Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените мнения и становища обаче са само на автора (авторите) и не отразяват непременно мнението и становището на Европейския съюз. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган носят отговорност за тях.
Европейския съюз

Зърнопроизводителите за първи път могат да кандидатстват за помощи за застраховане

Ще се покриват част от разходите за застрахователни премии, мярката важи и за плодове, зеленчуци, тютюн, етерични култури

Зърнопроизводителите за първи път могат да кандидатстват за помощи за застраховане

© Надежда ЧипеваНа фона на миналогодишната суша, която тежко засегна "житницата на България" - Добруджа, и доведе до сериозен спад в производството на зърно, в петък от фонд "Земеделие" съобщиха, че за първи път този бранш ще бъде включен в помощта за съфинансиране на застрахователни премии при застраховка на селскостопанска продукция. За схемата, за която са отделени 5 млн. лв., ще се кандидатства от 15 март до 30 юли. Другите браншове, които могат да се възползват от нея, са овощарство, зеленчукопроизводство, тютюнопроизводство и отглеждане на етерични култури, става ясно от информацията.


Подаването на документи се извършва в областните дирекции по земеделие като сумите и условията варират според отглежданата култура. Така например максималният размер на подкрепата, която може да получи един фермер, който отглежда овощни, зеленчукови, етерично-маслени култури и тютюн, е до 65% от стойността на застрахователната премия. А ограниченията при сумите са до 195 лв./ха при размер на застрахователната премия от 300 лв./ха.


Сумите за пшеница, ечемик, рапица, слънчоглед и царевица са по-ниски. Стопаните могат да получат до 35% от стойността на премията и до 21 лв./ха при размер на застрахователната премия от 60 лв./ха. Има и прагове за обработваните земи - те трябва да бъдат най-малко между 0.1 и 0.5 ха при плодове, зеленчуци, тютюн и етерични култури. В зърнения сектор производителите се подпомагат до първите 2 хил. ха от обработваемите земи, е заложено още в условията.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK