Ре:дизайн в нюзрума на "Дневник"

Изрисуваната керемида от Адриана Илкова ще носи късмет на редакцията на "Дневник" през 2014 г.

© Анелия Николова

Изрисуваната керемида от Адриана Илкова ще носи късмет на редакцията на "Дневник" през 2014 г.Когато се омъжих, попаднах в семейство с установени традиции в устойчивия начин на живот, при нас обичайно много неща намират втори живот, защото и за мен това стана нещо нормално и естествено," споделя Диана Илкова след като получи първата награда във фотоконкурса "Ре:Дизайн" заради снимката си на "идеалния басейн", който събра най-много гласове на читатели – 85 гласа. В сглобяемата си дървена къща в кв. "Малинова долина" те имат и бар от стар гардероб, а в двора тоалетната им е в кабинка от уличен телефон от времето на Тодор Живков...


Затова и Диана, която е археолог, дойде в редакцията на "Дневник" в края наработния ден в сряда, за да вземе голямата награда – домашна инсталация за бира, с цялото си семейството – заедно със съпруга си, двете им малки деца и свекърва й. "Всички сме замесени по някакъв начин в изработката, инсталирането или снимките, с които се включих в конкурса," обясни тя. Идеята за поставянето на старата вана в двора на къщата им като детски басейн е на мъжа й. Вдъхновението му идва след два несполучливи и краткотрайни опита с гумени басейни. Тази уникална версия вече е доста успешна и става много популярна и спред децата на приятели, които също копират саморъчния басейн.


Диана Илкова (вляво) получава домашна инсталация за бирана от Нина Владимирова, която отговаря за зелената политика на "Загорка"

© Анелия Николова

Диана Илкова (вляво) получава домашна инсталация за бирана от Нина Владимирова, която отговаря за зелената политика на "Загорка"


Диана спечели и трета награда – една от десетте чанти от рециклирани винили на "Зона Урбана" и "Загорка" заради снимките й на картини върху стари керемиди, изрисувани от свекърва й Адриана Илкова, която отдавна рисува (Картини върху стари керемиди събра 45 гласа). Адриана, която от 30 години редовно посещава Иракли и продължава упорито да пази красивата природа там, разказа как е открила ефектната техника за рисуване. Преди година съсед й подарява куп стари керемиди, които търсят своя втори живот. Тогава тя проучва кои бои са подохдящи, изпробва и вече редовно рисува на тях, за да подарява на близки и приятели картините със своеобразна рамка. Серия такива керемиди красят оградата в софийския им двор. "Дневник" също получи изненадващ керемиден подарък с малък коминочистач.


Архитект Иван Атанасов получи холандско градско колело с кош заради търпението си да сподели в подробно видео с читателите на "Дневник" как човек може да си направи "Зелена стена от отпадъци" . В редакцията ни той разказа как е стигнал до това свое лично откритие. Започнал проучването си с идеята да открие устойчив, изолиращ и безвреден материал за зелена стена, той стига до извода, че отпадъците всъщност са най-подходящи. "Така практичното, устойчивото и грижата за природата се срещнаха някак естествено", завърши архитектът.
Архитект Иван Атанасов получи холандско градско колело

© Анелия Николова

Архитект Иван Атанасов получи холандско градско колело

Две чанти взе и Николай Димитров за снимката си на уникална детска пързалка, направена от картон в домашни условия, както и за авторската си закачалка от непотребни вече ключове.


Таня Йорданова ни донесе една от ръчно изработените си кукли, които обича да прави от стари тениски и непотребни платове. Тя пък сподели, че любимото хоби е всъщност част от начина й на живот и разбирането й за употребата на вещите. За неин късмет, коелгите й в офиса на "Софарма" също споделят подобен светоглед и дори я насърчили да участва в конкурса ни.


Представителите на "Загорка", отговарни за зелената политика на компанията, които връчиха наградите, обещаха да организират специално посещение в завода им в Стара Загорка за всички победители на "Ре:дизайн", за да споделят и те устойчивите практики в своя бизнес.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK