Общината ще отсява кои екоорганизации да строят приюти за кучета в София

Кадър от общинския приют за бездомни кучета в село Сеславци

© Николай Николов

Кадър от общинския приют за бездомни кучета в село СеславциСтоличната община подготвя критерии за неправителтвените организации, които искат да строят приюти за бездомни кучета срещу безвъзмездно право на ползване. "Досега общината е получила десетки искания от различни организации, но приемливи са 6-7 предложения", обясни пред "Дневник" директорът на "Общински земи, гори и поземлени отношения" Нина Макарова.


Вариантът неправителствените организации сами да изграждат приюти, без да плащат наем върху общински терени, е залегнал в програмата за овладяване на популацията на безстопанствените животни, приета в началото на лятото. За да се предпази от злоупотреби, местната управа подготвя няколко критерия за кандидатстване, които ще бъдат обсъдени първо от работната група по проблема при кмета Йорданка Фандъкова, а после и през комисиите и общинският съвет. Тогава ще се разбере още колко кучета ще бъдат прибрани от столичните улици.


Сред обсъжданите критерии са организациите да имат възможност сами да построят и поддържат приют за искания период от време, да използват общинския терен само за договорените цели за кастрация, ваксиниране, обезпаразитяване и поставяне на чип на определен минимум кучетата за своя сметка, както и да провеждат осиновителни кампании и да имат кадрови капацитет за тези дейности.
Важно условие е, че неправителствената организация ще сключва договор с общината не за повече за 10 години. "По този начин ще се гарантира, че безвъзмездното право на ползване няма да премине в право на собственост", каза Макарова.


Най-късно през ноември общината трябва да е готова със строежа на първия етап от нов приют в землището на село Горни Богров за 1000 кучета. В началото на следващата година ще бъде готов и вторият етап за още толкова бездомни животни. Обещанията на Фандъкова са първо да бъдат прибирани глутници.


През лятото от общинското предприятие "Екоравновесие", което отговоря за безстопанствените кучета в София, отчетоха ръст на изоставените малки, както и на отровените животни около детски площадки. Оттам призовават хората, които поставят опасните вещества, да спрат, защото така се застрашава животът и на хората и най-вече на деца.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK