Предвижда се кредитна система и за гимназиите

Предвижда се кредитна система и за гимназиите

© Юлия ЛазароваКредитна система, каквато има в университетите, ще залегне и в средното, и в професионалното образование. Промяната е предвидена в новия проектозакон за училищното образование, пише "Труд". Изданието се позовава на министъра на образованието и науката Анелия Клисарова.


Наред с оценките учениците ще получават кредити за часове по някои от дисциплините. Кредитите ще позволяват ученикът да не посещава отново уроци, които вече е взел. Въвеждането им според Анелия Клисарова ще доведе до намаляване на времето, нужно за обучение по дадена професия. Кредитите от първата изучавана специалност ще могат да се прехвърлят във втора и по този начин няма да се учи отново същото. Клисарова дава пример, според който, ако дадено дете е учило за готвач, но реши да стане барман, кредитите ще дадат възможност за по-бързото му преквалифициране.


Първата основна цел на новия закон по думите на Клисарова ще бъде увеличаването на обхвата на децата, които отиват в училище, и намаляване на незавършващите средно образование. Следващата цел щяла да бъде засилване на ролята на професионалното ориентиране и личностното развитие на учениците. Според министъра професионалното ориентиране трябва да започне от 4-ти клас.


Новият проектозакон за средното образование щял да предвижда двустепенен гимназиален клас. Основно образование ще се завършва в седми клас. След това започва първият гимназиален етап - от осми до десети клас. Вторият гимназиален етап ще бъде от единайсти до дванайсти клас. Учениците, които решат да прекъснат училище преди завършването на средното образование, ще могат да направят това и ще имат възможността да усвоят професия. Ако решат, те ще могат да се върнат в училище, за да получат образователна степен.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK