Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Новата Обща селскостопанска политика на ЕС ще действа от 2022 г.

Съветът на ЕС и европарламентът постигнаха споразумение за двегодишен преходен период

Новата Обща селскостопанска политика на ЕС ще действа от 2022 г.

© Надежда Чипева

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


Новата Обща селскостопанска политика на ЕС ще започне да действа през 2022 г., след като във вторник бе постигнато споразумение за въвеждане на двегодишен преход между настоящата и бъдещата политика. Това става ясно от съобщение на съвета на ЕС. През този период ще продължи изплащането на подпомагане на фермерите, но спрямо настоящата правна рамка.


"Удължаването на настоящите правила за още две години и до приемането и прилагането на новата Обща селскостопанска политика дава много необходимата предсказуемост и сигурност на всички земеделски производители в цяла Европа по време на кризата с COVID-19", казва в официалното съобщение хърватският земеделски министър Мария Вучкович, която от началото на тази година е ротационен председател на съвета на земеделските министри и от днес предаде поста на германския си колега.


"ЕС ще продължи да финансира програмите за развитие на селските райони и да предоставя подкрепа на европейските фермери чрез директни плащания, като същевременно гарантира плавен преход към следващия период на Общата селскостопанска политика", казва още тя.
Удължаването на преходния период до две години беше очаквано предвид забавянето в преговорите не само за Общата селскостопанска политика, но и въобще за общия бюджет на ЕС, включително и по линия на планираната амбициозна зелена сделка и пандемията от коронавирус, която нанася тежки икономически щети.


Още в началото на годината бе въведен едногодишен срок до 2021 г., в който да се отложи действието на новите правила. Именно дотогава и държавите членки трябваше да изготвят т.нар. стратегически планове - ключов нововъведен документ, на чиято основа ще се разпределя финансирането на селското стопанство на национално ниво. Сега след удължаването на преходния период правителствата ще имат по-дълъг срок на подготовка на стратегическите планове, чието прилагане ще започне след одобрението им от ЕК.


Постигнатото споразумение между държавите членки и Европейския парламент за двегодишния преходен период ще бъде официализирано до края на годината. Дотогава се планира и публикуването на регламент с правилата, които ще действат през него.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK