Кой отговаря за тротоарите?

Автомобил, паркиран на ъгъла на ул. Средна гора и ул. Св.св. Кирил и Методий. Цяло лято го заобикалям, него и други подобни в района. Питам - правилно ли е този автомобил да е на тротоара, а майките с количките на улицата и чия е отговорността?

© Анна Данкина

Автомобил, паркиран на ъгъла на ул. Средна гора и ул. Св.св. Кирил и Методий. Цяло лято го заобикалям, него и други подобни в района. Питам - правилно ли е този автомобил да е на тротоара, а майките с количките на улицата и чия е отговорността?Обърнах се с горния въпрос към Софийската община в началото на лятото. Конкретното ми питане беше свързано с паркирането на автомобили напряко на и без това оскъдните тротоари в карето бул. "Тодор Александров" - бул. "Христо Ботев", ул. "Опълченска", бул. "Сливница". Едно ъгълче от центъра на София, което е изключително занемарено откъм контрол. Районът е пълен със сервизи, чиито клиенти паркират напряко на тротоарите. Също така е пълен с автомобили, спиращи на самия ъгъл на улиците, така че пешеходците трябва да ги заобикалят, да не говорим за майките с колички.


Преди да отправя запитването си към Софийска община, попитах случайно срещната кола на Центъра за градска мобилност: " Извинявайте, защо не глобявате ей този крайслер, който заобикаляте всеки ден?"


Получих отговор: Той не е наша грижа, щом е на тротоара. Пишете на общината. Писах. С писмо изх. номер СИ94-12098/1/13.07.2012 г. получих отговор: "Съгласно чл. 168 от Закона за движение по пътищата правомощия да разпорежда принудително преместване на неправилно паркирани автомобили върху тротоара има отдел "Пътна полиция" към СДВР".
ОК, ама аз имам работа - в случая да гледам дете, преди това друга, за която ми плащат. Не ми плащат да свързвам институциите и да разследвам. Защо тези институции не се сезират една друга? Аз ли да ги ръчкам да си говорят помежду си?


Освен това в писмото си до Столична община питах и кой отговаря за леките автомобили, които се разхождат из градинката към църквата "Св. Никола" на ул. "Пиротска" и бул. "Опълченска". По този въпрос служителите на общината не са сметнали за нужно да ми отговарят.

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  А зимата беше героизъм да минеш с количката,обикаляйки колите и едновременно пазейки се от ледените висулки.....

 2. 2 Профил на cockmeat
  cockmeat
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ама защо се занимавате с чиновниците изобщо?!?! Дране по капака и пукане на гуми е начина. Нищо друго!

  Политиците и памперсите трябва да се сменят често поради една и съща причина!
 3. 3 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 488 Весело

  Ако искаш една работа да не се върши правилно и в полза на гражданите, просто я разпределяш между колкото се може повече институции, а ако нямаш такива - ги създаваш.
  Така гражданите се лутат като мухи без глави, обезсърчават се и много от тях си припомнят "твърдата ръка на диктатора" бай тошо.Допълнително ползите са увеличаването на администрацията докато уж я намаляваме, назначаването на удобните хора на съответните работни места и така си създаваш армия от послушници, които мислят само как да работят по-малко, колко често да почиват и с колко да си увеличат заплатите и привилегиите.

 4. 4 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Пространството пред сградата е собственост на живущите там. Ако няма знак забраняващ паркиране/спиране, няма нарушение.
  В края на краищата частната собственост е тази, която важи и трябва да се уважава.

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#4] от "InmoInvestments":

  диков само говореше да даде тротоарите.....
  Не мисля,че мина,ама знае ли човек....

 6. 6 Профил на azyty
  azyty
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#4] от "InmoInvestments":
  Ха ха наивност - кажете го на Фандъкова и богоравните от СОС - те смятат улицата за публична собственост - тоест собственост на феода Столична община - именно заради това карат живущите в Центъра да плащат за паркиране

 7. 7 Профил на kman
  kman
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Този уикенд бях в Пловдив и там видях нещо фантастично - фиш за неправилно паркиране, залепен на прозореца на кола, паркирала на жълта линия! Представяте ли си колко революционен, епохален, чутовен акт представлява това?

  Майтапа настрана, но може ли някой да ми обясни защо в София не се пишат най-елементарни фишове? В момента неправилното паркиране е абсолютно ненаказуемо, освен ако не пречиш поне на 20 души и дойде паяк да те вдигне. А паяците били нещо от типа на 5-10 за целия град... А е толкова лесно: една лелка минава и написва фишове по 20-30 лв. на всички по тротоара, на жълтата лента, на тревата и т.н. и т.н. Ако не си го платиш, трупат ти се лихви, ако пак не платиш, не ти дават удостоверение за платен годишен данък. Ще се съберат милиони от глоби, а улиците ще заприличат пак на улици а не на автоморги. Кое е трудното? Кое е невъзможното? Моля, помогнете да ги засипем с писма.

 8. 8 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 691 Неутрално

  А ченгетата вместо да реват за увеличение на заплатите - да почват да си заслужават тези , които вече им се плащат и като го направят можем да си помислим и за увеличение.

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 9. 9 Профил на Марин
  Марин
  Рейтинг: 496 Неутрално

  [quote#4:"InmoInvestments"]Прострнството пред сградата е собственост на живущите там[/quote]Позволете малка забележка. По устройствен план и по виза за проектиране е предвиден тротоар. Обикновено общината изкупува тази зема, предвидена за тротоар, рядко остнава собственост на гражданите. Дори да остане тяхна собственост, по закон тротоарите са за минаване на хора, не за паркиране на коли. Следователно на колата мястото не й е там. Не знам кой трябва да се самосезира, но най-логично е да е пътната полиция.

  ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
 10. 10 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#8] от "Karla GOP Hanneman":

  Не е работа на ченгетата да ходят и проверяват неправилно паркиралите. Това е задължение на центровете за градска мобилност и служителите отговарящи за контрола.

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 11. 11 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 754 Гневно

  Анна,
  Издребняваш! Просто повикай Пътна Полиция или паяка.
  Но я виж по-надолу какъв стълб има по средата на тротоара, след началото на редицата колчета!
  Количка няма как да мине оттам!
  Свят ми се зави от наслаганите препятствия срещу паркиране на тази снимка!
  Трябва да се намери начин такива простотии да бъдат давани на съд заради лошо проектиране!
  Само така архитектурната мафия ще се научи да спазва някакви що-годе сносни правила, а не да изпълнява прищевките на всяка мутра, за сметка на цялостната градска среда, ерго на всички нас!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 12. 12 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 586 Любопитно

  В София много се пазят да не създадат работа на полицаите. Ако се замислите цялата синя зона с гнусните и колчета и боя е излишна, ако полицаите минаваха и глобяваха всеки спрял въпреки съответния знак. Но за да не се развали рахата на полицаите и за да могат общинските съветници спокойно да си крадат събраните от паркиране пари положението е такова. Тотална анархия. След това идва зоната с колците и нещата се оправят. Но срещу съответната такса, която пък отива в джобовете на... общинските съветници. Хитро!

 13. 13 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Ами има в търговския закон текст за жилищните кооперации например, плюс разни други наредби и т.н. Твърде възможно и най-вероятно е земята на разстояние поне около 1-1.5 метра от най-външната част на фасадата да е част от кооперацията - тоест частна собственост - инач еказано на снимката човекът си е паркирал върху собствеността, това че там някой е направил в проекта на сградата и тротоар е съвпадение, този тротоар не е публичен.
  Ако не Ви харесва, става със промени в законодателството. Ако тази част от земята на снимката, па макар и оформена като тротоар е частна, на Вас не ви се полага да се разхождате по нея, камо ли да искате някому наказание и глоби защото си е вкъщи. Това е положението. Има купища други подобни законови противоречия в БГ, не си правете изводите за кое е законно и кое не от американски филми по телевизията.

 14. 14 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#10] от "InmoInvestments":

  Да проверяват? Няма какво да ги проверяват , то се вижда , че е паркирал на тротоара , в смисъл , ако знаеш какво е тротоар веднага си даваш сметка , че е паркирал на него. Та като ти светне , че е нарушил ЗДП - го глобяваш по същият закон и така си си свършил работата , за която ти плащат тези , които са платили и тротоара.

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 15. 15 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Като държавата не прави нищо, гражданите трябва да се заемем. Ето един начин, като му се наложи да стърше няколко дена стикери от предното си стъкло, ще се позамисли:

  http://www.kato-idiot.com/

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 16. 16 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  До коментар [#10] от "InmoInvestments":

  Напротив, това би трябвало да е работа на общинската полиция, т.е.тази, отговаряща за реда в града.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 17. 17 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  Не се свързват защото не им оттърва или не им стига акъл. Не си вършат работата защото ги мързи.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 18. 18 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2756 Неутрално

  Анна, ти се питаш кой отговаря за улиците. А аз се питам - кой, глобално, отговаря за държавата? Почти всичко е на самотек, както дойде. Няма ред, закони, правила, дисциплина. Чат-пат малко показни PR акции за пред плебса. Няма и мисъл как да се улесни живота на гражданите - важното е само далаверката да върви.

 19. 19 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#4:"InmoInvestments"]Прострнството пред сградата е собственост на живущите там.[/quote]

  Явно така мислят нарушители, ама не е така, драги!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 20. 20 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2756 Неутрално

  До коментар [#16] от "Jessika":

  Така, де, ама само дето Борисов орева орталъка за създаването й. Видно е по хаоса, описан по-горе и в коментарите на колегите, че въпросните служители почти нищо от това, което трябва, не вършат. А звеното бе създадено, именно за да има някакъв ред и спокойствие в столицата, и да няма прехвърляне на отговорности между институциите.

 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  При случаите, когато подходите към гаража пресичат тротоара, най-добре тротоарният габарит да се отбележи със жълта боя. Видиш ли гума на тротоара - глоба, както и амнистия в случай на саморазправа в размер на леки щети (примерно одиране с ключ, напълване на гърнето с пяна за дограма или нарязване на гумите)

  "Нация на 1300 години - всички ли сте роби на един дебел, грозен?". Цялата реч на Вежди Рашидов в кулоарите на парламента, 30.07.2013: bit.ly/2MdSDEK
 22. 22 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  До коментар [#15] от "Вени Г.":

  Ти хубаво си рекламираш стоката, но последната за нищо не става. Отлепя се за 2 секунди и най-често завършва на земята (замърсяване!), съпроводена със здрава псувня от изкривените автоталибански джуки. Но доколкото един автоталибанин избълва по нялколко хиляди такива псувни на ден по задръствания, кръстовища и сокаци без място за паркиране, една повече или по-малко няма да го възпре от нищо. Добре сте си вързали гащите, да си нямате разправии или насрещни искове. Само веднъж си купих от вас и ми се наложи, да ги цепя шахматно с бръснарско ножче, че поне играчката по отлепянето да е по-голяма.

  "Нация на 1300 години - всички ли сте роби на един дебел, грозен?". Цялата реч на Вежди Рашидов в кулоарите на парламента, 30.07.2013: bit.ly/2MdSDEK
 23. 23 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#16:"Jessika"]Напротив, това би трябвало да е работа на общинската полиция, т.е.тази, отговаряща за реда в града.[/quote]

  Точно така. Браво, че се сетихте да ни напомните за Общинска полиция които се движат седни малки сини коли но въпреки щата файда почти никаква. Сигурно искат да са 100 000 за да работят.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 24. 24 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#4:"InmoInvestments"]Прострнството пред сградата е собственост на живущите там. [/quote]

  Тротоара пред сградата е собственост на гражданите ама само зимата за да може да Ви глобят за неизринат сняг а инак е на общината ако трябва да платите тротоарно право което ми препоръчаха за да не ми бръмчат под прозореца и да се изпилват по плочките които ги нямаше.
  След бая жалби ми направиха уникална градинка откъм къщата и стана нещо като езеро когато завали дъжд и естествено мазилката се наду и падна.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 25. 25 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  [quote#7:"kman"]Майтапа настрана, но може ли някой да ми обясни защо в София не се пишат най-елементарни фишове? В момента неправилното паркиране е абсолютно ненаказуемо[/quote]

  Защото подобна задача попада отвъд интелектуално-мозъчния и управленски капацитет на сегашното кметство. И да ти напишат акт, няма обща база данни с КАТ. Фишовете първо се набират на компютър, после се изписват на табулограми и накрая последните се изпращат в КАТ с най-обикновено писмо. Там някой друг пренабива информацията от хартиен носител в базата данни, снема собственика и адреса му, и прави нова табулограма - обратно за общината. Тя пак заминава по пощата. В крайна сметка, докато това се осъществи, давността на акта е падежирала. Един познат беше хванал Дончо Барбалов на 8 ракии и му беше поставил въпроса, колко още време ще я караме така. Най-вече, защото вече никой не си декларира придобитата кола в общината, след като е подочул оттку-оттам за нивото на компютризация в държавата. Последният му беше казал, че току-що внедряват нов софтуер за общински задължения, за който са платили 10 милиона лева. Така че подобни функционалности оставали за следващата подмяна, която щяла да стане след около 25 до 35 години.

  "Нация на 1300 години - всички ли сте роби на един дебел, грозен?". Цялата реч на Вежди Рашидов в кулоарите на парламента, 30.07.2013: bit.ly/2MdSDEK
 26. 26 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#9] от "Марин":

  "Не знам кой трябва да се самосезира, но най-логично е да е пътната полиция. "

  Така е, ако говорим за полиция, но в България става въпрос за милиция, от която не можеш нищо да очакваш.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 27. 27 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Споделям напълно - имам същия опит и същия коментар като автора на новината.

  Хората, на които им липсва соцът, трябва много сериозно да се замислят как щеше да изглежда България днес, ако БКП не бе сдала политическата власт
 28. 28 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 857 Весело

  [quote#13:"mirohero"]Има купища други подобни законови противоречия в БГ, не си правете изводите за кое е законно и кое не от американски филми по телевизията.[/quote]

  Ох... Това беше най-болезнено правно некомпетентното мнение, което съм чел, а на всичкото отгоре и съвети даваш...

  Хората, на които им липсва соцът, трябва много сериозно да се замислят как щеше да изглежда България днес, ако БКП не бе сдала политическата власт
 29. 29 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Тази събота и аз питах една жена, която късаше фишове пред Радисън:
  "На кой трябва да се обадя за да вдигнат онзи джип там?", сочейки паркираното на тротоара Сузуки Витара пред входа на училището на ъгъла на Шишман и Аксаков.
  "На паяка на Общината трябва да звъннете, ние сме тука друг район"
  Къде го тоя паяк бре мамка му и насекомо? Не мога да разбера вече аз ли съм луд или живея сред луди...

 30. 30 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2756 Неутрално

  До коментар [#29] от "herbaltea":

  Обичаен тертип в родната администрация - прехвърли отговорността другиму. А гражданите и тяхното удобство, въобще редът в градовете и страната - кучета ги яли.

 31. 31 Профил на b_d_s
  b_d_s
  Рейтинг: 701 Неутрално

  На снимката се виждат и извънзаконовите метални "спънки", идеални да счупят на някого главата, ако се спъне в тях. Като в джунглата е - купуваш си ги и си ограждаш територията. Когато тези неща се изкоренят ще повярвам, че нещо се прави. Как може гражданин по своя инициатива да си загражда тротоара?

 32. 32 Профил на HelloMary!
  HelloMary!
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Много униформени в бегето и всички отговарят пред шефа, но никой пред гражданите.

 33. 33 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Мен пък повече ме впечатлява сградата, построена така, че да запречи почти целия тротоар.
  Това не може да е направено законно.

 34. 34 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Така си е само пукане на гуми

 35. 35 Профил на ambraziven
  ambraziven
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Тротоари в България няма!Това е истината!Пешеходеца е никой,наглостта на водачите на МПС-та е голяма.

 36. 36 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#4:"InmoInvestments"]Прострнството пред сградата е собственост на живущите там[/quote]

  Лъжете, драги, директно лъжете - "пространството пред сградата" не включва /и никога не е включвало тротоарите/ - те са публична собственост!

  Не съм магаре;-)
 37. 37 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#7] от "kman":

  Отвъд океана, онези глупавите американци как са го измислили. Върви си ченгето от пътна полиция с една джаджа в ръка, вкарва ти номера в джаджата, избира нарушението, и фиша излиза за около 5 секунди. Продължава напред...

  Няма община, няма ала бала, и глобата си виси на автомобила, няма продаване и няма подновяване на регистрацията ако не платиш. Също така нямат и давност

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 38. 38 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#13:"mirohero"]Ами има в търговския закон текст за жилищните кооперации например, плюс разни други наредби и т.н. Твърде възможно и най-вероятно е земята на разстояние поне около 1-1.5 метра от най-външната част на фасадата да е част от кооперацията - тоест частна собственост - инач еказано на снимката човекът си е паркирал върху собствеността, това че там някой е направил в проекта на сградата и тротоар е съвпадение, този тротоар не е публичен. [/quote]


  Мдаммммммм, виртуозно изпълнение в стил "тотален тъпанар раздава акъл".........
  Поздравления - оказва се, че строителните норми се определят от......Търговския закон........

  Не съм магаре;-)
 39. 39 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Цигански лъжи и сополи

 40. 40 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  До коментар [#20] от "Читател":

  Да си призная честно, не знам кой точно в София отговаря за реда в града. Затова казах "би трябвало", съдейки от моя опит в Германия. Ако паркираш грешно, няма начин някой бдителен гражданин на да не се обади в общината (отдел"Обществен ред" и до 5 минути полицаят вече е на място и пише фиша.
  Ако паркирането е на забранено със специална табела място за вдигане с паяк, пак полицаят се обажда на съответната служба. Не е работа на гражданите да се щурят на кого да се обадят, адресата е само един - служба "Обществен ред".
  Има ли такава изобщо в нашите общини?

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 41. 41 Профил на fanagoreca
  fanagoreca
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#40] от "Jessika":

  Я кажи в Дойчланд има ли го въпроса :
  " Ти знаеш ли аз кой съм ? "

 42. 42 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4412 Неутрално

  [quote#3:"radoslavivanov"]Ако искаш една работа да не се върши правилно и в полза на гражданите, просто я разпределяш между колкото се може повече институции, а ако нямаш такива - ги създаваш. [/quote]
  Това е обяснението защо разделиха процеса срещу гоцевите спонсори.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 43. 43 Профил на drachan
  drachan
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ама пропускате най-важното, паркиралите неправилно са ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ, други пък са СПОНСОРИ, освен това харата правят шествия за БЕЗПЛАТНО паркиране по улиците (разбирай и тротоарите).

 44. 44 Профил на kibrito
  kibrito
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Явно ГВОЗДЕЯ е единственото решение...

  Жалко...не за надраскана боя, а за това, че сме по манталите сме сравними само с магаретата, разбираме само когато заиграе тоягата...
  Никакво уважение към ближния, само егоизъм, комплексарщина и чалга...

 45. 45 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "Защо тези институции не се сезират една друга? Аз ли да ги ръчкам да си говорят помежду си?"

  Ако не се лъжа според АПК са задължени но се правят на луди, защото по тяхната логика, какво толкова ще стане като не го направят. Ще тръгне някой да ги съди?

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 46. 46 Профил на wulkan
  wulkan
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#7] от "kman":

  Минусът е мой поради една единствена причина: няма къде да се спира. Не е ли цивилизовано да се предложат места за паркиране и тогава да се санкционират водачите за неправилно паркиране. Останалото пролича на събиране на пари и грижа към проблема от типа на: търсете си лесното. При това ми изказване абсолютно, подчертавам АБСОЛЮТНО подкрепям Анна Данкина. Аз самият се възмущавам от безразборно спрелите автомобили, които създават затруднения на всички, но трябва колегиалност и разбиране, които липсват при някои хора. Но надраскване и пукане на гуми и всичко от този тип, както някой е предложил, е доста елементарно като отношение, и най-малкото колата сама по себе си не е виновна. От горе на всичко, сред целия този институционален хаос, това е една чисто криминална постъпка, която веднага става конкретно разпознаваема като отговорност от закона. Гледайте сега заради нехайството на институциите да оберете наказателните отговорности заради това, че някой не си е свършил работата. Просто да накараме десетките институции да работят.

 47. 47 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2756 Неутрално

  До коментар [#40] от "Jessika":

  Много служби са ангажирани с обществения ред в София и няма една, към която всички граждани да могат да подават сигнали за нередности, както е например с телефон 112 при спешни случаи. То Столичен инспекторат, то КАТ, то паяци, то общинска полиция, до "Център по градска мобилност" - и най-много им харесва да си прехвърлят отговорности.

 48. 48 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 709 Неутрално

  През миналата седмица един полицай, който ми написа фиш (виновен бях, признавам) спореше с мен, че според ЗДП, паркирането на тротоар е разрещено, ако се оставят 2 м за минаване. Опитах се да го убедя, че не е така и даже пожелах да му отворя закона през интернет. Започна да ме заплашва, че ще ми пише акт, с който да ме прати на проверовъчен изпит. Реших да не се занимавам с глупака. Имайки името му на фиша, аз ще го изпратя на такъв изпит.

  Какво очаквате, при такива блюстители на реда.

  ПС, за незнаещите: паркирането на тротоар е абсолютно забранено от закона, освен, ако със знак не е указано частично паркиране. Според наредба на Столична Община, обаче, се репатрират само автомобили, които не са оставили мин. 2м за преминаване.

 49. 49 Профил на djudjanka
  djudjanka
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#48:"irons"]ПС, за незнаещите: паркирането на тротоар е абсолютно забранено от закона, освен, ако със знак не е указано частично паркиране.[/quote]
  Според ЗДП : " За престой и паркиране в населените места пътните превозни средства се спират възможно най-вдясно на платгото за движение по посока на движението и успоредно на оста на пътя. Допуска се спиране за престой и паркиране на моторни превозни средства с допустима максимална маса до 2,5 тона върху тротоарите, успоредно на оста на пътя, ако откъм страната на сградите остава разстояние най-малко 1,5 метра за преминаване на пешеходци."

  ДАНСwithme .... ОСТАВКА на мафията! Стига вече!!!
 50. 50 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 482 Любопитно

  До коментар [#49] от "djudjanka":

  Умишлено ли публикуваш старта ревизия или наистина не познаваш ЗДП?

  "(3) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 51
  от 2007 г.) За престой и паркиране в населените места пътните превозни средства се спират възможно най-вдясно на платното за движение по посока на движението и успоредно на оста на пътя. Допуска се престой и паркиране на моторни превозни средства с допустима максимална маса до 2,5 тона върху тротоарите, само на определените от собствениците на пътя или администрацията места, успоредно на оста на пътя, ако откъм страната на сградите остава разстояние най-малко 2 метра за преминаване на пешеходци."

  Ключовият момент е "само на определените от собствениците на пътя или администрацията места", т.е. качиш ли се на тротоар на място, където не е ИЗРИЧНО указано, че е разрешено паркирането, си нарушител и в една нормална държава от 20/21 век следва да бъдеш санкциониран.

 51. 51 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#50] от "globetrotter":

  благодаря за предоставената до всички информация

 52. 52 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#49] от "djudjanka":

  много ви е старо инфото. Това с 1.50 м до сградата е от миналия век.

 53. 53 Профил на 0xdeadbeef
  0xdeadbeef
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Този чл. 168 явно не работи. Според мен трябва да инициираме една наказателна процедура на ЕС срещу България за липса на някой, който отговаря за проходимостта на тротоарите, улиците, достъпа до входовете на жилищните сгради и изходите на гаражите. На практика с липсата на такъв държавата се отказва да осигури две основни човешки права - правото на придвижване и правото на собственост. Ето го и въпросният член:

  Чл. 168. (1) (Предишен текст на чл. 168, изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Определените от министъра на вътрешните работи длъжностни лица от службите за контрол и длъжностни лица, определени от собствениците или администрацията, управляваща пътя, могат да преместват или да нареждат да бъде преместено паркирано пътно превозно средство на отговорно пазене на предварително публично оповестено място без знанието на неговия собственик или на упълномощения от него водач.
  (2) (Нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Органите, които извършват принудително преместване на пътни превозни средства, са длъжни да укажат предварително чрез ъответните знаци местонахождението на преместеното пътно
  превозно средство.

 54. 54 Профил на 0xdeadbeef
  0xdeadbeef
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#53:"0xdeadbeef"]
  Преглед на профил
  0xdeadbeef
  Рейтинг: 216 Неутрално

  53
  14:53
  02 окт, 2012  Този чл. 168 явно не работи. Според мен трябва да инициираме една наказателна процедура на ЕС срещу България за липса на някой, който отговаря за проходимостта на тротоарите, улиците, достъпа до входовете на жилищните сгради и изходите на гаражите. На практика с липсата на такъв държавата се отказва да осигури две основни човешки права - правото на придвижване и правото на собственост. [/quote]

  Някой изпробвал ли е как работи СДВР по въпроса? С отговора на писмото до общината на авторката на материала и няколко неадекватни реакции на СДВР може са се инициира наказателна процедура срещу страната. Без майтап.

 55. 55 Профил на kman
  kman
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#46] от "wulkan":
  На вашия въпрос отговорът е не. Няма как първо общината да осигури по едно паркомясто за абсолютно всяка кола, и чак след това да почне да пише глоби. Никъде по света не се е случило, няма да се случи и тук. Колкото по-голям е един град, толкова по-драконовски са мерките против незаконно паркиране и по-скъпо е влизането и престоя на коли в центъра. София обаче още не осъзнава че е голям европейски град, а се държи като малко балканско село, където си паркираш напряко насред мегдана.

 56. 56 Профил на wulkan
  wulkan
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#55] от "kman":
  Предлагат се разбира се: наземни, подземни и височинни. Трябва да се правят, това е! Средата се подготвя, предлага се ред и тогава се наказват нарушителите. В случая за какво да наказваме! Съгласен съм да бъдат наказвани този тип нарушители, описани от Анна Данева. Това вече е против всякаква логика и уважение на останалите участници в движението, каквито се явяват пешеходците и се затрудняват същите, като се налага да слизат по платното, което не е правилна. Конкретно за Пловдив например местата по улиците край Джумаята са всъщност общински платени паркинги с абонаменти за редовни клиенти, в самия старинен град са изградени множество паркинги-най-вече за туристите, улиците западно от главната край бившото кино Комсомол са пренатъпкани от автомобили също. За да му се състави акт, значи водача е спрял вероятно в конкретно нарушение. Просто ей така да тръгнат едни женички да пишат, на когото им хареса бележчици по стъклата... Е, да в Англия се среща, но да не обяснявам колко са различни нещата в градската среда. То е достатъчно наказание вече данък синя/зелена зони така че...

 57. 57 Профил на djudjanka
  djudjanka
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#50] от "globetrotter":

  За старото инфо се извинявам и благодаря за забележката.

  А относно " само на определените от собствениците на пътя или администрацията места" означава да НЯМА ЗНАК ЗАБРАНЯВАЩ паркирането или престоя.

  ДАНСwithme .... ОСТАВКА на мафията! Стига вече!!!
 58. 58 Профил на djudjanka
  djudjanka
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#52:"irons"]много ви е старо инфото. Това с 1.50 м до сградата е от миналия век.[/quote] Да, прав си Сега са 2м

  ДАНСwithme .... ОСТАВКА на мафията! Стига вече!!!
 59. 59 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 482 Весело

  До коментар [#57] от "djudjanka":

  Не, означава да има знак Т12, Д19-Д21, табела служебен абонамент, такива ми ти работи.

  Автоталибаните място на тротоара нямат.

 60. 60 Профил на djudjanka
  djudjanka
  Рейтинг: 701 Любопитно

  До коментар [#59] от "globetrotter":

  Интересно ми е къде точно е упоменато това, от чисто любопитство.
  Според мен не хората са виновни, че паркират на тротоарите (говоря за мнозинството, които дори и спрели там оставят място за пешеходци и майки с колички - да има такива), а са принудени от това, че няма изградени подземни и надземни паркинги,където да оставят автомобилите си. Аз съм и пешеходец, и нямам нищо против някой да е спрял близо или на тротоара, ако има откъде да мина. Не всички са автоталибани А и има хора, които за да си свършат работата им е необходим автомобил, а не могат да ходят пеша само или да стоят по цял ден в офиса.

  ДАНСwithme .... ОСТАВКА на мафията! Стига вече!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK