите (до сега ) се набляга че са роми. А това не е добре. Успеха им се дължи предимно на лични качества (и подкрепа от фондацията разбира се) Защото, ако продължава това делене, след време, може да повторят българското Възраждане, със вдичките последствия за ”държавотворният етнос”.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 8. 8 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  До коментар [#7] от "DDR":

  Аз съм на мнение, че правилно се набляга на това, че са роми. Точно ромите трябва да видят, че роми могат да печелят субсидии от еврофондовете и роми с труд могат да изградят собствен бизнес, който сами да развиват и от който да се препитават.
  Е, не пречи и това, че доста българи се изказват похвално за това начинание. Това също е добре да бъде видяно от ромите.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 9. 9 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2196 Любопитно

  До коментар [#8] от "Darulio":

  Тези роми, които могат да научат за тези прогрсми, те не научават от врстниците а по други пътища. Останалите, не ги интересуват вестниците.😉 Излишно е да се натъртва, кой какъв бил. Личните качества са в основата на всичко. Апропо, там където братята са завършили образованието си, дали е имало родители, дето са викали, че ще си преместят децата в друго училище, ако има ромчета в класа? Това е много важен момент.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 10. 10 Профил на Катапулт
  Катапулт
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Вдъхновяващо.

  Impossible Is Nothing
 11. 11 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Да са живии здрави и успехи!

  Модератора е неадекватен!
 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Да разглеждаме този материал, като пример, че т.н. интегриране не е кауза пердута.
  А за конкретните младежи - поздравления. Това може и трябва да е пример далеч не само за циганските младежи, а и за всеки, който иска да живее добре с труда си.

 13. 13 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Браво!
  Тази предприемчивост е в основата на всяка развита държава.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK