Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Отваря се прием на проекти на местни инициативни групи в селата

Бюджетът по две схеми от програмата за развитие на селските райони е за близо 10 млн. лв.

Отваря се прием на проекти на местни инициативни групи в селата

© Надежда Чипева

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


Местните инициативни групи ще могат да кандидатстват с проекти по две схеми от програмата за развитие на селските райони, чийто общ бюджет наближава 10 млн. лв. Това става ясно от публикувана информация на земеделското министерство. В някои от случаите приемите приключват до края на юли, а при други ще бъдат до изчерпване на бюджета.


От началото на юни стартира приемът по мярката "Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи", който е част от схемата "Водено от общностите местно развитие" в Програмата за развитие на селските райони, става ясно от информация на агроведомството. Целта е чрез тези проекти да се насърчат социалното приобщаване, сътрудничеството в рамките на ЕС, икономическото развитие, както и трансферът на иновации и добри практики в селските райони. От информацията става ясно, че ще приемат проекти по две процедури - за подготвителни дейности и за вътрешнотериториално и транснационално сътрудничество. Проектите за сътрудничество предвиждат изпълнение на съвместни дейности, например създаване на общи продукти и услуги, информационни и маркетингови кампании, дейности, насочени към съхраняване и популяризиране на културната и историческата идентичност, въвеждане в практиката на иновативни за селските райони на България дейности, които успешно се прилагат в ЕС, и др., казват от агроведомството. Общият бюджет е 7.82 млн. лв.


По процедурата за подготвителни дейности са предвидени близо 934 хил. лв. Максималната субсидия е 10 хил. евро, ако проектът се изпълнява само в България, и 25 хил. евро, когато е на територията на ЕС. И по двете процедури допустимите кандидати са местни инициативни групи, които изпълняват стратегии за водено от общността местно развитие. Кандидатстването по схемите е до изчерпване на бюджета, като крайната дата за това е 31 декември 2021 г., сочат условията по мярката.
От юни стартира и прием на малки пилотни проекти по подмярката "Помощ за подготвителни дейности", като целта е да се популяризират подходът ВОМР и местната идентичност. С реализацията на проектите районите могат да се оживят, като се създаде административен капацитет и проектен опит на териториите на местни инициативни групи, които не са получили финансиране за прилагане на стратегии за ВОМР през настоящия програмен период, съобщава агроведомството.


В тази процедура, която ще продължи до края на юли, допустимите кандидати са местни инициативни групи, които са разработили стратегии за водено от общността местно развитие, но не са били одобрени по подмярката "Прилагане на операции в рамките на стратегии ВОМР". Чрез изпълнението на малки пилотни проекти по обявения прием териториите на тези МИГ ще получат европейско финансиране за важни за общността проекти, свързани с културния и социалния живот, местната идентичност, опазване на природните и историческите забележителности в общините, съхраняване на традиционни занаяти и др., съобщават от земеделското министерство. Отпуснатият бюджет е за 1.26 млн. лв., като минималната стойност на разходите за един проект е 5000 евро, а максималната - 15 хил. евро. Безвъзмездното финансиране е 100% от допустимите разходи.


Местното развитие в селските райони е сред основните приоритети на Общата селскостопанска политика на ЕС, като в бюджетите на програмите за развитие на селските райони във всички държави членки има гарантирани средства, които могат да се използват само за тази цел.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK