Българската средна класа иска по-добър живот и го показа през 2014 г. Българската средна класа няма да се откаже да иска по-добър живот за децата си. Българската средна класа се събуди.

© Радомир Дуков

, 2584

Ключови думи към статията:

Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2776 Неутрално

  Така е! Само да не заспива пак.
  А тези, които иронизират за „умните и красивите“ да се замислят ,кой плаща данъци .

 2. 2 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Софийската средна класа, колега, софийската...
  В България средна класа няма....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 3. 3 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Представителите на изкуството, интелигенцията и средната класа по правило са най-непокорната група граждани, а управляващите касти, независимо от формата на държавно управление, винаги са се стремили да ги подчинят. Контролът се осъществява чрез религия и административен натиск. Религиите, поставяйки себе си в услуга на управленската конюнктура, срещу известни финансови ползи, са използвали енергията на следващите ги аморфни, безлични и простовати маси хора, за оказване на натиск върху будните и свободомислещи представители на обществото.
  По своята същност, религиозните никога не са били генератор за възход, но се оказват непреодолим страж за запазване на статуквото. Това е била основната формула за поддържане на дълбоко кастово и класово разделения през средновековието, а в някой региони на света и до ден-днешен. Стегнати в точно тази елементарна, но желязна хватка, будните българи се оказват неспособни да създадат гражданско общество. За да се изгради нов управленски манталитет, първата и най-важна стъпка е изкарване на политиците от църквите и категорична защита на светската държава и европейските ценности. Без това, България ще се превърне във феодално стопанство, а две-трети от населението, игнорирайки собствената си нищета, несъзнателно ще охранява този модел. Другият елемент - административен натиск, едновременно с пасивността на силовите ведомства, създава сред гражданите усещането за безпомощност. Вместо усилие за защита на даржавността, енергията на обществото се трансформира в агресия и арогантност.

 4. 4 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Истински трайна средна класа в България няма.
  Просто условията са такива,че се прави всичко,за да няма такава!

  Tony
 5. 5 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 903 Неутрално

  [quote#2:"mtmvb"]
  В България средна класа няма.... [/quote]
  -За да има ,,средна класа'' трябва да ги има класите на много богатите и много бедните бездомници. А някога почти всички БГ-граждани бяха в т.н.средна класа. Но тогава не личеше, че са в нея, щото ги нямаше другите две- ,,ВИП-овската'' и отчаяно сиромашката.

 6. 6 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Средната краса е на изчезване в България и това е много жалко, без нея нищо добро не ни чака...

 7. 7 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Във всяка държава има средна класа, според мярката и условията и. У нас също. Средната класа не бива да се отъждествява и с образованието. Доброто образование може да способства изкачването по обществената стълбица, но не е единствено условие.

  Средната класа означава да си независим вкл. финансово и да не се поддаваш, като правило, на евтини манипулации. Това е причината средната класа да е "недолюбвана" от популистите и диктаторите. Но също и от неуспелите. За тях човекът от средната класа е образец на връзкарство (в недалечното минало, пък и сега), крадене и корупция. Припомнете си "първия милион". Няма нужда тук да обяснявам, че това не е така.

  Да си пожелаем следващите години да донесат истинско развитие за България и за нейната средна класа.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 8. 8 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#5] от "Бенк-Бенк":

  "Някога" колега, в България живееха 9 милиона нещастници, дето се радваха по това време да пуснат портокали, да се редят по опашки, да търсят връзки, да крадат от завода и да ходят до Ниш за дънки... Това е средна класа, ама руската...
  Ние сме българи, такава средна класа не щем...

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  Средната класа е мотора на богатите общества,този мотор у нас няма тяга.

 10. 10 Профил на avrony
  avrony
  Рейтинг: 0 Весело

  Така като гледам, всеки си дава своя дефиниция за средната класа и всеки си влага някакви свои виждания за нея Викам си, що да не пробвам и аз.
  Средната класа би следвало да се състои от хора средна ръка, със средни възможности. Те трябва да са средно умни, средно образовани, средно интересни, средно забележими, средно надарени, средно смели, средно решителни, средно красиви. Ако някое от тези качества липсва, значи човекът е СП в средната класа. А какво означава СП, ли? СП означава "случайно попаднал".

 11. 11 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Ей, ще ме уморите от смях с тая средна класа, тя в америка е на изчезване, пък какво да кажем за България! Впрочем в европа средната класа, са чиновниците в брюксел, и някои професии като пилоти, лекари, айти, горе долу същото е и в БГ, но тези хора в никакъв случай не са предприемчивите и производителните, а по скоро използват ресурс, който не е безкраен!

 12. 12 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 903 Весело

  [quote#8:"mtmvb"]До коментар [#5] от "Бенк-Бенк":

  "Някога" колега, в България живееха 9 милиона нещастници[/quote]
  -Е сега трябва да си доволен, нали в България вече живеят 6 милиона щастливци.

 13. 13 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 903 Любопитно

  [quote#9:"chicago514"]Средната класа е мотора на богатите общества,този мотор у нас няма тяга. [/quote]
  ,,Хората на средните слоеве и респ. на средната класа имат сравнително добро материално състояние (те са с добри трудови доходи и имущество спрямо конкретната ситуация в отделното общество). Статусът на средните слоеве включва като важен компонент сравнително добрия или дори висок социален престиж, както и пряко свързан с него съвременен общосподелян културен модел на оценки, нагласи, ориентации и реално поведение, в който модел доминира стремежът за индивидуална изява и предприемчивост, за отдаденост на трудовата кариера и професионалните постижения, за иновативно поведение, за просперитет в бизнеса и професията, за рационално и модерно потребление, като специфичен стил на живот и т.н. В такъв смисъл те притежават принципното качество на сравнително по-инициативни, предприемчиви социални актьори. Всички тези качества правят хората от средните слоеве и средната класа по-активни, по-гъвкави и по-адаптивни при променящи се социални условия. Средните слоеве, взети заедно, или средната класа като макрогрупа в цялост е значим стабилизиращ и балансиращ елемент на социалната структура, съдействащ за по-голямата социална сплотеност и интеграция, както и важен социално-групов фактор за устойчивостта и развитието на обществото.''
  https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0ahUKEwi__sv814DKAhXG_iwKHVyPBCsQFgglMAE&url=http%3A%2F%2Fwww.omda.bg%2Fpublic%2Finstitut%2Fniki%2FSredna_klasa.htm&usg=AFQjCNHh3ZBD8Ck-vwUTKYdDhgorAzEhyQ&cad=rjt

 14. 14 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Българската средна класа, ако изобщо има такава, възлага надеждите си на чужди маши и чужди храненици! Резултат-по-добро бъдеще единствено за собствениците на ВЕИ=та офшорки и частни болници. На олигарсите и политиците. Децата на последните не учат нито в държавни нито в частни училища, а в такова за служителите в алмериканското и английско посолство! За да имат признати в Белия свят дипломи! Тези демагози,които си менят по няколко пъти позицията, и обслужват олигархията нищо няма да направят за т.нар. средна класа. Средната класа ще получи отново средния пръст! Както и всички извън изброените! Градим капитализъм! Капитализъм за няколко стотин души!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 15. 15 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 804 Весело

  До коментар [#13] от "Бенк-Бенк":
  Абе според повечето да мааш турски портокали и да носиш китайски дънки си е достатъчно за средна класа, ако пък и изплащаш айфон, и някой голф 3 си направо аристокрация!

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Много за кратко се събужда.

 17. 17 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 479 Весело

  е това е мечта!!!средна класа!искам и аз!
  искам да съм средна класа!
  искам да съм човек-маса!
  искам в Primark да купувам!
  искам с Rayner да пътувам!
  искам в Trivago да нощувам!........

  Der Steppenwolf
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.